Lietuvos policija jau skambina varpais apie vaikų ir jaunimo tarpe išaugusį narkotinių ir psichotropinių medžiagų naudojimą – tai siejama su elektroninių cigarečių išpopuliarėjimų. Kaip? O gi paprastai. Į elektroninių cigarečių garinamą skystį pripilama psichotropinių medžiagų. Kokių – vienas Dievas težino. Medikams dažnai net nepavyksta identifikuoti, kuo apsinuodijo mažametis patekęs į reanimaciją.

Blogiausia, kad bendraujant su nepilnamečiais, jie jokios grėsmės savo sveikatai ar gyvybei nemato. Paklausti, ar žino, ką vartoja – gūžteli pečiais ir atsako „smail‘ą“ arba „druską“. Tarp jaunimo vyrauja nuostata, jog elektroninės cigaretės ir garinimas yra nekenksmingi.

Bananiniai, mango, mėtiniai, kriaušės skonio... Paprašykite bet kurioje e-cigarečių kioskelyje, kurių dygsta lyg grybų po lietaus, visko turi: spalvotų, žaismingų, „skanių“. Nors pardavinėti e-cigarečių skysčius su skoniais yra draudžiama. Tai turbūt pats įžūliausias įstatymų nepaisymas nepriklausomos Lietuvos istorijoje: ištrynėme „neįtikusį“ užrašą iš etikečių ir toliau prekiaujame.

Lietuvos įstatymai gan griežti, už narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą nepilnamečiams gresia laisvės atėmimas nuo trijų iki dvylikos metų. Ar girdėjote, kad būtų kas pasodintas? Aš ne. O kiek yra nubaustų už „mangų“ skonio skysčio pardavinėjimą? Negirdėjau.

Aš tik skaitau vis dažniau pasirodančias istorijas apie ligoninėje gydomus apsinuodijusius vaikus.

Ką daro atsakingos institucijos? Štai Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas – surengė konkursėlį moksleiviams, kur jie turėjo nupiešti plakatą apie e-cigarečių žalą... Ir jų specialistai nuolat tobulinasi Europoje. Parengė „rekomendacijas“ mokykloms. Problema išsisprendė? Ne – rūkančių vaikų skaičius auga.

Ką daro mokyklos? Jeigu atvirai – slepia galvas smėlyje, atrodytų, tikėdamiesi, kad problema savaime išgaruos lyg saldus dūmas. Jeigu koks pasinuodijęs moksleivis išvežamas į ligoninę, direktorius paveblena, kad mokykloje praves prevencines pamokas ir nurodo psichologo kabineto numerį, kad vaikai, jeigu jiems reikia, neva nueitų pasišnekėti.

Policija... pavieniai atvejai, kai, rodos, netyčia į jų tinklą papuola koks neatsargus platintojas. O rūkančių ir nežinia ką į savo plaučius traukiančių moksleivių skaičius stabiliai auga.

Ir tai viskas?! Kai viso pasaulio mokslininkų tyrimai klykia apie e-cigarečių rūkymo žalą: ne tik fizinei, bet ir psichologinei sveikatai. Nuo e-cigarečių mirštama! Vystosi lėtinės plaučių ligos. Žaizdos plaučiuose, skrandyje, širdies problemos, plaučių, gerklės, skrandžio ar prostatos vėžys.

Jauname amžiuje susiformavusi priklausomybė yra sunkiausiai išgydoma: kyla ne tik fiziniai, bet ir psichologiniai sutrikimai.

Jau vien LSMU daryto tyrimo metu nustatyta, kad rūkantys vaikai yra mažiau patenkinti savo gyvenimu: rūkantys jaunuoliai yra 2-3 kartus dažniau jaučiasi nelaimingi nei nerūkantys. Jau nekalbant apie patiriamus galvos, nugaros ir skrandžio skausmus, silpnumą.

LR Seimas vis svarsto, kad reiktų dar labiau griežtinti e-cigarečių platinimo tvarką. Vienas iš variantų – pardavinėti jas vaistinėse... Ar tikrai tai išeitis? Mano manymu, jau dabar turime pakankamai ribojimų dėl e-cigarečių pardavimo ir platinimo, tik problema ta, kad niekas iš esmės nesiima jų įgyvendinimo.

Mokyklos ignoruoja problemą. Policijai tai, atrodo, per smulkūs nusižengimai. Tėvai patys turbūt nesuvokia e-cigarečių žalos... Švietimas? Edukacija? Jau dabar matau tokiose pamokose žiovaujančius moksleivius, pertraukos metu lekiančius į tualetą patraukti dūmo.

Kas padėtų prisibelsti iki mūsų vaikų? Influenceriai? Galbūt. Tikrai geriau nei rašinių ar plakatų konkursas. Bet tam turi susivienyti visos institucijos: nulinė tolerancija nuo šeimos iki mokyklų, nulinė tolerancija policijos lygmeny. Nulinė tolerancija teisme. Baudos, licencijos atėmimas, realios bausmės.

O jeigu jau negalime, neturime valios imtis spręsti problemos – taip, uždrauskime šį XXI a. marą, kuris naikina mūsų ateitį, mūsų vaikus. Tik ar turėsime valios?