Iš nuolatos girdimų degalinių tinklų atstovų verkšlenimų ir istorijų apie gręsiančias darbuotojų atleidimo bangas bei nuostolius susidaro įspūdis, kad pagrindinis degalinių pelnas yra ne iš prekybos degalais, bet iš prekybos alkoholiniais gėrimais. Paradoksas, tačiau atrodo, kad iš alkoholio pardavimų uždirbti pinigai dabar sėkmingai investuojami į viešosios nuomonės formavimą. Visuomenę bandoma įtikinti, jog uždraudus alkoholį degalinėse, visiems nuo to bus tik blogiau. Svaigieji gėrimai tapatinami su prigimtinėmis žmogaus teisėm ir laisvėm.

Prieš balsuodami, ar reikia uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais degalinėse, Seimo nariai turėtų savęs paklausti, ar jie patys kada nors ten perka alų ir degtinę? Ne paslaptis, kad šventėms besiruošiantys ir saikingai alkoholį vartojantys žmonės jo neperka sustoję įsipilti kuro. Piliečių grupė, kuri krauna degalinėms pelnus iš svaigiųjų gėrimų prekybos, dažnai neturi jokio socialinės atsakomybės jausmo. Tokie klientai neretai yra alkoholio vartojimo nekontroliuojantys žmonės, kaip narkotiko ieškantys kur jo įsigyti. Jiems nesvarbu net beprotiškas antkainis. Drebančiomis rankomis jie perka už bet kokią kainą (nors iš tiesų jiems reikia suteikti socialinę pagalbą, bet ne lengvai pasiekiamą alkoholį!). O paskui arba voliojasi pakelėse arba spaudžia greičio pedalą iki dugno. Pasekmės žiaurios.

Kada degalinių tinklai prisiims socialinę atsakomybę už žalą, kurią padaro juose parduodamas alkoholis? Reikia pagaliau griežtai įvardyti: degalinės prisideda prie alkoholizmo sukeliamų padarinių. Ant jų sąžinės krenta žuvusių žmonių artimųjų skausmas. Valstybė negali leisti lengva ranka žudyti savo piliečius. Privaloma riboti prekybos alkoholiu vietų skaičių. Degalinės galėtų būti tik pirmas žingsnis šioje pokyčių grandinėje.

Laiko pasiruošti alkoholio prekybos draudimams buvo apstu. Kiekviena įmonė jau būtų sugebėjusi optimizuoti savo veiklą. Žinoma, jei būtų to norėjusi. Tradiciškai buvo laukiama paskutinės minutės. Kuomet Seime atėjo lemiamo apsisprendimo metas, kai kurių degalinių atstovų įžūlumas staiga tapo toks didelis, kad jie norėdami daryti spaudimą Seimo nariams, tiesiog klijuoja jų nuotraukas ant degalinių sienų.

Einama lengviausiu keliu. Siekiant nuteikti žmones prieš Seimo siekį riboti alkoholizmą – darbuotojai gąsdinami atleidimais iš darbo. Įdomu kiek buvo sumokėta Seime piketavusiems degalinių darbuotojams? Dienpinigiais, laisva diena, ar karbonadu pakelės užeigoje pakeliui į Vilnių? Akivaizdu, kad vyksta manipuliacijos dirbančiaisiais. Degalinių darbuotojams formuojama nuomonė, kad Seimas trukdo verslui, o tuo pačiu kėsinasi ir į jų darbo vietas.

Tikiuosi Seimo nariai nepasiduos daromam spaudimui ir balsuos pagal savo sąžinę. Lietuvoje pribrendo situacija, kuomet reikia riboti vietų skaičių, kuriose galima įsigyti alkoholinius gėrimus. Automobilis ir alkoholis yra nesuderinami dalykai. Seimas turi išgirsti ką sufleruoja eiliniai rinkėjai. Negalime rizikuoti žmonių gyvybėmis vien dėl to, kad degalinės nori prekiauti degtine. Protestuojantys degalinių darbuotojai turėtų susimąstyti – galbūt juos einančius namo partrenks nuolatinis jų klientas, kuris ką tik nusipirko dar vieną butelį degtinės.