Tiesa, džiaugtis tuo nederėtų, nes, kaip jau tapo įprasta, žadėdami kompensuoti verslo išlaidas, valdantieji laikė špygą kišenėje, o nubalsavus, šią špygą pakišo po nosim Lietuvos darbdaviams ir darbuotojams. Juk bet kuriuo atveju į biudžetą pinigus suneša verslas ir piliečiai.

Iš tiesų, skubiai sukurptame ir prastumtame Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitime numatyta, kad darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos būtų finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Tik jeigu liktų galioti šiuo metu esanti tvarka, už atliktus COVID-19 tyrimus (pagal priemonę „COVID-19 tyrimų kompensavimas smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams“) Ekonomikos ir inovacijų ministerija kompensuotų tik po 12 eurų (už greitąjį serologinį antikūnų tyrimą ir greitąjį SARS-CoV-2 antigeno testą).

Paskambinus į kelias sostinės laboratorijas, netrukau išsiaiškinti kiek iš tiesų kainuoja tyrimai darbuotojams:

- serologinis antikūnių tyrimas – nuo 19 iki 22 Eur. (+3,50 eur. už kraujo paėmimą);
- greitasis SARS-CoV-2 antigeno testas – nuo 23 iki 28 Eur.
- PGR tyrimas – nuo 75 iki 79 Eur (atsakymas po 24 val.); 93 Eur (atsakymas per 5-6 val.), 149 Eur (atsakymas per 1,5 val.).

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos puslapyje pateikiamas apie 1300 laboratorijų, galinčių atlikti tokius testus sąrašas. Ar pavyktų tarp jų surasti nors vieną, kur testai kainuotų tiek, kiek už juos kompensuoja valstybė? Tyrimus darbuotojams nurodoma atlikti reguliariai: antikūnių testas atliekamas ne dažniau kaip kas 60 dienų, o antigeno testas – ne dažniau kaip kas 7 dienas ir ne rečiau kaip kas 10 dienų. Tačiau tai tik pradžia. Šiandien buvo patvirtinta nauja tvarka, tačiau vis joje dar nėra detaliai aprašyta kaip bus administruojamas išlaidų kompensavimas?

Ar paskaičiavo kas nors iš už šį nesąmoningą įstatymą balsavusių Seimo narių, kiek papildomų išlaidų patirs Lietuvos verslininkai, įgyvendindami valdančiųjų užgaidas? Juk tyrimai turės būti atliekami darbo metu, į laboratoriją darbuotojas turės nuvykti pats arba darbdavio lėšomis, visiškai neaišku, ar laboratorijos galės atlaikyti tokius besitestuojančiųjų srautus? Varganą 12 Eur kompensaciją iš valstybės verslininkai gaus tik pasirašę krūvas sutarčių ir užpildę paraiškas kompensacijai, darbdaviai bus įpareigoti kaupti tyrimų išlaidas pagrindžiančius dokumentus, o kada tokia kompensacija pasieks verslininkus, apskritai neaišku. Panašu, kad kiekvienai didesnei Lietuvos įmonei reikės steigti po papildomą etatą tam, kad galima būtų įgyvendinti valdančiųjų patyčias iš Lietuvos Konstitucijos, žmonių ir verslo.

Žinoma, visa tai galima buvo apgalvoti iš anksto – iki balsavimo Seime, pasitarti su laboratorijų atstovais, darbuotojais ir darbdaviais. Tačiau dialogas ir įsiklausymas – ne dešiniųjų ir liberalų valdymo bruožas, nes, anot jų, teisinga nuomonė gali būti tik viena – jų pačių. Ar būtų priimtas toks įstatymo pakeitimas, jei Seimo nariai būtų žinoję visus Vyriausybės gudravimus?

Nors pats balsavau Prieš, tačiau stebiu situaciją ir vis dar kyla klausimai: kur galima testuoti darbuotojus po 12 Eur? Kada bus paskelbtas kvietimas? Per kiek laiko INVEGA kompensuos tyrimus? Ar yra žinomi testavimų pajėgumai? Kokia kompensavimo tvarka bus taikoma didelėms įmonėms? Ir t.t., ir pan.

O pabaigai norėčiau pastebėti, kad kitąmet sukanka 100 metų pirmajai nuolatinei Lietuvos Valstybės Konstitucijai, kurią priėmė Steigiamasis Seimas 1922 m. rugpjūčio 1 d. Anų laikų svarbiausiame teisės akte buvo įtvirtintos pamatinės žmogaus teisės, skelbiama valstybės garantuojama apsauga senatvėje, ligos, nedarbo atvejais. Ar konservatorių, liberalų ir „laisviečių“ patyčias iš konstitucinių žmonių laisvių 2021 m. jau galima būtų laikyti prasidėsiančiais šio iškilmingo įvykio minėjimo renginiais?