Tuo dokumentu nustatoma ypatingas pageidavusių rūšiavimas: Lietuvos lenkas savo laisva valia gali tapti „lenku Rytuose“. Nors ir gyventų išvykęs Tolimuose Vakaruose – apie tai jau esu rašęs.

Geopolitinę keistenybę papildo „lenko rytuose“ pareigos Lenkijai ir lenkams – turbūt visiems lenkų kilmės asmenims visame pasaulyje.

Pareiga nekenkti; o jos atlikimą arba nusižengimą jai pagal įstatymą prižiūrės Lenkijos Respublikos konsulas. Taip Lietuvos piliečiai, prašę ar sutikę gauti „Lenko kortą“, prisiima kitos valstybės priežiūrą, ar gerai elgsis. Dabar iškilo klausimas dėl valstybės pareigūnų, netgi prisiekusių Lietuvai, kurie įsipareigoję ir kitai valstybei, kad juos prižiūrės, gal pabars, nurodys ar baus per savo konsulą. Toks pačios Lenkijos įstatymas, kuriuo įklimpusiems į kortą kaip situaciją sudaroma problemų.

Vytautas Landsbergis:
Negali būti tokių pilietinių dilemų, kad gal pirmiausia „ištikimybė lenkams“, o tik po to – kažkokiai sumautai priesaikai, kurią davei kad ir Lietuvai „rytuose“. Ir dar konsului kontroliuojant.

Tarnauji Lietuvai, bet įsipareigojęs Lenkijai - teisiškai prastoka situacija. Reikėjo galvoti. Jei nepagalvojo Lenkijos Seimo, turėjo pagalvoti Lietuvos Seimo nariai. Dar geriau - iš anksto pasvarstyti abiejų Seimų asamblėjoje, kurią turime.

Lenkijos Seimas galėtų dabar ateiti pagalbon sau ir kitiems, jei pataisytų Lenko kortos įstatymą. Tokia būtų papildoma nuostata, pavyzdžiui, kad konsulinės priežiūros institucija netaikoma kortos turėtojams kitos valstybės tarnyboje, ypač einantiems pareigas susijusias su ištikimybės tai valstybei priesaika.

Negali būti tokių pilietinių dilemų, kad gal pirmiausia „ištikimybė lenkams“, o tik po to – kažkokiai sumautai priesaikai, kurią davei kad ir Lietuvai „rytuose“. Ir dar konsului kontroliuojant.

Kadangi Rusijos Dūma jau rengia „ruso kortos“ įstatymą, o toji šalis deklaruoja ginsianti sootečestvininkus bet kur visomis priemonėmis, tai lenko kortos atsiradimas – visai ne juokas. Precedentas, broliai, kurį patys sukūrėte.