Bent jau taip jaučiuosi pastaruosius porą metų. Norėdami pasiekti gerų rezultatų turime dirbti iš visų jėgų, o jeigu norime turėti šiek tiek daugiau, turime bėgti keliskart greičiau nei visi kiti! Ir 2023-iaisiais mums pavyko. Taigi kaip atrodo praėjusių metų tiesioginių užsienio investicijų Lietuvoje rezultatai?

Lietuvoje veikiančių užsienio įmonių darbuotojai uždirba 50 proc. didesnius atlyginimus nei vidutinis lietuvis. „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, 2022 m. tai buvo 2700 Eur neatskaičius mokesčių, o darbuotojų našumas buvo beveik trečdaliu didesnis nei kitose bendrovėse. Tai yra vieni geriausių argumentų, kodėl turime stengtis į mūsų šalį pritraukti daugiau užsienio investicijų. Jos mums padeda greičiau kelti žmonių pajamas ir darbo kultūrą visoje šalyje.

Pernai užbaigėme 53 tiesioginių užsienio investicijų pritraukimo projektus. Per artimiausius trejus metus juose bus sukurta 4125 naujos darbo vietos ir investuoti 207 mln. Eur. Į Lietuvą žengia 25 naujos įmonės, o 28 jau dirbančios mūsų šalyje patvirtino plėtros planus. Palyginimui 2022 m., kurie buvo rekordiniai, užbaigti 57 projektai, kurie sukurs apie 5000 darbo vietų ir atneš 135 mln. Eur investicijų.

Ypač svarbu, kad praėję metai išsiskyrė rekordinėmis investicijomis gamybos sektoriuje. Paskutinį kartą panašūs rezultatai (204 mln. Eur) fiksuoti tik 2017 m., kai į Lietuvą įžengė Vokietijos gamybos gigantai „Hella“ ir „Continental“.

Labai džiaugiuosi vieno didžiausių Ukrainos investuotojų Lietuvoje sėkme. Kėdainių rajone veikianti šunų ir kačių ėdalo gamintoja „Kormotech“ planuoja plėsti savo gamyklą ir pasamdyti dar 200 žmonių.

Dar daugiau – 260 naujų darbo vietų Ukmergės rajone sukurs ventiliacijos ir kondicionavimo įrangą gaminanti „Systemair“. Kaune toliau augo medicininių priemonių gamintoja „Hollister Lietuva“, kuri investavo 23,6 mln. Eur į pažangiausias gamybos technologijas.

Kaip ir kasmet, daugiausia – net 31 – naujų ir esamų veiklą plečiančių investuotojų veikia finansinių ir kitų technologijų sektoriuje. Jis Lietuvoje ir toliau sėkmingai auga, nes mums pavyksta išlaikyti šiam sektoriui palankią ekosistemą.

Žinome, kur galime patobulėti, kad Lietuvos pranašumas didėtų, ir tai darome. Susitikinėjame su užsienio investuotojais akis į akį ir klausiame, ką jiems galime dar padaryti, kad Lietuvoje jie jaustųsi geriau.

Praėjusių metų pabaigoje padarėme dar kelis svarbius darbus, kurie augins mūsų šalies potencialą. Padėjome pamatą Kauno laisvosios ekonominės zonos plėtrai, pakeitėme įstatymus, kad Lietuvoje įsigaliotų lankstesnis stambių investicijų pritraukimo modelis, kuris padeda paprastesniu būdu įkurti naujas gamyklas. Pagal šį modelį įvairiuose Lietuvos miestuose per trejus metus jau pastatyta arba greitai atsiras 11 gamyklų, kuriose dirbs apie 3500 žmonių, bus investuota apie 690 mln. Eur. Sprendžiame didelių gamykloms tinkamų laisvų žemės sklypų trūkumą įkurdami valstybinės žemės sklypų rezervo fondą.

Neabejoju, kad šiais metais darbas viliojant užsienio investicijas Lietuvai netaps lengvesnis. Tačiau ir šiemet bėgsime dukart greičiau, nei galime. Tą pažadu!

Ačiū „Investuok Lietuvoje“ bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos komandoms, mūsų atstovams užsienyje už gerus 2023 m. rezultatus.