Pradėsiu nuo šviežiausio pavyzdžio – Seimo narių kreipimosi į LRT dėl atlyginimų, priedų ir sutarčių su prodiuserių kompanijomis. Antrąjį laišką pasirašė ir nemažai opozicijos.

Pirmąją klausimų porciją ir aš pasirašiau, nors maniau, kad tas oficialus susirašinėjimas, mandagūs kaltinimai mokant per didelius atlyginimus ar priedus, aiškios užuominos, kad kažkas per daug uždirba, kad nevykdomi vieši pirkimai įsigyjant laidas, atrodė gana abstraktūs.

Nejaugi Seimas turėtų narstyti kiekvieno žurnalisto ar net vadovo atlyginimą, priedus, rūpintis, kad laidą „Dėmesio centre“ vestų mažiausią kainą pasiūlęs žurnalistikos studentas. Ir kokia gero žurnalisto kaina? Ir ką reiškia - gero? Ar politikai pajėgūs atrinkti patį geriausią už pačią mažiausią kainą?

Net labai įsivaizduoju, tikrai labai, kaip būtų malonu R.Karbauskiui pasikviesti į Kultūros komiteto posėdį E.Jakilaitį, A.Siaurusevičių, dar kokią laidų vedėją, ir pasikalbėti, kaip teigia mano kolegos politikai, tik apie LRT ateitį ir pinigus, apie sutartis, esą nedarant spaudimo dėl turinio.
Normalioje valstybėje tai ir būtų vertinama kaip pats tikriausias spaudimas.

Kai iniciatoriai pasiūlė pasirašyti antrą klausimų porciją, pasiteiravau, ko jie tikrai siekia? Jeigu tikrai nori skaidrumo LRT veikloje, pasiūliau tiesiog pakeisti įstatymą, kad visi viešieji pirkimai, kiti sandoriai, vadovų atlyginimai ir priedai būtų privalomai viešai skelbiami tiek, kiek tai neprieštarauja Civiliniam kodeksui. Ir taškas. Tokį kelią paremtų ir opozicinės frakcijos Seime.

Skaidrumo LRT tikrai trūksta, pernelyg uždara sistema linkusi pūti, ir tuo niekas neabejoja. Tik būdų ką nors keisti neranda.

Bet ne – kažkas būtinai siekia triukšmingo išvarymo iš Rojaus. Tikri žalčiai – puikiai supranta, kad įstatymai draudžia LRT vadovybei ir LRT tarybai tai viešinti, bet valdantieji įstatymų nekeičia, toliau prievartauja vadovybę nešti Seimo nariams ant stalo įvairias sutartis.

Tai – užprogramuotas konfliktas. Jo reikia LRT vadovybei? Ne, jis reikalingas R.Karbauskiui.
Ne veltui jis to siekia. Neseniai jis išsidavė pareiškęs, kad sutvarkėme „Lietuvos geležinkelius“, sutvarkysime ir LRT. Užuomina aiški, LRT irgi tratina pinigus į visas puses, gal kažkas panašaus ir yra, bet čia netikėtai kai kurie prodiuseriai ir laidų vedėjai patys pradėjo viešinti savo biudžetus. Kol kas jokio skandalo nematyti – biudžetai pakankamai vidutiniški.

Tikiu, kad gali būti ir išimčių, tačiau, sutikime, iki „Lietuvos geležinkelių“ visuomeniniam transliuotojui dar labai toli. Todėl šis palyginimas nelabai vykęs.

Dabar dar kartą apie tuos „Lietuvos geležinkelius“. Kai maždaug prieš metus pradėjome darbą Seime, pamenu, Ekonomikos komitete pareikalavome šios bendrovės vadovų papasakoti apie kai kuriuos sandorius. Jie keletą savaičių tik kažką neaiškiai mykė.

Tada jau pilnu tempu žiniasklaida trimitavo ir skelbė įvairias šios bendrovės sutartis, konkrečias sumas ir galimus giminystės bei draugystės ryšius. Tuomet akivaizdžiai viskas ėmė griūti, o kai pareikalavome į komiteto posėdį ateitį patį generalinį direktorių, šis tiesiog atsistatydino.
Buvome tik ką išrinkti, uždavėme kelis klausimus bendrovės vadovams, jokių ypatingų auditų nebuvome užsakę ir staiga viskas griuvo. Tiesiog nauji Seimo nariai atsidūrėme tinkamu metu ir tinkamoje vietoje, vaisius jau buvo sunokęs, ir jis tiesiai į rankas mums nukrito.

