Pamenu, kai beveik prieš dvidešimt metų, prieš išsikeldamas iš rezidencijos Turniškėse buvęs premjeras Andrius Kubilius pasiūlė parlamentinėms partijoms pasirašyti bene pirmąjį susitarimą svarbiais nacionaliniais klausimais, mes – partijų vadovai jį pasirašėme, nekaltinome politikavimu. Manėme, kad nėra blogo laiko daryti gerus darbus. Konservatoriai tai jau pamiršo.

Pirmajame partijų deleguotų atstovų pasitarime dėl susitarimo žmogaus teisių ir laisvių įgyvendinimo Lietuvoje klausimais buvo pateiktas pilnas šiuolaikinių žmogaus teisių ir laisvių, įtvirtintų tarptautiniuose teisės aktuose, paketas.

Susitarėme antrajame partijų pasitarime (birželio 4 d.) apsvarstyti visų dalyvaujančių partijų siūlymus ir prieštaravimus bei apsitarti dėl kompromisinių formuluočių.

Konservatoriai nesulaukė to pasitarimo, įvyko „proveržis“ netgi savaip viešai interpretuojant pirminį projektą. Tai kas gi politikuoja prieš rinkimus?

Tai nenustebino, nes turime tarimosi su konservatoriais patirtį. Kai vedėme derybas su konservatorių deleguota p. I. Degutiene dėl vadinamosios „vaivorykštinės“ koalicijos, per radiją išgirdome p. A.Kubiliaus pareiškimą, atšaukiantį atstovų įgaliojimus derėtis. Nežinau, kokias pasekmes tai turėjo mūsų žmonėms, tačiau kaip ir dabar buvo akivaizdi dešiniųjų politikų veidmainystė.

Dabar konservatoriai suvažiavime deklaravo rūpestį žmonėmis. Tikėtina, kad žino ir žmogaus teisių bei laisvių problemas Lietuvoje, tačiau griauna partijų tarimąsi šiais klausimais.

Labiausiai nustebimo jų jaunojo lyderio komentarai TV. Iš pūsto atsinaujinimo burbulo baigia išeiti visas oras.

Politologai diskutavo, ar naujasis lyderis - tiesiog buvusio lyderio marionetė, ar buvusio lyderio kerštas patriarchui. Tikrai to nežinau. Tačiau galime padiskutuoti.