Jos tikslas – ne tik kovoti su nusikaltimais ir teisės pažeidimais, saugoti vienas kito turtą, bet ir ugdyti bendruomeniškumą, puoselėti puikius santykius tarp kaimynų.

Saugios kaimynystės kūrimas prasideda nuo esminio dalyko – aktyvių piliečių, kuriems rūpi jų gyvenamosios aplinkos saugumas, kurie supranta, kad tik bendromis policijos, savivaldybės ir visuomenės pastangomis galima jaustis saugesniam, užtikrinti šeimos narių ir kaimynų saugumą.

Palankios sąlygos saugiai kaimynystei plėtotis susidaro tokioje aplinkoje, kur kaimynai vieni kitus pažįsta, bendrauja, vieni kitais pasitiki. Gera pradžia – bent jau nepatingėti pasisveikinti su aplink gyvenančiais žmonėmis. Kaimynystėje gyvenantieji ne tik rūpinasi saugumu, praneša apie įtarimą keliančius dalykus, bet ir kartu kuria bendrą gerovę.

Aktyvios bendruomenės, bendradarbiaudamos su savivaldos, policijos atstovais, įgyvendina įvairias viešojo saugumo priemones. Viena iš jų – tai vaizdo stebėjimo kamerų įrengimas viešosiose erdvėse, kuriose vyksta dideli žmonių susibūrimai, o kartu atsiranda terpė teisės pažeidimams. Vaizdo stebėjimo kamerų įrengimo plėtrą įvairiose miesto vietose paskatino Kauno miesto savivaldybės, socialinės neįgaliųjų įmonės ir policijos pareigūnų 2009 metais sėkmingai įgyvendintas projektas, kuris buvo pastebėtas ir įvertintas tuometinio Vidaus reikalų ministro premija už inovatyvumą.

Policininkus prie vaizdo kamerų sėkmingai pakeitė neįgalieji - jau šešerius metus Kauno miesto apsaugos kamerų vaizdus padeda stebėti fizinę negalią turintys kauniečiai. Policijos pareigūnai džiaugiasi, kad pradėjus dirbti neįgaliesiems viešosios tvarkos priežiūra tapo efektyvesne. Žmonės su negalia stebi mieste įrengtas 70 vaizdo kamerų, pasikeisdami dirba poromis visą parą. Tokiu būdu užtikrinamas operatyvus informacijos perdavimas patruliuojantiems pareigūnams – gavę informaciją apie galimą teisės pažeidimą ar kitą situaciją, ją tuojau pat perduoda patruliams. Be to, ,,gyvai“ stebėdami vaizdą gali padėti sulaikyti teisės pažeidėjus – radijo ryšiu perduoti jų judėjimo kryptį, išvaizdos ir asmens sudėjimo požymius ar kitus duomenis, padėsiančius nustatyti pažeidėjus.

Nors Lietuvos įstatyminė bazė teoriškai tvirtina teisę į darbą visiems asmenims, tačiau iš tiesų žmonėms su negalia šios normos nėra pakankamai efektyvios: jų padėtis darbo rinkoje yra sudėtinga, o realios įsidarbinimo galimybės nėra didelės.

Pasak dirbančiųjų prie vaizdo stebėjimo kamerų, vaizdo operatoriaus darbas - tai atgaiva sielai: fiziškai nesunkus darbas, įdomus, reikalaujantis budrumo ir, svarbiausia, leidžiantis jiems jaustis svarbia visuomenės dalimi, o ne būti už jos ribų. Sėkmingo projekto nauda akivaizdi, nes įdarbintų neįgaliųjų dėka nuo vaizdo stebėjimo atlaisvinami policijos darbuotojai, kurie gali dirbti tiesioginius savo darbus, prižiūrėti viešąją tvarką. Šis projektas tapo gerosios patirties pavyzdžiu ir kitoms savivaldybėms. Gali būti visai nesudėtinga miestus padaryti saugesnius, o bendruomenę – stipresnę.