Kiekvienais metais jie į savo ugdymo įstaigą pristatydavo pažymą, kad yra sveiki. Kas kaltas, kad buvo pražiopsota sunkių ligų pradžia, juk profilaktinis kasmetis vaikų sveikatos patikrinimas yra puiki galimybė apčiuopti ir sustabdyti ligą laiku?

Profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas yra reikalingas siekiant tinkamai įvertinti vaiko sveikatą, šios patikros metu gydytojai gali laiku diagnozuoti ligas ir imtis jų gydymo, kol dar nevėlu. Deja, ne visiems vaikams pasiseka, kai kurie jų tėra sveiki popieriuje, tačiau kol kas to nežino...

Sveikatos patikra – konvejeriu

Niekam ne paslaptis, kad yra tėvų, kurie tiesiog paskambina į gydymo įstaigą, gydytojui, ir paprašo nuotoliniu būdu išrašyti pažymą, kad vaikas yra sveikas. Belieka užbėgti, pasiimti ją ir pristatyti ugdymo įstaigai. Laikas sutaupytas, bet... kieno sąskaita?

Deja, labai dažnai pasitaiko, kad į profilaktinį vaikų sveikatos patikrinimą žiūrima tik formaliai, kai tėvams atvedus vaiką į polikliniką gydytojas, apsikrovęs popieriais, nuvargintas nesibaigiančių eilių prie savo kabineto durų, nepakeldamas akių paklausia tėvų, ar vaikas niekuo nesiskundžia. Jei nusiskundimų nėra, tėvai tuojau pat gauna taip reikalingą popieriuką ir keliauja su vaiku namo. Vasarinis konvejeris tapo įprastas mūsų šalies poliklinikose.

Baigiantis vasarai tūkstančiai tėvų užplūsta poliklinikas. Didžiajai daliai jų reikia sveikatos pažymų. Dėl šių pažymų it voverės rate sukasi ir patys gydytojai, fiziškai nepajėgiantys priimti bei kokybiškai aptarnauti tokios masės žmonių, ir tėvai su vaikais. Vasarą atostogauja ir patys gydytojai, todėl kiti gydytojai dirba padidintu krūviu, tad apie kokią darbo kokybę galima kalbėti, kai pacientų daugiau nei laiko?

Jei paprastai pediatras dirba, pavyzdžiui, su 1000 vaikų, tai pavaduodamas atostogaujantį kolegą jis dirba su 2000 vaikų. Darbo laikas – tas pats, rankos tėra tos pačios dvi. Kaip įmanoma visus norinčius priimti bei atidžiai patikrinti jų sveikatą? Natūralu, kad nukenčia darbo kokybė. Tai viena priežasčių, kodėl vaikui teskiriama popierinė sveikatos patikra, pasikliaunant sėkme – greičiausiai jis sveikas...

Tokia rizika vaiko sveikata – nepateisinama. Ir tėvai, ir gydytojai, žvelgiantys į vaiką formaliai, rizikuoja svarbiausiu – jo sveikata. Juk ne visada liga plika akimi pastebima, o laikas kai kada tampa pavojingiausiu priešu.

Profilaktinė sveikatos patikra – kaip turėtų būti

Profilaktiškai vaikų sveikatą reikia tikrinti kartą per metus. Sveikatos reikalų ministro įsakyme „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 31 d. įsakymo NR. 301 „Dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų sveikatos priežiūros įstaigose“ pakeitimo“, priimtame 2010 m. birželio 18 d., yra aiškiai nurodyta vaikų sveikatos tikrinimo tvarka.

Taigi kiekvienas tėvas gali sužinoti, kokie privalomi veiksmai ir būtini tyrimai turi būti atlikti jų vaikams profilaktinės sveikatos patikros metu nuo pat gimimo iki 18 metų.

