Šįkart pasižymėjo dviese – buvęs eurokomisaras Vytenis Andriukaitis ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis. Abu akivaizdžiai kamuojami nuoskaudų, kad praeityje turėta įtaka išsprūdo iš rankų. V. Andriukaitis net neminimas tarp galimų kandidatų užimti atsilaisvinusį Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko postą, o S. Skvernelis nepateko į Ramūno Karbauskio sudarytą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šešėlinę vyriausybę.

O jei kažkas savoje šalyje jaučiasi nepakankamai mylimas, Rusija visada mokėjo priglausti ir paguosti. Dar tada, kai nuo švelnios Antano Smetonos diktatūros pavargę intelektualai rasdavo supratimą ir paramą Sovietų ambasadoje.

V. Andriukaitis gina rusišką „Sputnik-V“ vakciną: mato galimybę ją naudoti ir Lietuvoje. S. Skvernelis sako, kad rusiškosios „Sputnik-V“ vakcinos nuo COVID-19 nereikėtų politizuoti. Ir tai nutinka tą pačią savaitę, kai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas rėžia, kad Maskva svarsto nutraukti santykius su Europos Sąjunga, jei šaliai bus paskelbtos naujos sankcijos.

Kol Europos vaistų tarybos patvirtintų vakcinų kūrėjai nespėja pagaminti jų tiek, kad užtektų visiems norintiems, Rusija turi galimybę kiršinti europiečius.
Romas Sadauskas-Kvietkevičiius

Kam skirti V. Andriukaičio ir S. Skvernelio žodžiai – prorusiškai nusiteikusiai jų partijų rinkėjų daliai ar galimiems rėmėjams Latvių gatvėje? O gal abu atsakymo variantai galėtų būti teisingi? Juk V. Andriukaitis Rusijai naudingais pareiškimais taškėsi ir tada, kai buvo Europos Komisijos nariu, o S. Skvernelis per visus skandalus atkakliai gynė Kremliaus balsu Lietuvoje tapusios LLRA-KŠS atstovus savo vyriausybėje.

Masinio europiečių skiepijimo rusiška vakcina nėra ir nebus. „Europos Komisijos vakcinų̨ pirkimo krepšelyje šios vakcinos nėra“, – teigia eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Kol Europos vaistų tarybos patvirtintų vakcinų kūrėjai nespėja pagaminti jų tiek, kad užtektų visiems norintiems, Rusija turi galimybę kiršinti europiečius. Kaip visuomet, tiksliausiai Kremliaus naratyvą transliuoja dabar jau buvęs Seimo narys Zbignievas Jedzinskis: „Rusijoje pagamintus skiepus jau pripažino visa Europa. Jie daug efektyvesni ir pigesni už vakarietiškas ampules, kurias mums siūlo valdžia, jų pakankamai net neturėdama. „Sputnik-V" mūsų politikai vadina „prorusiška propaganda“. Užtat primygtinai rekomenduoja brangesnę ir su šalutiniais poveikiais vakciną. Vadinasi, ir toliau ramia sąžine stebės, kaip miršta Lietuvos žmonės“.

Teiginiai apie tariamą rusiškos vakcinos saugumą ir efektyvumą, publikuoti britų žurnale „Lancet“, iškart susilaukė Vakarų mokslininkų kritikos. Kaip rašo vokiečių „Der Spiegel“, pirmąsias abejones išsakė 40 italų ekspertų iš „Resis“ instituto, pastebėję duomenų dubliavimąsi „Lancet“ publikuotose lentelėse. Pasak mikrobiologo Enrico Bucci, stinga viešai prieinamų duomenų apie „Sputnik-V“ sukūrimo aplinkybes, iš 4 mirusių vakcinos bandymų dalyvių informacija pateikiama tik apie 2.

Rusiškos vakcinos efektyvumas mokslininkams taip pat kelia abejonių. Nesutampa skaičiai: vienoje „Lancet“ pastraipoje minimi 16 užsikrėtusiųjų COVID-19 skiepų bandymų dalyvių, o kitoje jie jau virsta 61.

Pačioje Rusijoje vakciną gavo vos pora iš 140 mln. gyventojų, bet Kremliui savi žmonės niekada nerūpėjo – kiek išmirs, moterys prigimdys naujų. Tačiau visada knietėjo surengti dar vieną propagandinį šou, kaip Rusija tiesia pagalbos ranką žlungančių Vakarų žmonėms.
Romas Sadauskas-Kvietkevičiius

Siūlydami „Sputnik-V“ vakcinas Europai, Rusijos diplomatai patys jos vengia. Sausio pabaigoje „Eesti Päevaleht“ žurnalistai užfiksavo, kaip Rusijos generalinis konsulas Narvoje Jurijus Gribkovas slapta nelegaliai paskiepytas „Pfizer“ vakcina ir net nufotografavo, kokius gėrimus skiepijusiai medikei jis nešė maišelyje su užrašu „Tax Free“.

Pačioje Rusijoje vakciną gavo vos pora iš 140 mln. gyventojų, bet Kremliui savi žmonės niekada nerūpėjo – kiek išmirs, moterys prigimdys naujų. Tačiau visada knietėjo surengti dar vieną propagandinį šou, kaip Rusija tiesia pagalbos ranką žlungančių Vakarų žmonėms. Kaip tuomet, kai kariniais sunkvežimiais gabeno ligoninės lovas ir kaukes į Italiją arba lėktuvais skraidino plaučių ventiliacijos aparatus į Jungtines Valstijas. Daugumos jų amerikiečiai net neišpakavo, o kai pačioje Rusijoje kilo skandalas, kad to modelio aparatai gali netikėtai užsidegti – taip žuvo keli pacientai – įranga buvo grąžinta rusams. Tik šių faktų dauguma Kremliaus kontroliuojamų televizijos kanalų žiūrovų niekada nesužinos. Panašiai, kaip mano žmona niekada nesužinojo, kur nukeliavo darbo ir poilsio stovykloje uždirbti jos rubliai, sovietinių Druskininkų pedagogų nuskaičiuoti „Grenados vaikams“.

Šokinėjimas pagal rusišką dūdelę nuo Filipo Kirkorovo koncertų prie skiepijimo rusiška vakcina temų Lietuvoje tęsis tol, kol politikai nesupras, kad nėra jokios prasmės po vieną atmušinėti Kremliaus hibridinio karo ginklus. Reikalingas visa apimantis Grėsmę nacionaliniam saugumui keliančių valstybių įtakos užkardymo įstatymas, kuris suteiktų teisinį pagrindą vyti įtartinus verslus iš strateginių objektų ir viešųjų pirkimų konkursų, riboti Kremliaus propagandos sklaidą ir pašalinti iš 5G tinklų kūrimo mūsų sąjungininkų amerikiečių demaskuotas kinų kompanijas. Būtent šios kadencijos Seime tokio įstatymo priėmimui politinės valios turėtų užtekti, nes prorusiškai nusiteikusių rinkėjų balsus branginančios partijos jame nesudaro daugumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)