Realybė tokia, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė visą kadenciją imitavo veiksmus, kuriais neva bando spręsti problematišką antros pakopos pensijų sistemą. Nors gyventojai garsiai piktinosi priverstiniu įtraukimu bei tuo, kad negali naudoti pensijų fonduose sukauptų pinigų, ministerija tik prieš gerus metus pateikė kosmetinius pasiūlymus, neva palengvinsiančius kaupiančiųjų dalią.

Šie ministerijos pasiūlymai iš esmės nesprendžia nieko, todėl niekas nepyks, jei jie ir toliau liks ministrės stalčiuje. Neabejoju, kad taip ir būtų nutikę, nes ministrės taktika vilkinti sprendimus yra daugiau negu akivaizdi. Ministrės lyderystės stoka žmones būtų palikusi aklavietėje, bet tam koją pakišo Konstitucinis Teismas.

Socialdemokratai jau nuo šio Seimo kadencijos pradžios registravo įstatymo pataisas, kuriomis būtų atsisakoma priverstinio įtraukimo į pensijų fondus ir būtų sudaroma galimybė be jokių pasiaiškinimų bei priežasčių deklaravimo nesulaukus senatvės pensijos pasiimti visus savo sukauptus pinigus, tačiau diskusija Seime iš esmės taip ir neprasidėjo.

Grįžti prie sprendimų paieškos valdančiuosius privertė opozicijos kreipimasis į Konstitucinį Teismą, kuris labai aiškiai pasakė, kada dabartinė sistema, kurioje nenustatyta pensijų fondo dalyvio teisė nutraukti dalyvavimą pensijų kaupime dėl svarbių priežasčių, prieštarauja Konstitucijai.

Akivaizdu, kad privatiems investiciniams fondams suteikta per daug galių, o žmonių teisė į savo pačių nuosavybę – apribota. Žmonės tik iš šono gali stebėti, kaip po nesėkmingų operacijų „dega“ arba dar geriau – pralošiami jų pinigai. Įsivaizduokime, kad azartiškas lošėjas ar organizuota finansinių machinacijų grupė įsisuktų į pensijų fonduose esančius pinigus ir nuostolis būtų ne keli, o keli šimtai milijonų eurų. Kas žmonėms atstatytų jų sankaupas? Nenoriu nieko gąsdinti, tačiau panašu, kad prie šiandieninės finansinės kontrolės toks scenarijus visiškai įmanomas.

Kur kas dažniau žmonių gyvenimuose pasitaiko paprastesnių, žemiškų problemų, kurių sprendimui reikia pinigų, o jų nesprendžiant tolimesnis kaupimas gali nebeturėti jokios prasmės. Kalbu apie kritines ligas, kurių negydydamas senatvės nesulauksi. Visi puikiai suprantame, kad susidūrus su onkologine ar kita mirtina liga, jos gydymui reikia papildomų pinigų.

Džiaugiuosi kolegomis Seimo socialdemokratais, kurie iškart, kai tik buvo paskelbtas Konstitucinio Teismo sprendimas, reaguodami į išsakytus argumentus užregistravo Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kurios numato galimybę žmonėms nesulaukus senatvės pensijos pasitraukti iš sistemos ir pasiimti savo sukauptus pinigus.

Mūsų įstatymo pataisos numato, kad viena iš svarbių priežasčių, leidžiančių nutraukti dalyvavimą pensijų kaupime, yra asmens ar jo šeimos narių kritinės ligos (piktybinis auglys, miokardo infarktas, smegenų insultas, vainikinių širdies kraujagyslių šuntavimo operacija, inkstų funkcijos nepakankamumas, galūnių paralyžius, visiškas regėjimo netekimas (aklumas), išsėtinė sklerozė, vidaus organų transplantacija, širdies vožtuvo pakeitimas, aortos operacija, alzheimerio liga, parkinsono liga ir kt.).

Prie svarbių priežasčių taip pat priskiriama artimojo netektis, nustatomas neįgalumas ar netenkamas darbingumas, dantų protezavimas bei nuosavybės teise priklausančio būsto netekimas ar jo sugadinimo atvejai.

Neabejotinai šie svarbūs atvejai yra tai, apie ką kalba Konstitucinis Teismas, tačiau aš svarbių priežasčių, dėl kurių galima nutraukti antros pakopos pensijos kaupimą, matau daugiau. Prie kritinių ligų, artimojo netekties ir kitų priežasčių pridėčiau būsto įsigijimą (jei asmuo neturi daugiau gyvenamo nekilnojamojo turto), būtina svarstyti ir finansinių įsipareigojimų padengimą, kai jie iš esmės apsunkina asmens gyvenimą.

Tarp svarstytinų aplinkybių turi būti ir nuostolinga pensijų kaupimo fondų veikla. Jei fondai veikia nuostolingai, pavyzdžiui, ilgiau nei 3 ar 5 mėnesius, asmeniui turi būti leidžiama nutraukti kaupimą. Turi būti leidžiama iš kaupimo pasitraukti ir jei asmuo ilgiau kaip 5 metus yra sustabdęs kaupimą.

Neabejoju, kaupimo nutraukimo atvejų įstatyme atsiras ir daugiau. Svarbiausia, kad opozicijos ir Konstitucinio Teismo dėka įstatymo pataisas svarstys dar šios kadencijos Seimas (jei dėl krizės Vyriausybėje nebus priešlaikinių rinkimų), o žmonės, tikėtina, jau artimiausiu metu galės teisėtai naudotis savo pačių pinigais.