Kas teisybė – tai ne melas. Planas daug geresnis nei buvo. Ačiū NATO sąjungininkams ir primiausia Ukrainai. Ir brigadą Vokietijos gynybos ministras Pistoriusas pažadėjo įkurdinti Lietuvoje visą. Net Stoltenbergas išsižiojo. Drauge su Bundesvero generolais.

Bet ministrui Anušauskui ir to dar per maža. Po susitikimo su Pistoriusu (kai kurie reporteriai ta proga jį Pistorium pavadino) Anušauskas ryžtingai pareiškė, kad planą dėl brigados dislokavimo Vokietija turi parengti ne iki metų pabaigos, o greičiau.

O dabar paskaičiuokim. Tik ne taip, kaip ministrai skaičiuoja. Kas yra brigada? Kur tai 5 000 karininkų, seržantų ir kareivių plius minus. Ne vienas ir ne du – su žmonomis (vyrais), draugėmis ir vaikais. Kas būtų, jei tie 5 000 karių šįmet ar kitąmet įvažiuotų į Lietuvą?

Chaosas būtų. Kur šitiek kareivių ir karininkų reikėtų apgyvendinti?

Nėra jiems nei kareivinių, nei butų. Reiktų pastatyti. Praėjo metai nuo to momento, kai su Vokietija iš principo sutarta dėl nuolatinės brigados. Tuščiai praėjo metai. Burbuliuojant kaip kalakutams ant vokiečių, kad tie brigados neatsiuntė, tik štabistų.

Kas teisybė – tai ne melas. Planas daug geresnis nei buvo. Ačiū NATO sąjungininkams ir primiausia Ukrainai. Ir brigadą Vokietijos gynybos ministras Pistoriusas pažadėjo įkurdinti Lietuvoje visą. Net Stoltenbergas išsižiojo. Drauge su Bundesvero generolais.

Ar kas nors Vyriausybėje bent primetė, per kiek laiko įmanoma priimti tiek sąjungininkų karių? Gal todėl Pistoriusas ir išmetė tą kortą, kad jam Bundesvero žvalgyba pranešė – lietuviai neturi kur mūsų brigados įkurdinti, žadėkit, ministre, ko tik jie nori, vis tiek Vilnius sufeilins.

Kokios problemos, atsakys entuziastai iš ministrų kabineto. Žėk, sieną su Baltarusija žaibu pastatėm.

Geriau jau jūs ten į posėdį statybininką kokį pasikvieskit. Kad bendrais bruožais paaiškintų ar skaidrėmis, kaip antai finansų ministrė dabar mokesčių pseudoreformą liberalams jaunojo Gentvilo prašymu stumia, parodytų, koks skirtumas tarp pastatyti sieną žmonėms sulaikyti pasieny ir pastatyti karinį miestelį 8-9 tūkst. vokiečių ir dar žemėje, kuri dabar ariama.

Kodėl tiek daug?

Pabandom iš naujo. Pirmas klausimas – ką Lietuvai reikia pastatyti, kad čia galėtų nuolat būti Bundesvero brigada? Koks tai uždavinys?

Pastatyti kareivines maždaug 4 000 kareivių. Brigados štabą su atitinkamais saugumo, ryšių etc. reikalavimais. Amunicijos sandėlius. Angarus šarvuočiams, tankams, savaieigėms haubicoms, minosvaidžiams, oro gynybos sistemoms, dronams, ryšių ir kt. mašinoms bei valgyklas kariams.

Einam toliau. Karininkai ir dalis puskarininkių (reiktų iš anksto žinoti, kokia dalis – kiekvienoj NATO armijoj vis kitaip) kareivinėse negyvens.

Vadinasi, reikia pastatyti kokį 1 000 butų. Dar vaikų darželių bent 500 vaikų. Plius nedidelę vokišką gimnaziją. Pastačius primesti dar šimtą butų su uodega mokytojams ir vaikų darželių auklėtojams.

Vadinasi, reikia pastatyti kokį 1 000 butų. Dar vaikų darželių gal 500 vaikų. Plius nedidelę vokišką gimnaziją. Pastačius primesti dar šimtą butų su uodega mokytojams ir vaikų darželių auklėtojams.

Reikės ir kelių prekybos centrų, darbužių ir kitų krautuvių (taip, pastatys patys prekybininkai, bet vis tiek tai statybos).

Reikės patalpų restoranams, kavinėms, aludėms, kinoteatrui, cheminių valyklų priėmimo punktams, kirpykloms ir manikiūro kabinetams, fitneso ir sporto centrams. Galų gale nutiesti kelius ir gatves, įrengti skverus, apželdinti.

Kiek iš viso teks pastatyti namų? Iš principo tai nauji, tik mažesni, bet geresni Elektrėnai. Nes kariuomenė – tai ne tik pancerhaubicos ir leopardai, kurias, atstovaudamas Vokietijos gamintojui, kariuomenei suderindamas veiklas stumia koks atsargos majoras. Kariuomenė – tai pirmiausia žmonės. Ir logistika, pastatai, butai.

