Estija jau pranešė, kad palei sieną su Rusiją pastatys 600 betoninių bunkerių. Lietuva nieko nepranešė, bet kyla įtarimų, kad bunkeriai iškils tik šen bei ten ir kažin ar išvis jų bus Baltarusijos pasienyje. Ar apie bunkerius bus kalbama Valstybės gynybos tarybos posėdyje?

Trimituojama tik apie vokiškų tankų „Leopard“ pirkimą. Viskas gal ir gerai su tuo tankų pirkimu, bet minčių kyla įvairių. Pusšimčio tankų kaina – 2 mlrd. eurų. Toks dabar metinis Lietuvos gynybos biudžetas.

Viskuo aprūpintai kariuomenei tankų reikia. Bet ar Lietuvos kariuomenė viskuo kitkuo jau aprūpinta? Jūs tuo nepatikėsit, bet tuo pat metu, kai metinis gynybos biudžetas numatomas vien tankams pirkti, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai maldauja, kad Šimonytė rastų papildomų pinigų dronams, kurių kariuomenė kažkodėl vis dar neturi.

Kiek čia tų pinigų dronams? Tiek kainuoja vienas naujas tankas. Net jei du, ką tai sako apie VGT narių ir generolų mąstymą?

Estija jau pranešė, kad palei sieną su Rusiją pastatys 600 betoninių bunkerių. Lietuva nieko nepranešė, bet kyla įtarimų, kad bunkeriai iškils tik šen bei ten ir kažin ar išvis jų bus Baltarusijos pasienyje. Ar apie bunkerius bus kalbama Valstybės gynybos tarybos posėdyje?

Ką apie dronus sako priešas, nuo kurio Lietuva rengiasi gintis? Rusofašistų „karo korespondentai“ – tai tokie karo lauko propagandistai – verkšlena: „FPV dronai darosi pagrindine ukrainiečių smogiamąja jėga. Fronte 20 km spinduliu bepiločiai gali sunaikinti bet kurią techniką, įskaitant tankus su dinamine apsauga. Mūsų akyse įvyko tikra revoliucija, kurios apimčių mes dar nesupratom.“

Rusai nuo karo pradžios prarado 6 181 tanką. Net jei ir dvigubai mažiau, dėl ko daugmaž sutaria NATO žvalgybos ir analitikai, tankų nuostoliai tokie, kad kyla abejonių, ar būtent jų dabar Lietuvai reikia labiausiai.

Įvyko karo revoliucija. Į tą revoliuciją nei Lietuvos kariuomenė, nei buvusiems karams generolų indoktrinuojama Valstybės gynybos taryba nereagavo. Komedija – pinigų dronams prašinėja išmanesni Seimo nariai.

Per mažai faktų? ZSU šiąnakt atakavo Ustj Lugo naftos terminalą Leningrado srityje. Iš čia rusų supirkti tanklaiviai su Maltos, Panamos, Graikijos ir Maršalo salų vėliavomis stumdo rusišką naftą. Dronai nuskrido 1 054 km ir numetė sprogmenis. Terminalas dega.

Šiąnakt Ukraina dar atakavo karo gamyklą Tuloje, irgi dega. Atakuoti objektai Smolenske ir Oriole. Prieš tai kelias dienas degė Klincų (Briansko sr.) naftos saugyklos rezervuarai.

O ką tokio šitame kare nuveikė tankai? Ką tik pasaulį apskriejo vaizdo įrašas, kuriame ukrainiečių šarvuotis „Bradley“ per kelias minutes it tire sušaudo naujausią rusų tanką T-90.

Tai kodėl tankai – vienintelis variantas, kurį svarsto VGT? Gal yra ir kitų variantų? Gal galima 2 mlrd. eurų, numatytų „leopardams“, investuoti taip, kad gynyba sustiprėtų labiau? Pvz., į dronus, antidroninius ginklus ir pirmiausia jų gamybą šalies gamyklose? Bunkerių statybą?

Tai kodėl tankai – vienintelis variantas, kurį svarsto VGT? Gal yra ir kitų variantų? Gal galima 2 mlrd. eurų, numatytų „leopardams“, investuoti taip, kad gynyba sustiprėtų labiau? Pvz., į dronus, antidroninius ginklus ir pirmiausia jų gamybą šalies gamyklose? Bunkerių statybą?

Galų gale, jei jau Lietuva perka pusšimtį tankų, kas mūšyje važiuos šalia jų? A, taip, kariuomenė turi moderniausių vokiškų šarvuočių, pavadintų „vilkais“?

O kelintu sraigės greičiu tie ratiniai šarvuočiai judės užliejamose pievose šalia Nemuno? Kaip „vilkai“ įveiks melioracijos griovių tinklą, kuriais išvagotos rudenį ir pavasarį amžinai šlapios pievos ir dirvos? Kas nors galvojo apie realius mūšio laukus VGT taryboje, balsuodamas už ratinius, o ne už vikšrinius šarvuočius?

