Pažyma kaip ir niekinė. Kiek tokių jau plaukiojo po Lietuvą? Bet teisindamasis galingiausias valstybės žmogus kažkodėl nervinosi kaip mokinukas iš klasės, kurioje yra tik du mokiniai, todėl mokytojas pažymius rašo kasdien. Ko taip nervintis, jei pažyma – baltais siūlais siūta?

Yra ko. Valstiečių metodas – į šipulius. Iki šiol, jei tik kas nors nesutikdavo su fanatiška Karbauskio-Velygos kovos su alkoholizmu versija, valstiečių samdoma kariauna užbaubdavo: „Nupirktas alkoholio pramonės!“

Priešo agentas. O su agentais, kaip žinoma, kalba trumpa. Kritikai susigūždavo. Net rimti verslininkai Lietuvoje prieš Verygos propagandą teisinasi taip, tarsi tėvą motiną būtų užmušę. Markizo Karabaso, kuriam priklauso visos karalystės žemės, titulas keičia žaidimo taisykles. Esu nupirktas alkoholio pramonės? Eikit sau, ir kas taip sako? Rusijos žvalgybos agentas „Karabasas“, cha cha cha. 1:1.

Dorotis su kritikais reiks naujų metodų. Ras. Bet tai bus paskui. O kai pataiko tarp kojų, skauda. Todėl ir nervinosi Karbauskis. Bet jei tik tiek būtų problemų, gyventume ir žvengtume. Nerimą kelia tai, kad per keturias savaites po rinkimų apie mokesčius išgirdome daugiau plepalų nei per visą XXI amžių. Negana to, apie mokesčius tratėjo tie du, kuriems kartais dar pritiktų pasiklausyti.

Kaip aiškėja, Karbauskis mokesčių nuo savo neprastų pajamų moka keliskart mažiau nei vargo pelė – nuo MMA. Skvernelis apskritai gerą laiką turėjo tik iš mokesčių mokėtojų pinigų. Bet abu – tiek latifundininkas, tiek policininkas – varė 220 km/h tuose kelio ruožuose, kur leistinas greitis – 50 km.

Mokesčių „ant popieriaus“ ir „į rankas“ era baigėsi – patiems teks pervesti mokesčius valdžiai (tai gerai, tik ar nebus tragedijų?). Moksleivio ir studento krepšelį naikins. Gyventojų pajamų mokestį ir „Sodros“ mokesčius sumes į krūvą, o tarifus pakeis. Akcizus didins, licencijas atims.

Būsimasis premjeras sako, kad mokesčiai mažės. Tas, kuris oficialiai yra tik Seimo kandis, atitaria, kad mokesčiai padidės. Supratau, koziriuoja pirmasis, išmesdamas ranką prie lenktos policininko kepurės: nuo šiol ir visi ūkininkai mokės po 29 proc. GPM.

Ups. Net Seimo valstiečiai Markauskas, Stančikas ir kiti turėjo pašokti nuo kėdžių: už ką kovojom? Dabar 200 ha turintis ūkininkas per metus sumoka gal 3000 eurų GPM (kaip pora žurnaliūgų už savo rašinėlius). Kiek dabar reikės mokėti Markauskui? 15 tūkst. eurų ar net daugiau vos iš 120 ha!

Kaip aiškėja, Karbauskis mokesčių nuo savo neprastų pajamų moka keliskart mažiau nei vargo pelė – nuo MMA. Skvernelis apskritai gerą laiką turėjo tik iš mokesčių mokėtojų pinigų. Bet abu – tiek latifundininkas, tiek policininkas – varė 220 km/h tose vietose, kur leistinas greitis – 50 km.

Antrasis išbuožinimas, ne kitaip. Seimo valstiečiams dar nieko, jie neblogą algą gauna, o ką reikės daryti kitiems pieno ūkiams – tie ir taip vos kvėpuoja?