Kiekvieno kasmetinio apsilankymo metu gydytojai privalo įvertinti:
Kalbą, psichomotorinę raidą (1–4 gyvenimo metai);
Regėjimą (1–17 m.)
Klausą (1–7 m.)
Atramos judamąjį aparatą (1–17 m.)
Kraujo tyrimą (2–17 m.)
Šlapimo tyrimą (2–17 m.)
Ūgį, svorį (5–17 m.)
Elektrokardiogramą (EKG) (5–7 m.)
Arterinį kraujo spaudimą (AKS) (5–17 m.)
Psichikos būklę (8–17 m.)
Mitybos ir higienos įgūdžius (8–11 m.)
Gliukozės kiekį kraujyje (12–17 m.)

Odontologas taip pat privalo kartą per metus įvertinti vaiko dantų dygimą, atlikti dantų ėduonies profilaktiką, nustatyti ar nėra sąkandžio anomalijų.

Jeigu vaikų ligų gydytojas, nustatęs ir įvertinęs rizikos veiksnius mano esant indikacijas, vaikas siunčiamas kitų gydytojų specialistų konsultacijai. Beje, šiame ministro įsakyme kalbama ir apie tai, kad slaugytojas kaskart privalo informuoti tėvus ir jų vaikus apie racionalią mitybą, sveiko gyvenimo būdo principus žalingų įpročių, traumų, smurto profilaktiką, tačiau ar jūs bent sykį ką nors panašaus išgirdote gydytojo kabinete? Popieriuose įsakymai atrodo gražiai, pagirtinai, tačiau – tik popieriuje...

Kita vertus, SAM deklaruojamas lėšų trūkumas nėra pagrindas aplaidžiai ir netinkamai atlikti darbą, net ir išvardyti privalomi kasmetiniai tyrimai nėra geros vaikų sveikatos garantas. Būtinos prevencinės programos, skirtos vaikams, kuriomis būtų finansuojami specialūs tyrimai, nustatantys riziką kokybiškam vaiko vystymuisi. Juk, pavyzdžiui, vėžys vaikus pakerta ankstyvame amžiuje, tyliai ir netikėtai.

Tokie išsamūs tyrimai – puiki proga įsitikinti, kad vaikas iš tiesų sveikas arba laiku imtis reikalingo gydymo. Žinoma, visi tyrimai gali užtrukti kelias savaites, tačiau tai tikrai nėra per didelė kaina už vaiko sveikatą. Deja, realybė tokia, kad dauguma tėvų, pediatrų, tenkinasi popieriukų išrašymu. Dažniausiai motyvuojama laiko stoka. Ne paskutinį vaidmenį atlieka ir tikėjimas, kad jei vaikas niekuo nesiskundžia, tai jam viskas gerai.

Sveiki vaikai – sveika ir ateitis

Nuolat raginu SAM atkreipti dėmesį į šias problemas ir vaikų sveikatą laikyti prioritetu, skirti gydytojams deramą finansavimą, kartu reikalaujant ir kokybiškų paslaugų. Ir patys tėvai turėtų stebėti savo vaikų sveikatą visus metus, neapsiriboti vien popierine patikra prieš pat Rugsėjo 1-ąją, kai gydytojai nebespėja suktis. Ateikite į poliklinikas anksčiau, neatidėliokite sveikatos patikros rugpjūčio pabaigai. Labai norėtųsi, kad šiame teisiniame reguliavime, kasdienybėje, nebūtų priešpriešos ir abejingumo, o mus visus – priimančius sprendimus, administruojančius, teikiančius paslaugas ir jas gaunančius, vienytų taurus ir geras tikslas – sveika Lietuvos ateitis.

Tačiau, kai kaktomuša susiduri su tokiomis istorijomis, kokias minėjau straipsnio pradžioje, pasidaro, švelniai tariant, nejauku. Kiek dar reikės tokių istorijų, kol tėvai ims reikalauti tikrai kokybiško jų vaikų sveikatos patikrinimo, tokio, koks numatytas dokumentuose? Kiek dar panašių istorijų iškils į dienos šviesą jau ryt, poryt, nes gydytojai, tegu ir ne iš blogos valios, į vaiką pažvelgė formaliai? Galų gale, kiek dar reikės iškelti ieškinių gydymo įstaigoms, kol jų vadovai ir Sveikatos apsaugos ministerija supras, kad gydytojas ne guminis ir kokybiškam jo darbui reikia suteikti sąlygas ir deramą finansavimą?