Todėl kalbėjimas apie tai, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcija per kelias savaites surietė į ragą „Lietuvos geležinkelių“ vadovybę, yra viso labo R.Karbauskio ir jo aplinkos sukurtas bei plačiai eksponuojamas mitas, pagardintas pikantiškomis detalėmis. Piktnaudžiavimo toje bendrovėje buvo labai daug, tačiau juos atskleidžiant nei valstiečiai, nei jų lyderis niekuo neprisidėjo.

Jeigu ne Prezidentės D.Grybauskaitės principinga pozicija, tai dar dabar sėdėtų Susisiekimo ministerijos vadovybėje ne puikus vadybininkas R.Masiulis, o koks nors tik prieš savaitę nuo dirvono ir žagrės rankenos atplėštas ūkininkas. Ir jokių permainų toje srityje nematytume.
Panašus scenarijus vyko ir šių metų pavasarį, priimant alkoholio prieinamumą turėjusias mažinti įstatymo pataisas.

Jeigu kam dar neaišku, pasiteiraukite ministro A.Verygos, ir jis patvirtins, kad, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, labiausiai alkoholio prieinamumą mažina jo kaina ir specializuotos parduotuvės arba valstybės alkoholio monopolis.

Ką daro R.Kabauskis? Įtariu, kad jis buvo susitikęs su didžiųjų prekybos centrų savininkais ir galbūt pažadėjo jiems, kad specializuotų parduotuvių nebus. Bet kaip tada sudaryti įspūdį, kad kažką darai, kad pažadus tęsi? Reikia triukšmo ir priešų.

Greta akcizų didinimo R.Karbauskis, A.Širinskienės ir kitų asmenyje, vėl provokuoja visuomenės pyktį. Rimtų pertvarkų nesiūlo, tačiau pradeda kalbėti apie „gardelių“ steigimą viešų renginių metu, apie alkoholio etiketės slėpimą, dar kažkokias nesąmones, o kai pasipiktinę atlikėjai surengė prie Seimo koncertą, R.Karbauskis bedė pirštu ir pasakė, kad juos nupirko alkoholio magnatai.
Štai ir konfliktas, kas dabar visuomenėje galvos apie kažkokias specializuotas alkoholio parduotuves, kai tiek priešų aplink!

Nors tie magnatai, jeigu ir galėjo ką nors nupirkti, tai tik tuos, kurie meistriškai sustabdė tikrai veiksmingų specializuotų alkoholio parduotuvių kūrimą. Pakeisti praktiškai visą prekybos alkoholiu sistemą, tikriausiai neužtektų ir vienos Seimo kadencijos, o R.Karbauskis kalba, kad tik kitais metais pradės galvoti, ar to reikia. Kol sugalvos, nauji Seimo rinkimai ateis.

Siūlyčiau valstiečiams jau dabar braukti ir šį pažadą iš savo programos bei nebeerzinti visuomenės.
Triukšmas ir nuolatinė priešų paieška – R.Karbauskio politikos stilius. Sukuri konfliktą, tada apkaltini ką nors, kad būtent jis bando pakenkti permainoms, ir vėl joji ant balto žirgo ieškoti naujo karo.

Dabar konfliktas kuriamas LRT. Jeigu Seimo nariai negaus visų atsakymų, parašų rinkimo iniciatoriai žada sukurti specialiąją Seimo komisiją, kviesis žurnalistus, vadovus, purtys visus, tada sulauks kreipimosi į Konstitucinį Teismą, kuris šiuo klausimu jau aiškiai yra pasisakęs, reaguos Vakarų žurnalistų organizacijos.

Suprantu, kad valstiečiams tai – dzin, o jų vedliui net ir dzin-dzilin.

Galop dėl ko visa tai? Ar tikrai tuo siekiama išspręsti problemą?

Tai vyks tik todėl, kad R.Karbauskiui reikia eilinio konflikto? O aš siūlyčiau sustoti, priimti reikiamas įstatymų pataisas, kurios garantuotų skaidresnę LRT veiklą, vadovo ir gal net pavaduotojų kaitą, ir rengtis naujojo LRT vadovo rinkimams šį pavasarį, pasibaigus pastarojo kadencijai. Štai dėl šio posto šiuo metu visos dulkės ir keliamos.

Atėjus naujam vadovui, papūs ir kiti vėjai. Tik naujo LRT vadovo nereikėtų rinkti Seimo Kultūros komitete. Manau, kad dabar to, tiesiogiai ar netiesiogiai, ir siekiama.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininko skyrimo istorija verčia galvoti, kad panašiai viskas gali vykti ir su LRT, kai generaliniu direktoriumi paskirs vieną iš keliaujančio Naisių teatro aktorių.