Karbauskis ir Skvernelis išbuožinimą rengia ir miesto „ūkininkams“. Tiems, kurie į rankas šiaip ne taip gauna po tūkstantį. Ar tūkstantis yra tai, apie ką svajoja tauta bėgdama į londonus? Ar 1000 eurų per du darbus ir penkis projektus uždirbantis universiteto profesorius, per dvi vietas lakstantis poliklinikos gydytojas jau yra buožė, kuriam reikia taikyti progresinius mokesčius?

Jei neklystu, JAV rinkimus laimėjęs Trumpas 33 proc. tarifą siūlo nuo maždaug 9300 dolerių per mėnesį (112 000 metams). Rinkimus Lietuvoje laimėjęs Karbauskis 33 proc. apmokestins visus, gaunančius 1000 eurų (apie 1700 EUR, jei kalbame apie algą „ant popieriaus“).

Bet amerikietis dar gauna visokių mokesčių lengvatų, pinigus, aukotus labdarai, gali nusirašyti nuo mokesčių. Ar gali išsilaikyti valstybė, kuri visas ateities viltis sieja su mažiau kaip 1000 eurų alga? Suma, kuri ne vienoje ES šalyje prilygsta bedarbio pašalpai.

Iš ko išsilaikys valstybė, iš kurios jau seniai nuteka protai ir jau bėga ne tik užsienio investuotojai, bet ir vietiniai verslai, kai šis procesas po tokio mokesčių kankano dar padidės? Kaip atrodys tokia Lietuva po ketverių ar daugiau metų?

Daugybė kontrabandininkų, dar daugiau narkotikų prekeivių ir keli latifundininkai a la Karbauskis? Kurie galiausiai pusdykiai perims visas žlugusių ūkininkų, ypač pieno ūkių žemes.

Jei neklystu, JAV rinkimus laimėjęs Trumpas 33 proc. tarifą siūlo nuo maždaug 9300 dolerių per mėnesį (112 000 metams). Rinkimus Lietuvoje laimėję Karbauskis ir Skvernelis 33 proc. apmokestins visus, gaunančius 1000 eurų (apie 1700 EUR, jei kalbame apie algą „ant popieriaus“).
Rimvydas Valatka

Ir jau tiesiog techniškai įdomu, kodėl LRT forume Skvernelis grasino didinti mokesčius ūkininkams tik iki 29, o ne 33 proc., kaip miesto „buožėms“? Ar mano, kad ūkininkai neuždirba daugiau 1000? Matyt, tai yra tik neatsakingo kalbėjimo apie sritį, kurios neišmano, pasekmė.

Kokia tikimybė, kad jaunas žmogus, turintis galvą ir nebijantis darbo, liks tokioje šalyje, kur valdžia nusavina jo triūso vaisius? Ne tik dėl idiotiškos mokesčių politikos. Nei Londone, nei Niujorke niekas neuždarinėja barų ir nesteigia specializuotų valstybinių vyno ir alaus krautuvių, kad sunkiai dirbantis žmogus dar gaištų laiką ieškodamas, kur nusipirkti skardinę alaus.

Mokesčių sistemą, žinoma, reikia tobulinti. Būtina mažinti darbdavio dalį, už darbuotoją mokamą „Sodrai“. Būtina įvesti „Sodros“ mokesčių lubas. Bet dar labiau reikia nusistatyti standartą, koks pilietis jau yra laikytinas turtingu, t.y. „vertu“ progresinių mokesčių.

Standartas turėtų būti panašus į tų valstybių, į kurią lietuviai orientuojasi, galų gale emigruoja. Be tokio standarto, Karbauskio-Skvernelio mokesčių reforma bus tik dar vienas mokesčių perversmas, vedantis į karinio komunizmo taikytą pajamų nusavinimą.

Yra ir dar vienas svarbus klausimas – o kas yra tie valstiečių išminčiai, kurie suvaldys siūlomą mokesčių šaltieną? Ar įmanoma tai bus suvaldyti su Jakeliūnu, Veryga, premjeru policininku?

Trečias klausimas: kodėl į Karbauskio ir jo Skvernelio ekonomines fantazijas nereaguoja socialdemokratai? Viskas jiems gerai? Ir kodėl visi jau pamiršo socialdemokratus taip, tarsi jie, kaip ir konservatoriai su liberalais, jau būtų opozicijoje?

Bet juk socialdemokratai liko valdžioje. Jie sudarys ketvirtadalį Vyriausybės, vadovaus Seimo komitetams, todėl jie taip pat yra atsakingi už Karbauskio blėnis. Ar socialdemokratai suvokia atsakomybę už vėl prisiimtą valdžią?

Niekas jų šito net neklausia. O gal visuomenė socialdemokratams jų būsimas kaltes jau atleido – už valstiečiams suteiktą teisę skaldyti malkas?

Jei taip, tai, kaip ir 2008-2012 metais per Lietuvą gali būti paleistas dar vienas mokesčių buldozeris, kai dvi liberalų partijos ir Valinsko juokdariai tik pasyviai stebėjo Kubiliaus naktinį mokesčių perversmą. Tokiu atveju 2021 m. sausio 1-ąją tikrai sėdėsime nuogi dilgėlėse.

Bet negi jie sugebės visas nesąmones įvykdyti? Kraipo galvas protingi žmones, tikisi, kad galiausiai protas nugalės. O kodėl negali? Į valdžią atėjo fanatikas (galima būtų pasakyti ir taip, kaip pasakė Algis Greitai), o laužyti – ne statyti. Tam ypatingų pastangų nereikia.

Karbauskis su Skverneliu kol kas kalba taip, tarsi Seime turėtų ne 56 vietas iš 141-os, o visą Seimą ir dar Prezidentūrą, kaip kokioje Rusijoje. Jie viską žino, kaip geriau Lietuvai, ir jie padarys tai, nepaisant to, ar sugriaus visą ar tik pusę valstybės.
Rimvydas Valatka

Bet juk nesąmones siūlo? O ką, nežinojote, kad kuo didesnę nesąmonę sušunki miniai, tuo populiaresnis tampi. Pabandyk minią suagituoti šiukšlių rinkti. Bet jei paraginsi eiti langų daužyti, tai akmenų gatvėje pritrūks. Žmonės mėgsta nesąmones. Kol jų pačių laisvei nekyla pavojaus, žmonės visada pritars kitų žmonių laisvės apribojimui. Tuo ir naudojasi valdžia.

Seniai taip reikėjo, linksi telšiečiai ir vilniečiai, kauniečiai ir šalčininkiečiai, klausydamiesi, ką uždraus ir kam padidins mokesčius Karbauskis. O kai valdžia ateis ir pas tuos, kurie dabar pritariamai linkčioja valdžiai, o ji būtinai ateis, tuomet jau linkčios tie, iš kurių laisvė jau buvo atimta: taip jums, kvailiai, ir reikia!

Žinoma, net ir Lietuvoje visada bus valdžios kritikų. Net sovietų okupacijos metais buvo. Todėl šita valdžia jau iš pradžių stengiasi marginalizuoti savo kritikus. Galimas daiktas, kad valstiečiams, bandantiems uzurpuoti vis daugiau mūsų laisvių, labai greitai prireiks valstybinio televizoriaus.

Tiems, kurie mano, kad ir tai yra nesąmonė, galima pasiūlyti eksperimentą: bandykite valstiečių veiksmuose rasti kompromiso paieškos apraiškų. Tarimasis, diskusija, kompromisas yra demokratinės politikos pagrindas.

Bet Karbauskis su Skverneliu kol kas kalba taip, tarsi Seime turėtų ne 56 vietas iš 141-os, o visą Seimą ir dar Prezidentūrą, kaip kokioje Rusijoje. Jie viską žino, kaip geriau Lietuvai, ir jie padarys tai, nepaisant to, ar sugriaus visą ar tik pusę valstybės.

Nors gal ir nevisai taip. Kai Skvernelis per LRT kalbėjo apie mokesčių didinimą ūkininkams nuo 5 iki 29 proc., jis dar leido nusiristi iki kompromiso: „Metai laiko turi būti pasirengimui.“

Mums liko metai. Jums liko metai. Dar metus galite krykštauti, kad jūsų kaimynui, giminei ar svetimam žmogui valdžia apkarpė jų laisves. Po metų ateis pas jus. Jūsų laisvės.