Kai valdžia visai išpuiksta, taškosi įsivaizduojamu kitų metų pertekliumi ir atvirai perka savo aptirpusiai koalicijai Seime balsus už skolintus pinigus, tikėtis, kad su mumis pasielgs sąžiningai ir perspės iš anksto, matyt jau neverta. Taip buvo 1998 ir 2008 m., tai tie, kas ne vakar gimė ir turi bent šiek tiek ilgesnę už vištos atmintį, tuos ženklus jau prisimena.

„Lietuvoje šiuo metu tikrai nėra ekonominės krizės. Yra daug iššūkių dėl ekonomikos lėtėjimo Europos Sąjungoje ir kitur. Kol kas mes turime didesnį nei 4 proc. augimą. Negirdėjau, kad kas nors vadintų daugiau kaip 4 proc. augimą krize“, – kalbėjo 2008 m. rudenį, rinkimų naktį, tuometis premjeras Gediminas Kirkilas.

Tik po metų tuomet jau buvęs jo vyriausybės finansų ministras Rimantas Šadžius viešai pripažino, kad apie artėjančią krizę socialdemokratai nutylėjo sąmoningai – tam, kad būtų išlaikytas gyventojų pasitikėjimas bei lengvesnės skolinimosi galimybės.

„Manau, šiuo klausimu reikia elgtis atsakingai, neužsižaisti ir skambiais pareiškimais tos krizės neprisišaukti, nes kalbos apie ją irgi yra lūkesčių formavimas. Reikia kalbėti apie objektyvius duomenis – kaip tik šiandien pristatėme atnaujintas prognozes. Geriname ekonomikos augimo prognozes šiemet, nes investicijos auga, darbo užmokestis auga“, – po dešimtmečio, 2018 m. rugsėjį, kalba finansų ministras Vilius Šapoka.

Finansų ministerija labai stengiasi nutylėti, kad pelno, gyventojų pajamų mokesčio (GPM), pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir akcizų surinkimas jau dabar neatitinka prognozių, nes ir vėl nenori sukelti neigiamų lūkesčių, todėl planuoja kitų metų biudžetą į tai neatsižvelgdama. Kai biudžeto pajamų planus įvykdyti pavyksta ne pagrindinių mokesčių surinkimu, o iš parduoto turto, tai jau darosi panašu į paprasčiausią bandymą kaip nors ištempti iki rinkimų nesužlugdant bent dalies rinkėjų įsivaizdavimo apie gerėjantį gyvenimą.

Puotos maro metu simboliu tapo penktadienį paviešinta sąskaita už 19 butelių prancūziško vyno ką tik 200 tūkst. eurų biudžeto dotacija pamalonintai G. Kirkilo Lietuvos socialdemokratų darbo partijai. Ir sunkios pagirios šeštadienio rytą, pamačius, kaip naujausioje gyventojų apklausoje išsiskyrė LSDP ir nuo jos atskilusios LSDDP populiarumo reitingai.

Teigiami gyventojų lūkesčiai, kai sukrėtimai pasaulio akcijų biržose pranašauja besiartinančius sunkius laikus, gal ir padėtų valdžios partijų kandidatams savivaldos ir prezidento rinkimuose gauti keliais procentais balsų daugiau, bet pirmiausia reiškia, kad didelę dalį Lietuvos žmonių krizė vėl užklups visiškai jai nepasiruošusius. Kažkas bus ką tik pasiėmęs paskolą naujam butui, pasirašęs automobilio lizingo sutartį, išleidęs santaupas ir dar pasiskolinęs vaikų mokslams, tikėdamasis, kad pajamos kitąmet augs ar bent jau nemažės, o bankų palūkanos išliks dabartiniame lygyje.

Prisimenu kaip 2008 m. vasarą statybose įsidarbinęs druskininkietis Tomas po poros mėnesių nusipirko parūdijusį baltą BMW, namus papuošė visą sieną uždengusiu išsimokėtinai įsigytu televizorium ir dar vartojimo paskolą spėjo paimti. Kai sutikau jį 2009 m. pavasarį, statybos jau buvo sustoję, bankai perdavė skolos išieškojimą antstoliams, o pats Tomas keiksnodamas Kubilių krovėsi daiktus kelionei į Norvegiją.

Dabar, kaip ir prieš dešimtmetį, pirmieji smūgį pajus savarankiškai dirbantys asmenys. Padidinusi mokesčius individualią veiklą vykdantiems ir dirbantiems pagal autorines sutartis asmenims, mažųjų bendrijų nariams bei individualių įmonių savininkams, valdžia siunčia žinią, kad jos pažadais pasitikėti rizikinga. Kažkas smuks į šešėlį, dalies savo pajamų netrauks į apskaitą, o negalintieji to padaryti tiesiog didins savo paslaugų kainas. Todėl tie keli ar keliolika eurų, kuriais dėl mokesčių pertvarkos padidės samdomų darbuotojų ir biudžetininkų algos, kaip mat ištirps prireikus taisyti automobilį ar dantis, pasitarti su advokatu ar suremontuoti varvantį vonios čiaupą.

Kai apgaulingai teigiamų lūkesčių palaikyti ilgiau nebepavyks, Sauliaus Skvernelio vyriausybei ir Ramūnui Karbauskiui bus laikas pasimokyti iš akivaizdžiai kažką per stipraus vartojančio Rusijos prezidento Vladimiro Putino, politikos forume „Valdai“ pareiškusio, jog jo valdomos šalies gyventojai „kaip kankiniai paklius į rojų“. Neopagonys juk irgi turi kažkokias ten dausas ar po mirties virsta Labanoro medžiais?