Nenustebina ji turbūt nieko ir netgi pasiūlo siaurą kaip virvė platformą susivienyti kairei ir dešinei (O mes seniai sakėme! – patvirtina abu). Bet čia unisonas ir baigiasi. O su juo baigiasi ir VSD įžvalgų taiklumas arba gebėjimas (noras?) padaryti iš jų adekvačias išvadas.

Kas yra tasai Rusijos įtakos agentas, išnaudojantis „socialines, visuomenines įtampas šalies viduje“, VSD įvardija ir neklysta: „Kraštutinių dešiniųjų veikla naudojasi užsienio valstybių remiamos bei koordinuojamos visuomeninės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, siekdamos bloginti Lietuvos Respublikos, kaip demokratinės valstybės, įvaizdį“(p. 16).

Nida Vasiliauskaitė
Rusijai – ne kam kitam – pravartus blogas Lietuvos kaip nedemokratiškos, ksenofobiškos, žmogaus teises pažeidinėjančios šalies įvaizdis ir to pagrindu stiprėjanti trintis su ES (galiausiai Rusijai reikia, kad mūsų ES nebebūtų).
Būtent, kraštutiniai dešinieji – apimantys platų ir padriką spektrą nuo marginalų čekutininkų-jaunalietuvių iki parlamentinės TS-LKD, nuo teisibę atradusios „violetinės“ draugijos iki benardinai.lt culturatti, nuo sunkiai pralemenančių gatvės skustagalvių iki pleonazmais trykštančios, autoritetais žongliruojančios universitetinės „Dešiniosios minties“ – yra geriausias, naudingiausias, patikimiausias Rusijos as she is draugas, stropiai, ištvermingai, su užsidegimu atstovaujantis jos interesus (tik nė už ką to nepripažins ir nepripažindami nemeluos, nes viską daro nieko nesuprasdami, tyra širdimi, iš meilės Tėvynei Lietuvai).

Nes Rusijai – ne kam kitam – pravartus blogas Lietuvos kaip nedemokratiškos, ksenofobiškos, žmogaus teises pažeidinėjančios šalies įvaizdis ir to pagrindu stiprėjanti trintis su ES (galiausiai Rusijai reikia, kad mūsų ES nebebūtų). Ir Rusijoje, ne kur kitur, gaminami visokie „juvenalinės justicijos“, „pedofilų klanų“ bei „supuvusių Vakarų“, ardančių „mūsų tradicines vertybes“, siaubai – tereikia panaršyti rusiškoje interentinėje erdvėje kelias minutes, kad tuo įsitikintume. Rusijoje, ne kur kitur, vėl politika gula ant carinių laikų atramos – Rytų krikščionybės (plg. vietinę retoriką à la „Lietuva yra krikščioniška valstybė“ – tegul nebelieka pasaulietinės tesės, o pradėti galime nuo abortų draudimo). Ir Rusijoje, ne kur kitur, pirmiausia išbandomi gražuliški įstatymų projektai: jei ten praeina, galime lažintis, kad netrukus mūsų vietinis krikščioniškas talibanas būtinai pamėgins padaryti kažką panašaus (o jei nepavyks – truputį pailsės ir mėgins dar kartą).

Nida Vasiliauskaitė
Viena iš dviejų: arba LR įstatymus kuria, teikia, tvirtina ir vykdo pačios LR institucijos – tada, sprendžiant iš jos politinių veiksmų, Lietuva yra būtent kraštutinėn dešinėn linkstanti, Rusijos interesus maloninanti ir savo „patriotų“ rankomis pati sau kenkianti valstybė; arba (ironizuoju, žinoma) visa tai vyksta ne LR institucijų ir valdžios pareigūnų (ne, jie nemėgsta neonacionalistų ir nenori fiurerio) valia, už juos tą daro Rusijos specialiosios tarnybos, o tai reiškia, kad LR nepriklausomybė – seniai fiktyvi, o VSD galima išformuoti.
Bet čia pat, kad išvengtų būtinybės konstatuoti šiuos akivaizdžius dalykus, kitas VSD ataskaitos sakinys užsineria stebuklingą loginę kilpą: „Šių organizacijų ir žiniasklaidos atstovai reguliariai skleidžia klaidingą informaciją apie dešiniojo ekstremizmo populiarėjimą visuomenėje, o valdžios pareigūnus kaltina tokios ideologijos palaikymu“(p. 16) - aha, KLAIDINGĄ informaciją... LR valdžios pareigūnai gi visai nepalaiko jokių kraštutinės dešinės įstatymų projektų, LR Seimas jų neteikia ir nepatvirtina, dešiniųjų radikalų-antidemokratų nekviečia oficialių valstybinių sukakčių paminėjimo garbės svečiais, ir Seimo salės ekstremizmą kurstančioms konferencijoms nesuteikia* ; Vilniaus savivaldybė leidimų kraštutinės dešinės eitynėms nedalina, o nesankcionuotai susirinkusiems pažeidėjams, kaip ir dera, skiria įstatymų numatytą atsakomybę, neglosto ir negloboja; TS-LKD valstybės vardu Viktoro Orbano meiliai nepakviečia , Vengrijos konstitucijos pataisomis nesižavi, prestižinio Alma Mater rektorius jo nepasitinka („Vilniaus universitete – vengriška dvasia“ – džiūgauja ne koks niekdarys Algirdas Paleckis, o „Universiteto naujienos“ ) – ne, ne, ne... Visa tai – šmeižtai.

Arba nereikšmingi, be reikalo išpūsti menkniekiai, nieko bendra su mūsų valstybe ir jos pareigūnų iniciatyvomis neturintys. Pasak VSD, kalti galiausiai visai ne (pačios VSD teigimu) Rusijos liniją laikantys kraštutiniai dešinieji, o tie, kam dešinysis ekstremizmas nepriimtinas ir kas bando į šitą kenkimą LR interesams po „meilės Tėvynei“ vėliava atkreipti dėmesį. Todėl kraštutiniai dešinieji perskaito ataskaitą ir… palaimingai šypsosi (jie nekalti, kalti… jų kritikai).

Tokiu atveju, viena iš dviejų: arba LR įstatymus kuria, teikia, tvirtina ir vykdo pačios LR institucijos – tada, sprendžiant iš jos politinių veiksmų, Lietuva yra būtent kraštutinėn dešinėn linkstanti, Rusijos interesus maloninanti ir savo „patriotų“ rankomis pati sau kenkianti valstybė; arba (ironizuoju, žinoma) visa tai vyksta ne LR institucijų ir valdžios pareigūnų (ne, jie nemėgsta neonacionalistų ir nenori fiurerio) valia, už juos tą daro Rusijos specialiosios tarnybos, o tai reiškia, kad LR nepriklausomybė – seniai fiktyvi, o VSD galima išformuoti.

Bet kuriuo atveju, Rusijai nereikia labai aktyviai veikti ir daug įvairiomis formomis investuoti – pakanka pamėtėti kamuoliuką, o jau vietiniai naudingi bepročiai iš „meilės Tėvynei“ (neretai visiškai nuoširdžios) visą darbą nudirba už ją. Todėl ne dėl Rusijos įtakos galiausiai reikėtų nerimauti – dėl blogesnių dalykų. Dėl savęs.

*Naujausias pavyzdys: konferencija „Vertybiniai lūžiai šiandieninėje Europoje: kokį kelią pasirinks Lietuva?“ , kur antieuropinę konspirologiją dėstys ir „genderizmo“ pavojais pagal geriausias Rusijos PR tradicijas gąsdins tokie šių dalykų ekspertai kaip Gintautas Vaitoška.