Pirmoje Samuelio knygoje pasakojama: vieną naktį Samuelis kartu su vyriausiuoju kunigu Eliu miega šventykloje. Staiga jis nubunda išgirdęs balsą, šaukiantį jį vardu. Samuelis atsikelia ir kreipiasi į Elį norėdamas sužinoti, kam šis jį šaukęs; paaiškėja, kad šventikas jo nešaukęs; Elis liepia jam gulti ir toliau miegoti. Ir vėl pasigirsta balsas; tik trečią kartą šventikas pamoko berniuką, kad vėl išgirdęs savo vardą jis atsistotų ir pasakytų: „Kalbėk, Viešpatie, nes tavo tarnas klauso“ (1 Sam 3, 9).

Vadinasi, net pranašas, būdamas vaikas, neatpažino Dievo šauksmo. Tad ar reikia stebėtis, kad šiandienos žmogus neįstengia išsyk atpažinti balso, prabylančio kaip jo sąžinė, dieviškos kilmės? Ar reikia stebėtis, kad dažniausiai jis mano, jog šitaip bylojantis balsas randasi iš jo paties?

Krikščioniškojoje tradicijoje „sąžinė“ reiškia „kartu-žinoti“ (lot. con-scienza): esame atviri, mūsų būtis yra atvira, ji gali girdėti pačios būties – didžiųjų vertybių – balsą. Savo būties gelmėje galime ne tik suvokti kiekvienos akimirkos poreikius, ne vien materialius dalykus, bet ir girdėti paties Kūrėjo balsą, taip pažindami, kas gera ir kas bloga.

Todėl pirmas žingsnis, nepaisant šiuolaikinių laikų kurtybių, turėtų būti padėti žmogui suvokti, jog pačioje mūsų esmėje glūdi iššifruotina moralinė žinia, dieviškoji žinia, kurią galime vis geriau pažinti ir išgirsti.

Visi šiandien matome, kad žmogus gali sugriauti savo egzistencijos pagrindą – Žemę. Su šia Žeme, mums patikėta tikrove, nebegalime elgtis taip, kaip mums patinka ir kaip kokią nors akimirką atrodo naudinga ir perspektyvu, bet turime, jei norime išgyventi, gerbti vidinius kūrinijos dėsnius ir jiems paklusti. Toks klusnumas Žemės balsui, būties balsui, mūsų būsimai laimei daug svarbesnis negu akimirkos balsai, akimirkos troškimai.

O jei turime paklusti Žemės balsui, tai juo labiau privalome paklusti žmogaus gyvybės balsui. Turime ne tik rūpintis Žeme, bet ir gerbti kitą ir kitus – kitą kaip nepakartojamą asmenį, kaip savo artimą ir kitus kaip Žemėje gyvenančią ir sugyventi turinčią bendruomenę.