Nors Konstitucijos 84 straipsnis aiškiai įpareigoja prezidentą daryti Seime metinius pranešimus apie padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką, tačiau šiame pranešime mažai dėmesio buvo skiriama užsienio politikos aptarimui.

Didžiausias dėmesys buvo sukoncentruotas Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės kritikai. Prezidentė niekada neslėpė skeptiško požiūrio šios Vyriausybės atžvilgiu. Nors ir sakoma – kas nedirba, tas neklysta, tačiau ar prezidentės išsakytą kritiką galima vadinti konstruktyvia ir pagrįsta?

Paanalizuokime faktus. Prezidentė dažnai kalba apie socialinį jautrumą, tačiau vertėtų prisiminti apie kokį socialinį jautrumą buvo kalbama tuometinio premjero Andriaus Kubiliaus valdomos Vyriausybės laikotarpiu?

Juk būtent tuo metu buvo drastiškai ir, kaip paaiškėjo, neteisėtai „karpomos“ pensijos ir atlyginimai, o šiuos sprendimus „palaimindavo“ prezidentė, pasirašydama po priimtais įstatymais. Tad apie kokį socialinį jautrumą galima kalbėti?

Svarbu pažymėti, kad būtent A. Butkevičiaus Vyriausybė ėmėsi pensijų kompensavimo ir netgi jas padidino, ėmė kelti ir darbo užmokestį mažiausias algas gaunantiems kultūros, socialinės srities darbuotojams bei statutiniams pareigūnams.

Padidinta vidutinė senatvės pensija, neapmokestinamosios pajamos ir dvigubai – iki 120 eurų – neapmokestinamosios pajamos už kiekvieną vaiką. Padidinta minimali mėnesinė alga, o tai nulėmė ir vidutinio darbo užmokesčio didėjimą.

Taip pat buvo sumažintos dujų, elektros, šildymo kainos. Tik šios Vyriausybės pastangomis tendencingai mažėja nedarbo lygis Lietuvoje. Vyriausybė taip pat sėkmingai sprendžia jaunimo nedarbo problemą.

Lietuvos žmonės aktyviai naudojasi energetinio taupymo programa ir renovuoja daugiabučius. Pradėję taikyti naują gyvenamųjų namų atnaujinimo modelį, sulaukėme galingos renovacijos bangos, nors prieš tai buvusi vyriausybė nesugebėjo išjudinti šių darbų.

Ekonomikos krizės metu iš Lietuvos emigravo žmonių, bet tuometinė Vyriausybė nesiėmė jokių sprendimo būdų, kad išvykstančiųjų srautas nors kiek būtų sustabdytas, bet net ir tada konservatoriai su liberalais iš prezidentės nesulaukė jokios kritikos.

Dabartinės Vyriausybės dėka auganti ekonomika, didinami atlyginimai ir kuriamos naujos darbo vietos ne tik leidžia stabdyti didžiulius emigracijos srautus, bet ir leidžia tikėtis išvykusių tautiečių sugrįžimo.

Taip pat galima drąsiai teigti, jog dabartinei Vyriausybei pavyko susitvarkyti ir su didžiuliu iššūkiu – Rusijos ekonominiais draudimais. Vyriausybė ryžtingai ėmėsi ieškoti naujų rinkų.

Jau yra gauti leidimai eksportuoti žemės ūkio produktus, įvairius lietuviškus maisto produktus į naujas rinkas ne tik Europoje, bet Azijoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Afrikoje.

Ši Vyriausybė atsakingai tęsė ir laiku įgyvendino visus strateginius suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, elektros jungčių projektus. Vilniuje ir Kaune statomos kogeneracinės elektrinės, naudojančios vietinį kurą – atliekas ir biokurą.

Vyriausybė taip pat inicijuoja kitą ilgalaikį projektą – vėjo elektrinių plėtrą jūroje ir pradės vėjo jėgainių plėtrai būtinus tyrimus ir parengiamuosius darbus.

Pasikeitus geopolitinei situacijai buvo būtina stiprinti krašto apsaugą. Per pastaruosius trejus metus daugiau kaip dvigubai – beveik 300 mln. eurų padidino gynybos biudžetą kariuomenei modernizuoti ir komplektuoti, kovinei galiai stiprinti.

Tai tik nedidelė šios Vyriausybės išvardintų darbų dalis. Žinoma, Lietuvos valdžiai svarbu toliau tęsti pradėtus darbus ir įgyvendinti daugybę tikslų, kad Lietuvos žmonių gyvenimas tendencingai gerėtų.

Viliuosi, kad visuomenė nebus klaidinama įvairiais politiniais triukais, kurių artėjant Seimo rinkimais, galima įtarti, tik daugės.