Pasipiktinimą ne vienam sukėlė ne tik šio sprendimo turinys, bet ir metodas, kuriuo šis sprendimas buvo priimtas. Norint suprasti, kodėl dabar vykstantis procesas dėl naktinių taikiklių legalizavimo medžioklėje nedaro garbės šio sprendimo sumanytojams, verta prisiminti klausimo priešistorę.

Praėjusių metų kovą Seimo narys Linas Jonauskas inicijavo įstatymo projektą, kuriuo draudimas naudoti naktinius taikiklius būtų įtvirtintas Medžioklės įstatyme. Verta pabrėžti, kad draudimas medžioti su šiais prietaisais galiojo jau ir tada, tačiau šiuo metu tai draudžia ministro įsakymas – pakeitimas siūlytas norint užtikrinti, kad sprendimas dėl naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje nebebūtų vienasmenis.

Šis projektas sėkmingai įveikė pateikimo stadiją Seime, jam buvo pateikta pritarianti Vyriausybės išvada ir projektas nukeliavo tolesniam svarstymui į Aplinkos apsaugos komitetą.

O ten jau buvo pradėti taikyti ne itin švarūs teisėkūros metodai. Konservatorių medžioklės entuziastai nusprendė elementariai užgrobti Lino Jonausko projektą – draudimą naudoti naktinius taikiklius medžioklėje savo pasiūlymu nusprendė apversti aukštyn kojomis ir paversti į leidimą juos naudoti.

Tai buvo padaryta nepaisant to, kad prieš metus, kviesdami palaikyti naktinių taikiklių įteisinimą civilinėje apyvartoje, tie patys žmonės dievagojosi, kad medžioklėje naktiniai taikikliai tikrai nebus naudojami. Deja, tokiam projekto uzurpavimui pritarė ir Aplinkos apsaugos komitetas, todėl Seimo salę svarstymui pasiekė visiškai atvirkštinis projektas, negu buvo pritarta pateikimo metu.

Gali kilti klausimas – kas čia baisaus, kad Seimo nariai pateikė alternatyvų pasiūlymą dėl naktinių taikiklių medžioklėje? Ogi teisėkūros procesas sąmoningai turi daug įvairių stadijų, siekiant užtikrinti, kad priimami įstatymai yra apgalvoti ir pamatuoti, o ne impulsyvūs. Tai – projekto pateikimas Seime, neretai – Vyriausybės išvada dėl projekto, svarstymas komitete, svarstymas Seimo salėje ir, galiausiai, priėmimas Seimo salėje.

Medžioklę su naktinio matymo taikikliais palaikantys Seimo nariai, užuot registravę savo įstatymo projektą ir pravedę jį per šį ilgą teisėkūros kelią, nusprendė pasirinkti paprastesnį, tačiau mažiau etišką būdą – užvaldyti pusiaukelę pasiekusį kolegų projektą. Negražu, bet nestebina – juk kalbama apie parlamentarus, kurie siekia įteisinti paprastesnę, tačiau mažiau etišką medžioklę.

Bandydama gelbėti situaciją, aš su Laisvės frakcijos kolegomis teikiau pasiūlymą, kuris grąžintų įstatymo projekto turinį į pirminį sumanymą ir draustų naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje. Apmaudu, bet dauguma Seimo narių, įskaitant ir reikšmingą dalį mūsų koalicijos partnerių iš konservatorių bei liberalų, liko abejingi šiam siūlymui. Seimas pasirinko palaikyti naktinių taikiklių įteisinimą.

Tiek daug kalbėdami apie garbingą medžioklę, parlamentarai pasirinko balsuoti už negarbingą medžioklės būdą rinkdamiesi negarbingus teisėkūros metodus. Apmaudu, nes tikrai yra medžiotojų, kurie patys nepalaiko tokių prietaisų įteisinimo, kadangi jie sumenkina medžiotojo įgūdžių svarbą. Juk medžioklės tikslas nėra ir neturi būti kuo paprasčiau nužudyti žvėrį.

Ketvirtadienį bus galutinai apsispręsta, ar naktiniai taikikliai taps kasdieniniu prietaisu mūsų miškuose. Belieka tik tikėtis, kad paskutinę akimirką Seimo nariams užteks valios sustabdyti tiek etikos stokojančią medžioklę, tiek garbės nedarantį teisėkūros procesą.