Šėtoniškas teroro išpuolis, kai kas sako - baisiausias Rusijos istorijoje, nors tie matavimai “kuris baisiausias” irgi beprasmiai, kaip ir diskusijos, ar Crocus City kompleksas yra Maskvoje, ar visgi labiau Pamaskvėje.

Kai įvyksta tokie dalykai, žmonėms būdinga aiškintis dėl nesąmonių, terminų, moralės aspektų ir nežiūrėti į faktų skyles, kurios akivaizdžios, kaip neuždengtas kanalizacijos liukas asfaltuotos gatvės viduryje.

Štai ir dabar komentatoriai varto akis: “kaip įmanomi tokie dalykai, kurgi tos visos rusiškos jėgos struktūros?”. Kvaili retoriniai klausimai, daugiau emocijų pliūpsniai ir jokio mąstymo.

Rusijos jėgos struktūros yra skirtos ginti valdžiai nuo žmonių, o ne tam, kad žmones gintų nuo teroristų. Tai, kad specialiosios tarnybos atvyko į įvykio vietą po valandos, absoliučiai nieko nereiškia. Per visą moderniąją Rusijos istoriją nebuvo nė vienos didelės nelaimės, kur gelbėjimo tarnybos ir specialiosios pajėgos nebūtų pasirodžiusios iš blogiausios pusės.
Teroro išpuolis Maskvoje

Rusija ne viena tokia. Panašioje dramoje Indijoje 2008 metais, islamiškieji teroristai šaudė žmones keliuose Mumbajaus pastatuose, o elitinis ir kiečiausias greitojo reagavimo specialiųjų pajėgų dalinys kelias valandas neatvyko iš Delio. Kodėl? Jūs juoksitės. Kariūnai turėjo savo orlaivį, bet niekas negalėjo jo rasti.

Nieko nestebina ir tai, kad daugiau žmonių žuvo nuo gaisro, negu nuo teroristų kulkų, ir tai, kad neįsijungė automatinė gaisro gesinimo sistema - visoje Maskvoje ir visoje Rusijoje taip yra. Pastatai statomi iš nelegalių lengvai užsiliepsnojančių medžiagų, avarinės sistemos neveikia, o tikrinančios organizacijos priima objektus ne tikrindamos, o už kyšius. Tai irgi nieko nepasako.

Įdomiausi dalykai vyko jau po to, kai teroristai pasišalino. Komunikacinis chaosas buvo pribloškiantis net ir Rusijos standartais. Gal ne pribloškiantis, bet duodantis daug minčių tiems, kas pajėgūs mąstyti, o ne cypauti banalybes.

Asmenys su automatiniais ginklais, kurie judėjo po pastatą ir šaudė atsitiktinius lankytojus, buvo treniruoti ir pasiruošę. Trumpos šūvių serijos, prisitaikant, nuolat keičiama pozicija, gerai parinkti maršrutai ir ugnies taškai pastato viduje. Jokio plataus kulkų lietaus, kaip iš sodo žarnos, ir, svarbiausia, visiška užpuolikų ramybė. Šaudymas, padegimas, pasitraukimas. Jokios gaišaties - bet ir jokios skubos.
A. Užkalnis
Kai įvyksta tokie dalykai, žmonėms būdinga aiškintis dėl nesąmonių, terminų, moralės aspektų ir nežiūrėti į faktų skyles, kurios akivaizdžios, kaip neuždengtas kanalizacijos liukas asfaltuotos gatvės viduryje.

Visi, kas matė civilius, nepratusius prie šaunamųjų ginklų ir neapmokytus, gerai žino, kad jie atrodo visiškai ne taip ir labiausiai primena nervingas ir išsigandusias beždžiones su petardomis rankose.
Dar aiškesnis ženklas yra treniruotas elgesys pastato viduje. Kiekvienas, kas buvo apmokytas šių dalykų, pastebės kitą apmokytą asmenį jau vien iš to, kaip šis įeina į patalpą ir kur jis žiūri, ir kaip juda patalpos viduje.

Tie, kas paskelbti įtariamaisiais, atrodė visiškai ne taip.

Prieš kameras stojo persigandęs tadžikas kiemsargis, bedarbis pavežėjas, dar kirpėjas iš barberių salono, kuriems kažkas (iš interneto pažįstamas) esą nupirko automobilį, o paskui pervedė pinigų į kortelę, davė ginklus ir liepė šaudyti.

Visi vaizdo įrašai ir pokalbiai su įtariamaisiais (apklausomis nepavadinsi) vyksta bet kur ir bet kaip, viešose erdvėse (lyg Maskvoje nebūtų pakankamai daboklių ir Federalinė saugumo tarnyba neturėtų patalpų kvotai), filmuota taip, lyg nepatyrę influenceriai filmuotų į TikTok ir Instagramą, kas įtariamuosius apklausia - irgi neaišku. Šnekasi lyg pijokai prie parduotuvės. Savaime suprantama, jokios tokios medžiagos niekas nesiruošia naudoti teisme net ir atsilupusioje Rusijoje.

Ir vaizdo įrašus kažkodėl platina odioziniai parlamento deputatai, etatiniai pamišę propagandininkai ir bet kas, išskyrus tuos žmonės, kuriems tai priklausytų. Tie patys asmenys ir skleidžia versijas apie vykstantį tyrimą, kuriose patys painiojasi. Pirma įtariamieji yra lyg ir sulaikyti prie Baltarusijos sienos, paskui - Ukrainos pasienyje, ir dar pranešama, kad kai kurie jų jau buvo miške, pasiklydo ir netyčia sutiko jų ieškojusius operatyvininkus.

Putinas tylėjo parą (jis visada tyli, kai reikalai eina ne pagal planą arba neturi ką sakyti) ir išlindęs nieko nepasakė, išskyrus tai, kad pumpavo savo įprastinį kieto vadovo įvaizdį ir pasakė, kad ištirs ir nubaus visus, bet kur pasaulyje. Kadangi visi per ketvirtį amžiaus visi jau išmoko, kad kartais nubaudžia, kartais ne, ir tikrai ką tik nori, tik ne kaltuosius, tai niekas daugiau ypatingai ir nekomentavo.
A. Užkalnis
Įdomiausi dalykai vyko jau po to, kai teroristai pasišalino. Komunikacinis chaosas buvo pribloškiantis net ir Rusijos standartais. Gal ne pribloškiantis, bet duodantis daug minčių tiems, kas pajėgūs mąstyti, o ne cypauti banalybes.

Beveik aišku, kad visas išpuolis buvo organizuotas ne Putino žmonių, bet jie jau jį bando panaudoti propagandai: nerangiai ir kvailai, kaip jie daro absoliučiai viską, nuo oponentų nuodijimo iki karo Ukrainoje.

Vladimiras Putinas labiausiai kaltas dėl to, kad JAV žvalgyba įspėjo Rusiją konkrečiai apie ruošiamus išpuolius masinio susibūrimo vietose, net paminėdami koncertus ir Islamo valstybę, ir jis tai ignoravo, dargi viešai apkaltinęs Vakarus šantažu ir feikais. Tai vienas Putino senatvės ir ateinančios jo silpnaprotystės požymių: kai žmogus visur mato sudėtingus sąmokslus ir kelių ėjimų planus, tai nepastebi to, kas tiesiog yra matomiausioje vietoje ir prikišamai rodoma.

Propaganda užsisuko nuspėjamai ir nuobodžiai, ir nevykusiai. “Pėdsakai veda į Ukrainą”, paskui - gal čia apmokyti Ukrainoje “Islamo valstybės” teroristai, o gal Volodimiras Zelenskis finansavo, galiausiai propagandos klounai apsistojo prie kvailiausios versijos: Ukraina buvo jiems suteikusi landą, kad galėtų pasprukti. Koks skirtumas, kokia versija - vis tiek protingi nepatikės, o kvailiems tiks bet kas. Dauguma juk Rusijoje tiki, kad 2022 metais juos ruošėsi pulti Ukraina.
Teroro išpuolis Maskvoje

Ukrainai ši tragedija niekaip nenaudinga. JAV ir sąjungininkams - juo labiau; kitaip amerikiečiai nebūtų įspėję rusų. Putino jėgos struktūroms - irgi nieko gero, jie nemėgsta būti komiški ir bejėgiai.
Įvykio šukės užkabino net kadaise šviesia ir protinga laikytą, o dabar rusų Oželyte tapusią žurnalistę ir rašytoją Juliją Latyniną, kuriai buvo negana panirti į ilgus neskiepytus interviu su ekscentriškais šoumenais ir politikos ekstrasensais, Valerijum Soloveju ir Aleksejum Arestovičium. Po įvykių Maskvoje ji išsitrėškė socialiniame tinkle X ir susidegino paskutinį kartą, mikliai parašiusi, kad dėl teroro išpuolio kalta Ukraina.

Ko gali imtis Putinas, atsakydamas į tragediją ir panaudodamas ją, kaip dingstį kokiems nors veiksmams? Kas bus?

Mobilizacija? Moldovos puolimas? Taktiniai branduoliniai ginklai prieš Odesą? Suomijos puolimas su dresuotų elnių brigada iš Čiukotkos?

Kaip ir visada, gali imtis bet ko ir daryti bet ką, nes priežasties jokios nereikia.

Ir dar viena proga mums prisiminti, kad Rusijoje gali įvykti bet kas, išskyrus tvarką ir sveiką protą. Bet kas, nenorintis suprasti, kad mes turime šalia ne valstybę, o save griaunantį pamišėlių rezervatą be jokio savisaugos instinkto, yra pavojus Lietuvai. Man tai nuo šiol bus vienintelis kriterijus, balsuojant bet kuriuose rinkimuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)