Visą savaitę su komanda dirbome JAV Kalifornijos valstijoje. Nuo šiol čia turėsime kur kas daugiau Lietuvos. Mūsų šalis pagaliau įžengė į Silicio slėnį. Tai buvo vienas pagrindinių pastarųjų metų mūsų darbo su JAV tikslų. Silicio slėnyje atidarėme Lietuvos inovacijų centrą „InnoHub Lithuania“, kuris padės lazerių, inžinerijos, biotechnologijų ir kitiems pažangiems Lietuvos verslams rasti partnerių ir įsitvirtinti šiame regione.

Su „InnoHub Lithuania“ prisijungėme prie prestižinio „Nordic Innovation House“ – Šiaurės šalių inovacijų centro. Šiandien galiu pasidžiaugti šiuo rezultatu, tačiau už to slypi didelis darbas. Tai buvo idėja, kuri gimė vykdant inovacijų reformą. Jai įgyvendinti reikėjo atrasti resursų, išlaviruoti biurokratijoje, pateikti paraišką „nordicams“, kad esame verti prie jų prisijungti ir įrodyti, kad galime ne tik gauti, bet ir duoti. Ir štai mes čia. Atsidarėme ir dirbsime pasaulyje žinomiausioje inovacijų kūrimo vietoje kartu su progresyviomis Šiaurės Europos šalimis ir iš jų kilusiomis kompanijomis ir fondais.

San Fransiske vykusioje pasaulinėje lazerių parodoje „Photonics West 2024“ Lietuva pirmą kartą istorijoje atidarė savo nacionalinį stendą, kuriame prisistatė net 23 mūsų lazerių sektoriaus įmonės. Lietuviški lazeriai nenustoja stebinti pasaulio ir garsina Lietuvos vardą. Parodos metu bendrovės „Ekspla“ sukurtas lazeris „FemtoLux 30“ buvo pripažintas geriausiu pasaulyje ir iškovojo fotonikos „Oscarą“ lazerių kategorijoje. Sveikinu su šiuo pasiekimu visą lazeristų bendruomenę.

Los Andžele turėjome daug žadantį susitikimą su pasaulyje žinomiausios kosmoso bendrovės „SpaceX“ finansų vadovu Bretu Johnsenu. Su „SpaceX“ palaikome artimą ryšį jau trejus metus ir norime išlikti šios kompanijos plėtros Europoje dėmesio centre. Norime tapti konkurencingų kosminių paslaugų teikėjais ir kurti pažangiais moksliniais tyrimais paremtus sprendimus ir technologijas „SpaceX“ ir kitiems pasauliniams kosmoso industrijos gigantams.

Kai kas vadins mus „kosmonautais“, bet Lietuvos institucijų operatyvus darbas Europoje startuojant „Starlink“ palydoviniam internetui jau įrodė, ką galime. O karas Ukrainoje parodė – kam tai praktiškai reikalinga.

Su šių metų pradžioje veiklą Lietuvoje pradėjusio „Plug and Play“ vadovu Saeedu Amidi‘žiu aptarėme pirmuosius darbus ir galimybes, kurios bus pasiūlytos mūsų šalies startuoliams. Tai akseleratorius, kuriame galės startuoti 60 Lietuvos kompanijų, kurios gaus ne tik mentorystę, mokymus, kontaktus, investicijas, bet ir galimybes įeiti į Kalifornijos ir JAV rinką bei prieigą prie didžiausių pasaulio korporacijų.

Pradėti veiklą Lietuvoje Kalifornijoje pakviečiau pasaulinio lygio atvirųjų inovacijų platformos „Mind the Bridge“, teikiančios paslaugas ir vyriausybėms, ir korporacijoms, ir startuoliams, vadovą Marcą Marinuccį. „Mind the Bridge“ veikloje kasmet dalyvauja daugiau kaip 10 tūkst. startuolių.

Ir tai tik keli iš daugybės darbingos savaitės susitikimų. Bendravome su JAV gynybos įmonėmis, Lietuvoje jau veikiančiais arba mūsų šalimi besidominčiais potencialiais investuotojais. Noriu padėkoti aktyvioms lietuvių bendruomenėms Kalifornijoje už įdomius susitikimus. Malonu matyti, kad daugybę metų čia gyvenantiems tautiečiams nuoširdžiai rūpi, kas vyksta Lietuvoje, jie aktyviai planuoja dalyvauti būsimame referendume dėl pilietybės.

Iš Kalifornijos parsivežėme šviežių idėjų, kurias galėtume kartu paversti realybe, gerais atlyginimais ir naujomis galimybėmis Lietuvai! Ateitis jau čia ir mes ją drąsiai pasitinkame.