Kur užrašyta 60 mlrd. JAV dolerių Ukrainai?


Skaitant ir klausantis tiek analitikų, žurnalistų, tiek politikų pasisakymų apie tuos 60 mlrd. JAV dolerių būsimą pagalbą, susidaro įspūdis, kad niekas net akies neužmetė į įstatymo tekstą. Kodėl toks įspūdis? Todėl, kad ten jokių 60 mlrd. Ukrainai nėra.

Visas JAV Senato jau patvirtintas įstatymo tekstas yra kaip stora knyga – iš viso 370 puslapių.

Paketas vadinasi „2024 m. įstatymas dėl ypatingų papildomų asignavimų nacionaliniam saugumui“. Jį sudaro trys dalys: A. Įstatymas dėl papildomų asignavimų nacionaliniam saugumui; B. Įstatymas dėl papildomų asignavimų sienos apsaugai ir kovai prieš fentanilą ir C. Sienos įstatymas.

Mums dabar rūpinti A. dalis sudaro palyginti nedidelę dalį – nuo 3 iki 61 puslapio, ir ne dėl jos laužomos ietys JAV Atstovų rūmuose, kurių pirmininkas vis nepateikia įstatymo balsavimui.

Galbūt nuolat minimą 60 mlrd. JAV dolerių sumą galima suskaičiuoti, jei pliusuotume viską, kur paminėta Ukraina. Pavyzdžiui, jau pirmu sakiniu yra skiriama 207 158 000 JAV dolerių sausumos kariuomenės personalo išlaidoms, kad jis iki 2024 m. gruodžio 31 d. liktų pasirengęs reaguoti į situaciją Ukrainoje. Jų veikimui ir parengčiai skiriama 4 887 581 000 JAV dolerių. Lygiai taip surašytos išlaidos kariniam laivynui, jūrų pėstininkams, oro pajėgoms, kosmoso pajėgoms. Tačiau šios lėšos, nors siejamos su karu Ukrainoje, nėra skiriamos Ukrainai.

Senatas yra parengęs ir 19 puslapių įstatymo santrauką tiems, kurie tingi ar neturi laiko skaityti visą tekstą.

Matome, kad Ukrainai skiriama 48,43 mlrd. JAV dolerių iki 2024 m. pabaigos. Pinigai skirstomi taip:

  • 19,85 mlrd. JAV dolerių skiriama Gynybos departamento ginkluotės ir šaudmenų atsargoms, kurios perduotoms Ukrainai, atkurti;
  • 13,8 mlrd. JAV dolerių skirama ginklams ir šaudmenims Ukrainai iš JAV gynybos pramonės;
  • 14,8 mlrd. JAV dolerių sudarys pagalba Ukrainai kariniu parengimu, žvalgybine informacija ir pan.


Iš šitų pinigų Ukraina apčiuopiamai matys 13 772 460 000 JAV dolerių, nes kiti liks Jungtinėse Valstijose. Aišku, tiek žvalgyba, tiek pilotų ir kitų karinių specialistų rengimas yra labai svarbu, bet plikomis rankomis Rusijos kariuomenės nenugalėsi.

Joe Bideno vardo ginklų pasninkas Ukrainai


Baltieji rūmai ir Gynybos departamentas pripažįsta, kad Ukrainos kariams trūksta ir ginkluotės, ir šaudmenų. Nežiūrint visuotinio žinojimo, kad senka ukrainiečių amunicija, kad trūksta ginkluotės, nuo 2023 m. gruodžio 27 d. JAV Ukrainai du su puse mėnesio neskyrė nė vieno šovinio.

Administracijos nuostata buvo vienareikšmė: kol nebus patvirtintas „Papildomas įstatymas“, pagalbos neskirs. Nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius Johnas Kirby‘is gruodžio gale pranešė, kad tai paskutinis prezidento pasirašytas paketas, kol nebus asignuoti fondai atsargų atkūrimui. Pentagono atstovas spaudai generolas Patrickas Ryderis jam antrino pripažindamas, kad dar likę 4,2 mlrd. JAV dolerių, bet reikia, kad būtų priimtas „Papildomas įstatymas“, kuris atvers fondus atkūrimui. Tačiau tas pats P. Ryderis gruodžio 14 d. buvo patvirtinęs, kad atkūrimo fonde dar likę apie milijardą JAV dolerių. Tai patvirtina lapkričio 22 d. ikonografija.

Nėra jokio įstatymo ar teisės akto, kuris įpareigotų atsižvelgti į atkūrimo fondus. Grubiai sakant, JAV prieš Kiniją kariautų ne haubicomis, tačiau neduoda 155 mm sviedinių, ypač reikalingų Ukrainai. Be to, visiems aišku, kad anksčiau ar vėliau „Papildomas įstatymas“ bus patvirtintas. Nežiūrint to, J. Bidenas laiko užspaudęs kelis milijardus.

Esminis dalykas dėl tokios J. Bideno administracijos laikysenos yra tai, kad nėra jokio įstatymo ar teisės akto, kuris įpareigotų atsižvelgti į atkūrimo fondus. Grubiai sakant, JAV prieš Kiniją kariautų ne haubicomis, tačiau neduoda 155 mm sviedinių, ypač reikalingų Ukrainai. Be to, visiems aišku, kad anksčiau ar vėliau „Papildomas įstatymas“ bus patvirtintas. Nežiūrint to, J. Bidenas laiko užspaudęs kelis milijardus.

Trys JAV pagalbos Ukrainai kanalai


Pagalbą Ukrainai JAV teikia keliais kanalais.

Pagal Iniciatyvą padėti Ukrainos saugumui (angl. Ukraine Security Assistance Iniciative – USAI) aptariamas įstatymas skiria minėtus 13,8 mlrd. JAV dolerių;

Pagal Užsienio karinio finansavimo programą (angl. Foreign Military Financing Program – FMF) skiriama 1,6 mlrd. JAV dolerių. Šie pinigai gali būti skiriami ir kitoms šalims, ne tik Ukrainai.

Sudėję gauname daugiausia 15,4 mlrd. JAV dolerių, kuriuos galės gauti Ukraina. Tai labai daug, bet tikrai ne 60 miliijardų. Pastaroji visur skelbiama suma apima visas bent kiek su Ukraina susijusias programas, bet labai netikslu ją vadinti parama Ukrainai.

Yra dar trečias JAV kanalas pagalbai teikti: Prezidento įgaliojimas išmokoms (angl. Presidential Drawdown Authority – PDA). Jis nusipelnęs atskiro dėmesio.

Iki plataus masto Rusijos puolimo Ukrainoje PDA dydis buvo 100 mln. JAV dolerių. Tokią sumą prezidentas galėjo panaudoti skubiam reikalui esant, kad iš Gynybos departamento atsargų skubiai siųstų ginklus ir paslaugas į užsienį. Tačiau 2022-ųjų finansiniams metams Kongresas PDA limitą padidino net iki 11 mlrd. JAV dolerių. J. Bidenas išnaudojo 9,2 milijardus.

PDA naudojamas kaip JAV užsienio politikos įrankis kritinėse situacijose, kai nėra laiko praeiti ilgus lėšų patvirtinimo kelius. Iki plataus masto Rusijos puolimo Ukrainoje PDA dydis buvo 100 mln. JAV dolerių. Tokią sumą prezidentas galėjo panaudoti skubiam reikalui esant, kad iš Gynybos departamento atsargų skubiai siųstų ginklus ir paslaugas į užsienį.

Tačiau 2022-ųjų finansiniams metams Kongresas PDA limitą padidino net iki 11 mlrd. JAV dolerių. J. Bidenas išnaudojo 9,2 milijardus.

2023 m. Kongresas sutiko dar padidinti PDA iki 14,6 mlrd. JAV dolerių.

2024 m. dar Atstovų rūmų nepatvirtintame „Papildomame įstatyme“ J. Bideno administracija, rengusi šį dokumentą, PDA yra sumažinusi iki 7,8 mlrd. JAV dolerių, nors karas Ukrainoje toli gražu nesiliauja.

Kiek lėšų dar nepanaudota?


Kaip minėta pirmiau, sausio mėnesį PDA buvo likę nepanaudoti 4,2 mlrd. JAV dolerių. Dabar, po kovo mėnesio 300 mln. vertės paketo, turėjo likti 3,9 milijardo. Bet demokratai varo rinkiminę kampaniją ir kaltina respublikonus Atstovų rūmuose, kad dėl jų kaltės nėra pinigų Ukrainai. Net teisinimaisi trūkstamomis lėšomis atsargų atkūrimui yra veidmainiški.

Yra dar vienas nepanaudotas šaltinis. Pagal USAI kanalą Kongresas yra skyręs 18,9 mlrd., o užsakymų padaryta tik už 12,3 mlrd. JAV dolerių.

Kaip galima matyti iš Gynybos departamento infografikos, datuotos 2024 m. sausio 15 d., tuo metu buvo neužsakyta ginklų ir amunicijos net už 6,6 mlrd. JAV dolerių (skirtumas tarp appropriated ir obligated). Tačiau kaltinama buvo respublikonų dauguma Atstovų rūmuose, o demokratams palankūs arba nepasigilinę į problemą žurnalistai šį kaltinimą platino į visas pasaulio puses.

Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas tą pačią sausio 15 d., kada buvo sudaryta Gynybos departamento infografika, spaudos konferencijoje teigė: „Kaip minėjau anksčiau, Ukrainos pajėgos turėjo pasitraukti iš Avdijivkos, nes jie negauna papildymų tokiu kiekiu ir tokiu greičiu, kokiu jiems reikia ir kurio jie nusipelnę. O jie negauna todėl, kad mes jau savaites ir mėnesius esame be reikalingo finansavimo. Tai yra Kongreso neveiksnumo rezultatas.“

Tačiau sausio 20 d. Pentagono atstovo spaudai pavaduotoja Sabrina Singh spaudos konferencijoje nenorėdama demaskavo J. Sullivano žodžius ir patvirtino, kad dar likę 4 mlrd. JAV dolerių pagal PDA.

Kai žurnalistas jos iškart paklausė, kodėl 800 mlrd. JAV dolerių vertės institucija negali dabar pat panaudoti 4 mlrd., o paskui gauti Kongreso patvirtintas lėšas atkūrimui, S. Singh atsakė, kad „mes nesijaučiame pakankamai komfortiškai mokėdami ar pateikdami naują PDA, kol neturime tų atkūrimo fondų.“

Bet iš pateiktos lentelės matosi, kad PDA asignavimai nuo plataus masto invazijos pradžios buvo 25,9 mlrd., tačiau užsakymų atkurti iki sausio 15 d. padaryta tik už 18 mlrd. JAV dolerių. Ukrainiečiai kaunasi, žūsta ir traukiasi stokodami ginkluotės, o Pentagono politinė vadovybė „nesijaučia pakankamai komfortiškai“, kad skubiai padėtų.

Antra vertus, pasiteisinimas komforto stoka yra niekinis, nes joks JAV įstatymas nekelia sąlygos turėti parengtą atkūrimo fondą. Juo labiau, kai suma JAV masteliais nėra kritinė, kuri pavojingai sumažintų šalies karinę galią.

J. Bidenas toliau tęsia tą pačią liniją – lašinti pagalbą Ukrainai su pipete. Jis jau palaidojo savo stalčiuje lendlizo įstatymą, kuris buvo patvirtintas Kongreso ir kuris galiojo 18 mėnesių. Prezidentas nuo 2022 m. gegužės elgėsi taip, lyg jo pasirašytas lendlizo įstatymas neegzistuotų, o baigiantis terminui 2023 m. rudenį nesikreipė į Kongresą su prašymu jį pratęsti.

J. Bidenas toliau tęsia tą pačią liniją – lašinti pagalbą Ukrainai su pipete. Jis jau palaidojo savo stalčiuje lendlizo įstatymą, kuris buvo patvirtintas Kongreso ir kuris galiojo 18 mėnesių. Prezidentas nuo 2022 m. gegužės elgėsi taip, lyg jo pasirašytas lendlizo įstatymas neegzistuotų, o baigiantis terminui 2023 m. rudenį nesikreipė į Kongresą su prašymu jį pratęsti.

Vietoj to pradėjo savo rinkiminę kampaniją, sukergęs pagalbą Ukrainai su JAV sienos apsaugos klausimais į vieną paketą ir kaltindamas politinius oponentus, neva dėl jų kenčia Ukraina. Iš pateiktų faktų matosi, kad didysis stabdis yra pats JAV prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)