Tai per kiek laiko įmanoma įkurdinti Vokietijos brigadą?

Kol kas neparinkta net vieta jai dislokuoti. Neišpirkta žemė. Nėra projekto. Net civiliokas turėtų nutuokti, kad būtų neblogai, jog netoli Bundesvero brigados būtų oro uostas, „Rail Baltica“ gelžkelis ir greitkelis.

Kiek tokių vietų Lietuvoje? Kiek išaugs žemės kainos paskelbus apie tokią vietą? Kaip valstybė per vieną dieną žada tą žemę – o tai juk šimtai hektarų – supirkti?

Jei viskas vyks kaip įprasta statyboms pas mus, ir čia nebūtina pikdžiugiškai operuoti anekdotiniu Nacionalinio stadiono statybos Vilniuje atveju, o tik įvesti statistinius statybų leidimų išdavimo, projektavimo ir derinimo terminus, išeis dveji metai su uodega. Minimum.

Tiek ilgai? Kas netiki, tepasidomi, kiek truko Paupio ar kito didesnio Vilniaus rajono planavimas ir pastatymas.

Didžiausi Lietuvos statybų bendrovių savininkai skaičiuoja taip: jei taip, kap įprasta, praeis 7-8 metai, kol Vokietijos brigadą galima bus įkurdinti taip, kaip priklauso. Aštuoneri, Karlsonai. 2031-ieji nuo Viešpaties gimimo, o ne 2026-ieji, kaip turbūt iš lubų skaito Nausėda.

Nors ir 2026-ieji jau per vėlai. Lietuvą per tą laiką galima penkioliką kartų okupuoti.

Kitas klausimas – ar galima būtų vokiečių brigadą įkurdinti greičiau? Jei taip, tai kaip ir kiek? Galima, sako tie patys statybininkai. Galima ir per porą metų. Bet tada reikia atskiro įstatymo – žėmei staigiai paimti, biurokratijai prispausti ir kad konkursai kaip daina.

Vadinasi, ne tik vokiečių, bet ir lenkų brigados reikia nors užsimušk. Vakar ir užvakar reikėjo. O kur atvažiuos vokiečiai? Kas tuo realiai užsiima? Tas klerkas iš KAM, kuris gali tik e-mailus be ryšio rašinėti? Generolai, kurių aukščiausią prie vienos realios brigados (!) Seimas ir prezidentas prilygino keturių žvaigždžių JAV generolui?

Metus Vyriausybė jau prašiko. O juk tai karo metai. Šimonytės Vyriausybė jau pasiūlė Seimui tokį įstatymą? Paskyrė komisarą karo statyboms? Sako, kažkoks klerkas-nouneimas Krašto apsaugos ministerijoje tuo rūpinasi. Ačiū, pereisim prie kito darbotvarkės klausimo.

Ko laukiate, ponai? Ar su savais statybininkais ir vokiečių baumeisteriais tarėtės? Bent privačiai persimetėt žodžiu kitu? Bent po to, kai Pistoriusas pažadėjo, kad brigada bus visa? O laikrodis eina.

Vokiečių brigada yra galimybė. Ne tik gynybos, čia ir Karbauskio karvei aišku. Ekonomikos. Įsivaizduojat vokišką miestelį Lietuvoj. Traukte traukia eurus iš visur. Juk tai turtingi klientai. Maždaug 8-9 tūkst. žmonių.

O dabar apie Lietuvos apgynimą taip, kad nė viena žemės pėda neatitektų rusui nė valandai. Tam reiktų, kad NATO čia turėtų kokias tris visiškai sukomplektuotas divizijas. Pradžiai. Tiek Lietuva iki karo turėjo. Kiek dabar turi? Plius minus brigadą. Diviziją kurti tik žodžiais pradėjo.

Vadinasi, ne tik vokiečių, bet ir lenkų brigados reikia nors užsimušk. Vakar ir užvakar reikėjo. O kur atvažiuos vokiečiai? Kas tuo realiai užsiima? Tas klerkas iš KAM, kuris gali tik e-mailus be ryšio rašinėti? Generolai, kurių aukščiausią prie vienos realios brigados (!) Seimas ir prezidentas prilygino keturių žvaigždžių JAV generolui?

Ką jau mokam, tai mokam, – pūstis. Generolai, kurie patys ir jų gizeliai atvirai bamba, kad nereikia čia jiems jokių vokiečių, atiduokit tuos statybų pinigus jiems, tai jie prisipirks (iki 2028 metų anksčiausiai, aha?) ginklų, ir rusas niekada Lietuvos nebeaims?

Kitose šalyse tai kartais vadinama sabotažu. Lietuvoje greit nebeliks net galinčių tai įvardyti. Taip atsitinka, kai valstybėje nėra jokios strateginės disciplinos. Kada atsiras? Ar atsiras?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)