Nuolat prieš kairiuosius ir feministes bei kitus progresyvius visuomenės balsus kovojantys ultrapatriotai nepasižymi išradingumu. Matyt, jiems idėją pakuždėjo obalsiu einanti istorija su „Pussy Riot“ byla. Griežti režimai kelia susižavėjimą ultradešiniesiems, bet čia turbūt reikia jiems priminti – Lietuva yra demokratinė valstybė, daugybe aspektu besiskirianti nuo Putino režimo. Vakarų demokratijos pasaulyje, kuriam savo vertybėmis priklauso ir Lietuva, menininkai nėra persekiojami teisėsaugos už saviraišką. Bandymas patraukti menininkus teisman už interpretacijas yra riboto mentaliteto apraiškos.

Man performansas patiko. Feministinių idėjų sklaida bei užvedama kritinė diskusija apie mūsų valstybingumo ištakas per meninį veiksmą yra sveikintina. Gyvi happeningai-performansai paprastai nėra komerciškai reklamuojami ir pati nebūčiau apie tai sužinojusi nei aš, nei plačioji visuomenė, jei ne nemokama ultrapatriotų reklama. Tačiau nemokamų dalykų pasaulyje nebūna ir, deja, ši reklama gali kainuoti labai brangiai jaunosioms feministėms, kurioms gresia baudžiamoji atsakomybė. Joms gali tekti sumokėti aukštą kainą savo ramybės ir netgi karjeros sąskaita.

Tie patys menininkus ir intelektualus ne kartą skundę ultrapatriotai ir jų veikla mums irgi kelia daug klausimų demokratinėje visuomenėje. Jų noras pasipuikuoti žiniasklaidoje neturėtų būti sutinkamas aplodismentais. Žiniasklaida ir politikai turėtų kritiškiau vertinti jų pasisakymus ir nesuteikti jiems lygiaverčio eterio su demokratinėmis idėjomis, nes tai padeda jiems žaisti „demokratijos žaidimą“, kurio eigoje pasislepia tikrieji nacionalistiniai tikslai.

Dėl pačios performansui pasirinktos idėjos: laikui bėgant vertybės kinta. Himnas yra rašytas XIX amžiuje ir yra patriarchalinio pobūdžio. Pritariu kritinio požiūrio menininkėms, kad gal atėjo laikas tai koreguoti.

Paskutinių mėnesių kriminalinių įvykių šviesoje, kai smurtą patiriančios moterys nesulaukė policijos pagalbos, kai mergina, besišaukusi pagalbos, gyva sudeginta bagažinėje rodo, kad mūsų visuomenėje yra dar labai daug agresijos prieš moteris ir diskusija apie lygiavertę moterų padėtį turi tik augti. Palikime prokuratūrai ir policijai spręsti tas kraupias kriminalines bylas, neapkraukime jų filosofiniais svarstymais apie meną, performatyvumą ir demokratiją, o tai darykime mes – visuomenė ir politikai.

Todėl šalin rankas nuo menininkių – feminisčių!