Kol taip bus, tikėtis, kad neliks politinės korupcijos, nereikia. Priešingai, skandalai ir skandaliukai tik didina politinės korupcijos galimybes.

Visa tai perša mintį, kad laikas Lietuvoje turėti nepriklausomo prokuroro institutą – specialią savarankiškai veikiančių profesionalių pareigūnų tarnybą konkretiems aukštų pareigūnų nusikaltimams tirti.
Būtent aukštų pareigūnų nusikaltimams tirti.

Nepriklausomam prokurorui turėtų būti suteikti dideli įgaliojimai, savarankiškumas, galimybė veikti greitai, speciali apsauga ne tik vykdant pareigas, bet ir baigus jas vykdyti.

Nauja sena idėja? Taip, Lietuvoje jau būta siūlymų ir bandymų tokį institutą kurti. Visi bandymai baigėsi nesėkmingai. Bet Lietuvoje dar niekada nebuvo tokios situacijos, kad informacija apie numatomas apklausas ir tų apklausų dalyvių statusą būtų skelbiama viešai, per žiniasklaidos priemones, iš anksto, neužtikrinant tyrimams privalomo slaptumo.

Esant tokioms ar panašioms situacijoms bet koks nusikaltimų ar numanomų nusikaltimų tyrimas atsiduria aklavietėje. Paskelbus duomenis viešai, atitinkami asmenys sieks sunaikinti nusikaltimų įrodymus. O korupciniai nusikaltimai apskritai yra labai sunkiai įrodomi. Paslėpus įrodymus nusikaltimą įrodyti tampa daug sunkiau, nes nėra įrodymų – nėra nusikaltimo. Atsiranda didelė tikimybė, kad tyrimas bus nerezultatyvus, o viskas tėra gerai surežisuotas politinis žaidimas.

Vieni slapti pokalbiai viešinami, kiti – ne. Dėl vienų pokalbių pradedami ikiteisminiai tyrimai, dėl kitų – ne. Kodėl? Kas konkrečiai priima (jei priima) tuos sprendimus ir kokia tų pareigūnų atsakomybė?
Visa tai – prokuroro atsakomybė. Ir tik nepriklausomas prokuroras gali prisiimti realią atsakomybę ir viešai pakomentuoti savo veiksmus visuomenei, būti atsakingas ne partijai, vienam ar kitam politikui, o visuomenei.

Kur einame, kai slaptos pažymos tampa būdu valdyti valstybę, konkuruoti tarpusavyje, politikams suvedinėti sąskaitas? Šiandien kalbame apie emocijas, norus, kėslus ir svajones ar kalbame faktų ir teisės kalba?
Pagirtinas kai kurių politikų noras būti teisėju, prokuroru, specialiųjų tarnybų agentu ir advokatu viename asmenyje. Bet su teisine valstybe tai neturi nieko bendra.

Kviečiu visus prisidėti prie įstatymo rengimo. Jei jau mes išties nuoširdžiai norime daugiau teisingumo ir skaidrumo politikoje. Norime kautis su politine korupcija realiai – steigiame nepriklausomo prokuroro instituciją. Jūs už?