Kodėl generolai neaiškina visuomenei, ar 360 mln. eurų vokiečių brigadai išlaikyti yra daug, ar mažai? Pvz., ar įmanoma už tiek brigadą sukurti patiems, ar vis dėlto ne? Ką kariuomenė padaro už tuos 2 mlrd. eurų, kuriuos kasmet jai suneša Lietuvos žmonės? Ar KAM sugeba su nauda gynybai įsisavinti per dešimtmetį padvigubėjusį biudžetą?

Kiek matėte generolų ir pulkininkų TV laidose, detaliai tai aiškinančių? Pasakojančių, ką ir kodėl tą ir tą būtina daryti, kodėl reikia visuotinio šaukimo, tų pačių tankų? O juk generolai ir pulkininkai ne Nausėdai su Anušausku tarnauja. Lietuvos tauta juos samdo.

Kiekvieną eurą kariuomenė panaudoja kaip reikiant? Aha, iš auksinių šaukštų istorijos žinom. Ar logiška karininkams toliau toliau siūdintis puošnias paradines uniformas? Kodėl šauktiniai po tarnybos parsiveža „sutaupytų“ sausų davinių? Kaip įmanoma taip parceliuoti valstybės karo išteklius? Gal Lietuvos gynybai daugiau naudos duotų vlizgančioms uniformoms skirtus pinigus ir sutaupytus davinius atiduoti Ukrainai, kuri utilizuoja po Rusijos batalioną kasdien?

Teisingas atsakymas į šiuos klausimus įmanomas tik jei turėsim atsakymą į klausimą, ar Lietuva jau gyvena karo sąlygomis, ar amžinos taikos? VGT turi aiškiai tai pasakyti visuomenei.

Briuselis taip nustatė? O ką į EVT pasnausti skraidantis berniukas padarė, kad įtikintų ES premjerus įjungti karo pramonei žalią šviesą? Galų gale jei Briuselis lieps pasiduoti rusams, irgi sakysit, kad tokia yra ES direktyva?

Jei tai karo sąlygos, kodėl dar nepakeista ginklų laikymo politika? Kodėl net atsargos karininkai nežino, kur jie turi atvykti karui prasidėjus, negali turėti namuose ginklo? Kam tarnauja tokia pacifistinė politika?

Kodėl net dalies KASP būrių ginklai saugomi už 10-30 km nuo karių? Pvz., pasienio miesto būrys ginklus laiko 10 km toliau nuo sienos. Užpuolus rusams, tie vyrai turės bėgti nuo priešo tik todėl, kad gautų savo šautuvus. Ar VGT nariai galvojo, kaip toks bėgimas atrodys miesto žmonėms?

Kodėl karo pramonė ne tik negauna Vyriausybės užsakymų, bet tebėra prilyginta uždraustam kailinių žvėrelių verslui? Kodėl bankai vengia teikti paskolų ginklų gamybai? Kodėl Lietuva negamina sprogmenų? Kodėl nėra ambicijų gaminti tų pačių šarvuočių ir kitos ginkluotės?

Izraelis naikintuvų ir atominės bombos gamybą suplanavo tada, kai dar nemokėjo pagaminti dviračio. Lietuva turi aukšto lygio pramonę. Ką VGT padarė, kad ji jau būtų in action? Dviejų karo metų neužteko suskaičiuoti, kad 2+2=4?

Briuselis taip nustatė? O ką į EVT pasnausti skraidantis berniukas padarė, kad įtikintų ES premjerus įjungti karo pramonei žalią šviesą? Galų gale jei Briuselis lieps pasiduoti rusams, irgi sakysit, kad tokia yra ES direktyva?

Kodėl dar neįvesta visuotinė karo prievolė? Kodėl politikai ir generolai muistosi, kad gal po penkerių metų, o 4 ar 6 mėnesiai tarnybos – per mažai?

Ukrainos batalionų parengimo laikas yra trumpesnis. Viskas priklauso nuo to, ar ruošiesi karui, ar manai, kad šauktiniams reikia ilgųjų savaitgalių ir ekskursijų. Jei taip, EVT ir generolai sisioja prieš vėją.

Gerai, kad yra NATO 5 str. Bus gerai, jei jis suveiks. O jei nesuveiks? Tegu tokia galimybė – tik viena iš šimto, bet jei ji yra, o ji su Erdoganu, Orbanu ir Fico yra, ką tada darys Rusijos užpulta Lietuva? Kaip ginsis, jei soliarinis idiotas iš Baltųjų rūmų pystels „America first“? Ką darom dabar, kad tas 1 iš 100 neužkluptų kaip suominis vėjas atvykus liepą į Palangą be striukės?

Sklando mintis organizuoti gynybos sąjungą NATO viduje – Skandinavijos ir Baltijos šalių plius Lenkijos gynybos žiedas. Bet jei nori, kad ir be 5 str. pradėtume nuo Rusijos gintis ne vieni, neturėtum laiko gaišti strategijoms a la Lietuva 2050 ar klimato kaitai, kurios gali ir nesulaukti.

Jau reikėjo sukviesti Švedijos, Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos premjerus į samitą Vilniuje. Iškart po pusinio NATO samito. Iš tylos ir delsimo realios sąjungos nekyla. Kada toks samitas įvyks? Ar įvyks? Klausimų tiek, kad vieni „leopardai“ su lengvai nuspėjamais tautiniais generolais jų nepaveš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)