Visa puokštė pikantiškų smulkmenėlių vasarą trunkančioje informacijos sausroje.

Nieko čia smerktino, žmogiškasis smalsumas suprantamas ir visai nesunku suteikti smalsuoliams tokią informaciją. Vasariškas pikantiškos informacijos lengvumas pasibaigia, kai prasideda politika. Ten, kur jos visai neturėtų būti, bet gi informacijos badas, o kiekviena nesąmonė gali patekti į pagrindines žinias, tad tikrai neverta praleisti progos.

Visai neseniai visos žiniasklaidos priemonės transliavo reportažus iš sutvarkytos Ministro Pirmininko rezidencijos. Gražūs vaizdeliai, gražios nuotraukos, tiesa, mažoka pikantiškų detalių ir smulkmenų.

Reportažuose nuskambėjo netiksli informacija, kad Premjero rezidencijos išlaikymas kainuos 20 tūkstančių litų. Per mėnesį?... Kaip  patikslino Vyriausybės kanceliarijos spaudos tarnyba, iš tiesų tą sumą reikia padalinti visiems metams. Tad per mėnesį kainuos kiek daugiau nei pusantro tūkstančio. Tos žioplos klaidos užteko, kad visą pikantišką informaciją sugadintų politika. 

Konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma nepraleido progos patekti į pagrindines žinias ir pradėjo bambėti, kad net trims ankstesniems premjerams rezidencijos nereikėjo, o štai dabartiniam premjerui labai jau reikia - ir dar taip brangiai išlaikomos. Gal ir neverta stebėtis konservatorių trumpa atmintimi, nes jiems labai patogu tam tikromis aplinkybėmis pamiršti buvus valdžioje. Ir nemanau, kad ponas Jurgis Razma nesilankė svečiuose pas savo partijos lyderį Turniškių 11 nuomojamose apartamentuose, nors išlaikymo kainos gal ir galėjo nežinoti.

Realybė yra tokia, kad 2009-2012 metais tuometiniam premjerui Andriui Kubiliui buvo nuomojami du butai Turniškių 11 (iš UAB „Tukompa“). Viename, matyt, gyveno pats premjeras, kitame - apsauga. 2009 m. šie apartamentai valstybei kainavo 117 000 litų, o 2010-2012 metais reikėjo sumokėti 336 365 litus. 

Tuomet opozicijoje dirbantys socialdemokratai nesipiktino, kad konservatoriai netaupo, nors ir be gailesčio apkarpė atlyginimus bei pensijas. Ir jų lyderis A.Butkevičius puikiai žinojo, kad veikia Lietuvos Respublikos Vadovybės apsaugos įstatymas, pagal kurį Vadovybės apsaugos departamentas turi užtikrinti Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko apsaugą 24 valandas per parą. 

Tad Vadovybės apsaugos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos teigiamai įvertino Vyriausybės kanceliarijos pastangas užbaigti Ministro Pirmininko rezidencijos rekonstrukciją ir premjero Algirdo Butkevičiaus sutikimą persikelti į Turniškes. Ir paaiškino labai paprastai: šiuo metu Ministro Pirmininko A.Butkevičiaus gyvenamoji vieta neatitinka saugumui keliamų reikalavimų.

Vadovybės apsaugos įstatyme taip pat teigiama, jog saugomas asmuo turi sudaryti jį saugantiems pareigūnams tinkamas sąlygas jų funkcijoms atlikti. Turniškių rezidencijų kompleksas yra saugomoje teritorijoje, kurioje yra įrengtos visos būtinos techninės-elektroninės apsaugos ir įėjimo kontrolės priemonės. Ministrui Pirmininkui sutikus persikelti, Vadovybės apsaugos departamentas galės tinkamai ir efektyviai užtikrinti visą kompleksą apsaugos priemonių ir racionaliau panaudoti žmogiškuosius bei finansinius resursus. 

Tai gal būtų ir visos premjerų rezidencijų „paslaptys“, bet lieka lengvas vasariškas smalsumas, ar išlaidos už garsiuosius A.Kubiliaus rengtus vakarėlius žurnalistams irgi įskaičiuotos į oficialiąsias sąmatas? Juk grupelė išrinktųjų žiniasklaidos gildijos atstovų, kitaip nei rimtasis frakcijos seniūnas Jurgis Razma, tikrai dar negalėjo pamiršti buvusių linksmybių, kurių „vinimi“ buvo vieno artimo premjerui pareigūno įspūdingi šokiai ant stalų...