Pirmoji šių naujų teisių - būti Rusijos armijos ginamiems bet kur pasaulyje, pradedant nuo silpnesnių karingosios šalies kaimynų. Iki Berlyno dar toloka. Bet iš pradžių jai reikia pasigaminti tų rusapasių, ir kai kuriose, kaip dabar sakoma, "privilegijuotose erdvėse" tai buvo sėkmingai padaryta. Statistikos iš Krymo kol kas nėra.

Putino Rusija suteikė sau privilegiją nustatinėti, kas yra agresija. Į agresiją bus tinkamai atsakyta, jeigu p. Putinas nurodys atsakyti. Nėra jokio reikalo klausti Jungtinių Tautų, ar Gruzija buvo agresorė savo žemėje, ar ne.

Taigi interpretacijos teisė šiuose klausimuose nuo dabar priklauso išimtinai Rusijai. Bet ne vien tai, toli gražu. Rusija apskritai įvedė naujas taisykles. Nacionalinės ir nacionalistinės taisyklės turi tapti internacionalinėmis. Kas nesutinka - tas yra kolonistas arba agresorius.

D.Medvedevas taip atsidengia, kad jis - joks "naujas veidas" ir "nauja era", kaip džiaugėsi naivuoliai kad ir Europos Parlamente. Jis asmeniškai paskelbė, kad judesiai prieš Rusijos investicijas bus interpretuojami kaip "agresija", turinti atitinkamų pasekmių. "Visomis priemonėmis" dabar nebeatrodo tuščias grasinimas.

"Gazpromui" jau anksčiau suteikta įstatyminė teisė turėti ir naudoti savo "privačias" ginkluotąsias pajėgas. (Visi žino, kad "Gazpromą" valdo Kremlius, tik aukšti Vokietijos politikai ligi šiol pučia miglą, neva Baltijos vamzdis - "privatus" verslas). Tačiau dabar ankstesnioji nuostata, kad prireikus kariautų ar ką nors okupuotų "Gazpromas", yra esmingai papildyta, kaip išaiškino vis griežtesnis D.Medvedevas. Jeigu kur nors mažesniame užsienyje kiltų ginčų su Rusijos investuotojais, tai šiai "ekonominei agresijai" bus duotas atkirtis ir įvesta "prievartinė taika".

Taip ne vien rusapasiai, bet ir rusabizniai paversti grėsme kaimyninių šalių nacionaliniam saugumui. Kažin ar kas nors beišdrįs pasidomėti užsieniečio J.Borisovo smogikų, atsiprašau, taikos palaikytojų treniruočių stovykla netoli Kauno? O jo aerodromas prie Panevėžio, kuriam išlaikyti antinatinis signataras A.Pekeliūnas, buvęs rajono meras, skirdavo net savivaldybės lėšų?

Fundamentali "priverstinės taikos" koncepcija grąžina mus į praeitį maždaug 2000 metų. Tada Romos legionai tvarkė užkariautą aplinkinį pasaulį ir įvedamoji tvarka buvo vadinama "Pax Romana" - Romos taika. Kai konkurentę Kartaginą sulygino su žeme, tai buvo taikos palaikymo operacija. Kadangi Maskva mitologiškai laiko save "trečiąja Roma" (po Bizantijos), tai Kaukazui taikoma arba tiesiog įvedama "Pax Rutena". Senovinė Rusijos taika reikš, kad vėl yra vienas valdytojas, jam nepritariantieji - masiniuose kapuose, ir daugiau jokių kalbų, jokių karų.

Tam, beje, pasitelkta dar viena senovės taisyklė, veikusi prieš 1000 metų ir kiek vėliau. Ji vadinta "Kumščio teise". Atgarsius jautėm, kai V.Putinas pareikšdavo, kad "silpnų niekas nemėgsta" (Rusija tai tikrai), ir pasidarysim tokį kumštį, kad visi užsičiaups. Mes galim užimti kurių nors žemių, o jūs negalit mūsų išvaryti, štai ir visa filosofija. Atrodo kaip naujas puslapis Rusijos - Vakarų santykiuose, o iš tikrųjų antika, klasika.

Net ir laikinai užėmę ar laikinai pasitraukdami būna įsijautę, kad užkariautas turtas - tiesiog jų "trofėjai", tad plėšia viską, kas įmanoma. Viduramžiai XXI amžiaus pradžioje, Europoje.

"Turėsit priimti naują tikrovę" - pirmiausia Kaukaze, kur jūs, europiečiai ir amerikiečiai, planavot kažkokius vamzdžius. Rugpjūtį tai buvo pasakyta veiksmu, o prieš porą dienų Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas atviru tekstu ir tais pačiais žodžiais pareiškė Varšuvoje.

Ar Vakarai "priims" tokią tikrovę kaip niekur nieko, ar ne, dar ne visai atsakyta. Kadangi Lietuva kaip ir Lenkija - Vakarų dalis, tai ir mus jau pradėjo gąsdinti per savus. Lenkijos prezidentas ramiai nesusitiko su Rusijos ministru, "kad nesureikšmintų daugiau, negu reikia", ir dangus nenugriuvo.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją