Laikom ranką ant pulso. Pačios šviežiausios šios dienos naujienos iš pasaulio smegenų centro.

Šiomis dienomis Pasaulio ekonomikos forumas (WEF) paskelbė ataskaitą apie tai, kaip gyvensime artimiausiu metu.

Anot WEF, sparčiai pasaulyje plintant inovacijoms, robotams ir dirbtiniam intelektui, iki 2025 metų prarasime 85 milijonus darbo vietų.

Tačiau gera žinia yra tai, jog WEF tikisi, kad dėl visuotinės IT plėtros per tą patį laikotarpį mūsų žemėje atsiras 97 milijonai gerai apmokamų naujų darbo vietų. Nereikia bijoti naujų technologijų, jų dėka pasaulyje atsiras 12 milijonų darbų daugiau.

WEF siunčia aiškią žinią, kad darbdaviai su Vyriausybių pagalba turi kuo greičiau „perkvalifikuoti“ ir „kvalifikuoti“ darbuotojus, kad jie būtų pasirengę dirbti ateityje. WEF generalinė direktorė Saadia Zahidi teigia, kad turime nedaug laiko. Langas sutrumpėjo.

Per ateinančius 5 metus pusei visų darbuotojų reikės tam tikro lygio perkvalifikavimo dėl radikaliai pasikeitusių darbo sąlygų. Mums reikės daug daugiau pastangų tai padaryti.

Gera žinia yra tai, kad robotai ir dirbtinis intelektas netolimoje ateityje atliks didžiąją dalį sunkiųjų darbų, žmonėms liks lengvesni.

WEF pažymi, kad COVID-19 protrūkis nusiaubė visą pasaulio ekonomiką. TVF prognozuoja, kad šiais metais pasaulio BVP vidutiniškai sumažės 4,4 procento. Krizė panaikino milijonus darbo vietų.

Todėl sparti automatikos plėtra kartu su COVID-19 recesija sukuria „dvigubo sutrikimo“ scenarijų darbuotojams.

WEF pabrėžia pavasarį įvykusį greitą perėjimą prie nuotolinio darbo. Atliktas tyrimas rodo, kad darbdaviai galėtų perkelti net 44 procentus savo darbo jėgos dirbti nuotoliniu būdu. Tačiau net 78 procentai verslo lyderių tikisi, kad dabartiniai darbo būdai gali neigiamai paveikti produktyvumą.

O dabar dėmesio, labai svarbu. Sužinokime netolimą savo ateitį. WEF pateikia darbų, kuriuos pakeis robotai ir dirbtinis intelektas, sąrašą:


Nenusimenam. Jau dabar šių profesijų atstovai gali drąsiai pradėti persikvalifikuoti į naujas profesijas, kurių ateityje bus labai didelis poreikis. Anot WEF, tai bus:


Reikia nesnausti ir aktyviai veikti, kad Lietuva kuo daugiau tokių profesionalų turėtų. Tada turėsime pranašumą pasaulyje.

Naujoji šalies valdžia nieko nelaukdama turi peržiūrėti visus investicinius projektus. Jie turi kurti didžiausią vertę.

6 milijardai „Ateities DNR“, kurie numatyti pandemijos paveiktai ekonomikai skatinti, privalo būti investuoti prasmingai. Kad Lietuvos regionuose atsirastų kuo daugiau perspektyvių darbo vietų ir žmonių, pasiruošusių jas profesionaliai užimti. Ta kryptimi reikia daug veikti.

Aš jau veikiu. Ir labai.

Su Kauno informacinių technologijų mokykla dirbame taip, kad IT parengti specialistai būtų aukščiausios pasaulinės klasės.

Aukščiausio lygio IT renginys jauniems žmonėms visame Baltijos regione. Ir didžiausias renginys, sudaręs unikalią progą dešimtims tūkstančių jaunuolių iš visos Lietuvos pirmiems sužinoti naujausias IT pasaulio žinias.

Mes esame gerame greitkelyje. Tik nepraraskime greičio.

Ir didžioji dalis pasaulio matys mūsų nugaras.