Tragiška, kad daugybė vaikų tapo beatodairiško smurto aukomis bei siaubingos savo šeimos narių netekties liudininkais. Greta to, „Hamas“ pagrobė 34 vaikus ir paauglius, kurių jauniausiam buvo vos devyni mėnesiai, ir išsivežė į Gazos Ruožą, palikdami pagrobtųjų šeimas kankinamoje nežinioje, trokštančias gauti bet kokios informacijos apie dingusius vaikus.

Viena iš širdį veriančių istorijų – Abigail Mor Idan (3 m.), kurios šeima savo namuose, Kfar Aza kibuce, susidūrė su neįsivaizduojamu siaubu. Trejų metukų Abigail matė, kaip buvo nužudyta jos motina, kaip jos broliai ir seserys ieškojo, kur pasislėpti, ir kaip buvo sužeistas ją ant rankų laikantis tėvas. Mažylei pavyko pabėgti, bet vėliau ji kartu su kaimynais buvo pagrobta ir išvežta į Gazą.

Broliai Yagil (12 m.) ir Or (16 m.) Yaakovai su teroru susidūrė savo namuose, kibuce Nir Oz. Vyresnėlis Oras bandė gintis pats ir apginti jaunesnįjį Yagilą, tačiau teroristai jį įveikė. Paskutiniai žodžiai, kuriuos išgirdo jų motina Renana, buvo Yagilo maldavimas: „Neimkite manęs, aš per jaunas.“ Jų motina tikisi, kad broliai yra kartu ir vienas kito draugijoje randa stiprybės.


Šios istorijos nėra tik statistiniai duomenys. Tai tikros tragedijos, reikalaujančios veiksmų visame pasaulyje. Šiame mums primestame kare mūsų tikslas – sugrąžinti šiuos vaikus namo.

Lapkričio 20-ąją, Pasaulinę vaikų dieną, minint 1959 metais Jungtinių Tautų priimtą Vaiko teisių deklaraciją, reikalaujame nedelsiant ir besąlygiškai paleisti pagrobtus vaikus. Ši iškili proga ragina pasipriešinti piktnaudžiavimui vaikų teisėmis ir tvirtai pareikšti, kad vaikai neturi būti politinių ar karinių konfliktų įkaitais.

Įsiklausykime į Izraelio rašytojo Davido Grossmano žodžius: „Kas vaiką paverčia įkaitu, tas pats atsitraukia nuo žmogiškumo.“ Niekas, jokia šeima, joks žmogus negali likti abejingas tokiai tragedijai. Įsivaizduokite, kad iš jūsų namų buvo pagrobti jūsų artimieji. Įsivaizduokite nerimą, nežinomybę ir bauginančias mintis apie tai, kas jiems gali nutikti. Dabar padauginkite šią akimirką iš 44 dienų…

Pagrobti vaikai (Izraelio ambasados nuotr.)