Na, o tokioms valstybėms kaip Lietuva, jei nori būti pakviestos, tenka būti įdomioms. Deja, tokiais pasirodyti mums šiais metais nepadėjo nei moteris prezidentė, nei ekonomikos vadovėlių verti krizės suvaldymo būdai. Vis dėlto premjeras Andrius Kubilius dar turi galimybę patekti į Davoso puotą.

2010-ųjų gegužę prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo Davoso forumo organizatorių Briuselyje surengtoje darbinėje sesijoje "ES 2020 strategija: tolesni žingsniai".

Metų viduryje Lietuvos nuolatinės atstovybės prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje ambasadorius Jonas Rudalevičius tikino, kad yra tikimybė gauti kvietimą į 2011-ųjų sausio pabaigoje vyksiantį Pasaulio ekonomikos forumo metinį susitikimą Davose, mat dėl jo tartasi dar 2009-aisiais.

Tačiau kvietimo į susitikimą, kuriame dalyvaus 27 valstybių vadovai, tarp jų – ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, prezidentė negavo.

A. Kubiliaus atstovė spaudai Jarda Paukštienė patvirtino, kad premjero į Davosą taip pat niekas nepakvietė.

Guodžiamasi, kad galbūt kvietimai atkeliaus paskutinę minutę, tačiau atsikračius rožinių akinių vertėtų prisiminti - jie paprastai dalinami dar vasarą. Jei premjeras nesužavėjo Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjo ir pirmininko Klauso Schwabo mokestinėmis reformomis ir kovos su recesija metodais, galbūt dar ne vėlu forumo valdybą sužavėti kūrybingumu?

Gruodžio mėnesį Pasaulio ekonomikos forumas pradėjo Davoso diskusijų 2011 (Davos debate 2011) projektą, kuris leis vienam laimingajam užimti garbingą vietą tarp pasaulio lyderių ir dalyvauti forumo diskusijose. Tereikia nufilmuoti vienos minutės trukmės pasisakymą ekonominio augimo tema „Kaip Jūs įveiktumėte ekonominę atskirtį?“ ir patalpinti jį svetainėje youtube.com.

Deja, lietuvių tarp konkurso dalyvių kol kas nėra, tačiau Davoso diskusijos 2011 truks iki sausio 14 dienos, o laimėtojai bus skelbiami sausio 17-ąją, taigi laiko dar turi ne tik eiliniai Lietuvos piliečiai, bet ir premjeras A. Kubilius.

Būtent pastarajam labiausiai ir rekomenduojame dalyvauti diskusijoje: ne tik pavyktų aplankyti išsvajotąjį Davosą, bet ir būtų sutaupyta biudžeto lėšų – laimėtojui kelionę ir pragyvenimo išlaidas apmokės organizatoriai.

Galiausiai, vidurinė klasė Lietuvoje ir toliau nyksta: statistikos departamento duomenimis, per 2009-uosius atskirtis tarp skurdžiųjų ir turtingųjų išaugo nuo 5.9 iki 6.3 karto. Penktadalis turtingiausių šalies gyventojų valdo 42 proc. turto, o penktadaliui vargingiausiai gyvenančių tenka vos 7 proc., taigi ekonominės atskirties mažinimas Lietuvos premjerui, regis, bent jau turėtų būti aktuali tema.

Kalbant rimtai, kyla klausimas, ar ne dėl pastarosios priežasties Šveicarijos kalnų kurorte sausio pabaigoje nebus nei prezidentės, nei premjero. Bet ar tai tikrai reiškia, kad Lietuvai Davose niekas neatstovaus...?

Plačiau apie kelius, kurie veda į Davosą – žurnalo „Valstybė“ vasario mėnesio numeryje.

Šaltinis
Žurnalas „Valstybė“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją