Nieko nuostabaus, kad šalies piliečiai dabartinį Seimą pakrikštijo prasčiausiai dirbančiu per visus nepriklausomybės metus. Nekoks pagyrimas gimtadienio proga. Valdantieji, žinoma, viską bando suversti ekonominei ir finansinei krizei. Tai lengviausias būdas pasiteisinti, kodėl jie nutempė pasitikėjimą Seimu į neregėtas žemumas. Gal ir teisybę sako vienas žinomas politikas: mažiau būtų padaryta žalos valstybei, jei dabartinė valdančioji dauguma būtų nieko nedariusi.

Seime kadencijos metų sukakties proga kalbėjusi parlamento vadovė Irena Degutienė pripažino: ryškiausia šios valdančiosios daugumos klaida – paskubomis priimtas biudžetas ir naktinis mokesčių sistemos pakeitimas, įstūmęs Lietuvos ekonomiką į dar didesnę balą.

O ką sakė ekonomikos ekspertai, kai kurie politikai? Tačiau tiek metų tūnoję opozicijos apkasuose, konservatoriai ir krikščionys demokratai su savo politiniais talkininkais, pagauti euforijos, nieko nei girdėjo, nei norėjo girdėti.

Dabar jau net patys valdantieji vieni kitus ragina nelipti ant to paties grėblio ir apgalvotai formuoti kitų metų nacionalinį biudžetą. Tačiau daugelis jų ir toliau negirdi tų, kurie kritikuoja šį projektą arba siūlo kitokius būdus, kaip subalansuoti pajamas ir išlaidas, ne vien karpant socialines išmokas pensininkams, invalidams ir vaikus auginančioms šeimoms. Bet Prezidentę Dalią Grybauskaitę, pagrūmojusią, kad tokio biudžeto, koks siūlomas dabar, ji nepasirašys, vis dėlto išgirdo.

Ką visa tai reiškia? Pabijojo padaryti dar vieną klaidą, galinčią paskatinti socialinius neramumus, ir prarasti ne tik daugumos žmonių, bet ir Prezidentės pasitikėjimą? Atrodo, kad Seimas ir Vyriausybė vis labiau blaškosi nežinodami, ko imtis. Pernykščiai kai kurių užsienio bankų ekspertų patarimai valdantiesiems tik įstūmė šalį į dar sunkesnę situaciją. O kas patars dabar, kai valdančiojoje daugumoje ir jos Vyriausybėje tvyro idėjų badas ir nekompetencija?

Seimo pirmininkė Irena Degutienė šią savaitę pasiūlė svarstyti galimybę keisti Konstituciją, numatyti kitą parlamento rinkimų datą. Šiuo metu pagal Konstituciją eiliniai Seimo rinkimai rengiami spalio mėnesio antrąjį sekmadienį, tad po kiekvienų rinkimų naujas parlamentas darbą pradeda su senosios Vyriausybės parengtu biudžeto projektu ir tuoj pat karštligiškai skuba jį tobulinti.

Kartu ji pripažino, kad tautos išrinktiesiems trūksta kuklumo ir savikritiškumo, be to, buvo padaryta klaidų ir po rinkimų formuojant valdančiąją koaliciją. Pasak Seimo vadovės, „kažkas tikrai negerai, jei į Seimą žmonės eina ne su pasiūlymais, o su akmenimis, jei į parlamentą žiūrime kaip į kovos lauką ar net tarpusavio įžeidinėjimų vietą.“

Pasitelkę į pagalbą buvusius pramogų pasaulio atstovus ir vienam jų, neturinčiam jokios politinės patirties, netgi patikėję parlamento vairą, konservatoriai ir krikščionys demokratai tikrai nebuvo toliaregiški.

Dauguma dabartinės Vyriausybės ministrų, išskyrus vieną kitą, atrodo apgailėtinai, kai kurie neturi ne tik praktinės vadovavimo patirties, bet ir sugebėjimų tokiam darbui. Kokių stebuklų, pavyzdžiui, galima laukti iš ministro, jei jo paties buvęs verslas įklimpo į skolas ir bankrutavo? Ne savo rogėse atrodo sėdi ir pats premjeras Andrius Kubilius. Dar niekada taip nebuvo, kad jau pirmaisiais metais pradėtų byrėti valdančioji koalicija, būtų pakeistas Seimo vadovas.

Taigi Seimo kadencijos metų šventė – be dovanų. Ne iš gero gyvenimo valdantieji dabar ieško paramos Viktoro Uspaskicho Darbo partijos frakcijoje. Be jų biudžetas gali būti atmestas, o tai jau būtų rimtas signalas, kad Permainų koalicijai gali grėsti skaudžios permainos – pradedant valdančiąja dauguma ir baigiant premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybe.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją