Gyvename pažangiame, didelės konkurencijos Šiaurės ir Baltijos šalių regione. Šalia turime kaimynę Lenkiją, kuri nestokoja drąsių ekonominės politikos sprendimų. Taigi, norėdami tapti sėkmingesne ekonomika, turime būti aktyvesni, greitesni, išmanesni ir lankstesni nei kiti.

Lietuvos įmonės ir užsienio investuotojai pokalbiuose ir apklausose apie plėtrą visada pažymi, jog kritinis veiksnys jų augimui yra talentai. Talentų ypatingai trūksta proveržio srityse – biotechnologijų, informacinių ryšių technologijų, inžinerinėje pramonėje. Srityse, kuriose Lietuva nestokoja ambicijų augti.

Taigi, kartu su „Investuok Lietuvoje“ šią savaitę pristatėme baltąją knygą „Globali kova dėl talentų: galimybė Lietuvos proveržiui“. Valstybės politikus ir institucijas kviečiame veikti nedelsiant, įgyvendinant baltosios knygos pasiūlymus.

O savo ruožtu noriu paminėti keletą konkrečių idėjų, kurių ėmėmės. Jų įgyvendinimui mums reikia politinio ir visuomenės palaikymo:

Kviečiu kolegas iš esmės peržiūrėti migracijos procedūras, mažinti biurokratinę naštą atvykstantiems. Trumpesni terminai, greitesnis aptarnavimas, daugiau procesų anglų kalba, daugiau nuotolinių procedūrų yra higiena, kurią privalome susitvarkyti nedelsiant. Kartu su Vilniaus savivaldybe jau įkūrėme „International House Vilnius“ – vietą, kurioje įsidarbinti siekiantis užsienietis gauna visas reikalingas paslaugas, tačiau turime eiti toliau.

Lietuva turi tapti „tech vartais“ IT specialistams. Ekonomikos ir inovacijų ministerija jau ėmėsi veiksmų sudarant galimybę aukštos pridėtinės vertės darbdaviams pritraukti reikiamus jaunesniuosius ir vidutinės kvalifikacijos IT darbuotojus iš ne Europos Sąjungos šalių. Tikimės pritraukti kelis tūkstančius reikalingų specialistų, kurie Lietuvoje galėtų augti kartu su įmonėmis ir savo sėkmės istorijomis traukti kitus.

Turime liberalizuoti su darbo vieta nesusijusią migraciją. Įvesti laikiną nuotolinio darbo vizą, suteikti leidimą laikinai gyventi individualios veiklos pagrindu. Srityse, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija, suteikti trumpalaikę darbo paieškos vizą. Greitas internetas, švari šiaurietiška gamta, kultūrinis gyvenimas, tolerantiškėjanti aplinka yra tai, ką galime pasiūlyti laisviems ir talentingiems žmonėms. O verslui sudarykime sąlygas pasiekti talentus jau čia, Lietuvoje.

Mūsų pastangomis jau veikia liberalesnė migracijos tvarka, susijusi su investicijomis iš ne Europos Sąjungos šalių. Perkeliant bent 1.5 mln. eurų dydžio investiciją ir išpildžius keletą kitų sąlygų, darbuotojų ir šeimų narių atsivežimas tampa automatinis. Šia tvarka jau sėkmingai naudojasi Baltarusijos kompanijos. Siekiu, kad šiuo nauju reguliavimu pasinaudotų daugiau kompanijų iš Jungtinės Karalystės, Jungtinių Valstijų ir viso pasaulio.

Netrukus įgyvendinsime iniciatyvas užsienio studentams įgyti dvigubą diplomą Lietuvos ir užsienio aukštosiose mokyklose bei likti dirbti Lietuvoje. Startuosime su prioritetinėmis industrijomis – gyvybės mokslų ir IT. Dirbame su Švietimo ir mokslo ministerija, netrukus turėsime daugiau detalių.

Netrukus pasiūlysime finansines paskatas įmonėms – reikalingų aukštos kvalifikacijos specialistų perkėlimą iš dalies kompensuos valstybė. Tam turime numatę finansų. Aš taip pat kviečiu neatsitraukti ir toliau raginsiu kolegas politikus įgyvendinti laikiną mokestinę paskatą specialistams, kurį laiką nedalyvavusiems Lietuvos darbo rinkoje. Sekime Danijos, Švedijos, Ispanijos, Estijos gerosiomis patirtimis.

Diaspora yra didelis talentų šaltinis, kurį siekiame susigrąžinti. Kartu su „Investuok Lietuvoje“ siūlome išvykusių susigrąžinimo paketą „Lietuva tavęs laukia“. Jis apima sugrįžtančių talentų įsikūrimą ir integraciją lengvinančias priemones planuojantis karjeros žingsnius, įveikiant biurokratines kliūtis, ieškant vaikams ugdymo įstaigų ir pan. Šiuo metu jau vyksta kelios diasporos jaunimo stažuočių programos, prie kurių šiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerija prisidės finansiškai, siekiant šių programų augimo ir plėtros. Taip pat skiriame resursų stiprinant diasporos profesionalų tinklų veiklą.

Tai tik keletas krypčių ir konkrečių priemonių, ties kuo dirbame.

Lietuva yra įkvepianti šalis, kuri gali daugiau. Įveikime biurokratiją ir prietarus, pakvieskime pasaulio talentus čia įsikurti, mokėti mokesčius ir dirbti.