Naujasis Baltųjų rūmų šeimininkas paveldės ne tik pandemijos pakirstą ekonomiką, bet ir nepakantumo nuodais užkrėstą visuomenę. Serga ir mėlynųjų, ir raudonųjų stovyklos.

O štai pralaimėtojas, kuris apskritai nemoka pralaimėti, – piktas ir kupinas ryžto veikti. Jis turi 88 milijonus „Twitter“ sekėjų, dešimtis milijonų balsų ir milijardus sąskaitose. Jis kovos toliau, nes sąlygos kryžiaus žygiui – tobulos. Dar niekada Amerikos tautai nebuvo šitaip švariai išplautos smegenys. Dar niekada tiek milijonų netikėjo sąmokslo teorijomis. Tad sveiki atvykę į Revoliuciją.

Pusė Amerikos jaučiasi pikta, pažeminta ir apgauta. Jų vedlys – išspirtas iš balno. Tai – stiprūs jausmai, o jis žino, kaip juos pakurstyti. Tai, ką sako jis ir jo aplinka, efektyviai veikia ne tik amerikiečių galvas. Nors sklaidos schemos – ganėtinai sudėtingos, platinamos žinios – masėms lengvai suprantamos ir natūraliai priimamos. Mes arba jie.

Tai, kas JAV būtų buvę neįmanoma dar prieš dešimtmetį, dabar lengvai prigyja ir dauginasi. Sėklos krenta į derlingą dirvą, kurią, tiesą sakant, pureno ir demokratai, ir respublikonai. O kai kas jiems dar parūpino gerų trąšų.

Mitai – vienas esminių mūsų civilizacijos bruožų ir žmonijos įsigalėjimo planetoje veiksnių. Žodžiai, kuriantys naują ir drąsią istorijos versiją. Magiški sakiniai, padedantys įsikibti į bendrą idėją ir nenuskęsti laiko triukšmo srovėje. Apie gentį globojantį Žmogų Liūtą. Apie Dievo globojamą karalystę. Karalių Saulę. Didžią šalį, kurioje visi gyvuliai yra lygūs.

Mitai – vienas esminių mūsų civilizacijos bruožų ir žmonijos įsigalėjimo planetoje veiksnių. Žodžiai, kuriantys naują ir drąsią istorijos versiją. Magiški sakiniai, padedantys įsikibti į bendrą idėją ir nenuskęsti laiko triukšmo srovėje.

Arba – istoriją apie tai, kad visi aplink šlykščiai meluoja. Kad esame šėtoniško sąmokslo prieš žmoniją pinklėse, kurias gali išdraskyti tik du iškilūs vadai. Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas.

Atrodytų, tarp jų negali būti nieko bendra. Juk tai – dviejų priešiškų valstybių lyderiai! Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio. Juk valstybės – irgi mitai, žmonių susitarimo reikalas tikėti jų sostinėmis, sienomis ir didvyriais. Pasikeitus aplinkybėmis visa tai išnyksta kaip dūmas, o naujai atėjusieji tiki naujomis legendomis.

Tačiau šis naujas mitas – kiek kitoks, jis kuriamas senųjų kliedesių pagrindu, tuo pačiu verčiant abejoti viskuo, kas sakoma, rodoma, išrandama. Tai – logocentrinės sistemos griūties šalutinis produktas, masiškai tiražuojamas išsprogusių socialinių tinklų ir žaibiškai iškilusių tamsybininkų, buriančių sekėjų armijas. O svarbiausia – jis pavyzdingai suprogramuotas specialistų, gerai išmanančių psichologijos silpnąsias vietas.

Jau visai greitai, gal net kitais metais, Amerikoje atsiras nauja žiniasklaidos grupė. Ji bus išoriškai panaši į kitas, tačiau veiks kiek kitais principais. Jos tikslas bus ne (tik) uždirbti pelną akcininkams, bet plėtoti naratyvą apie satanistų ir pedofilų klaną, finansuojamą iš senųjų masonų ir naujųjų plėšrūnų pinigų. Ten rodys brangius ir įtraukiančius TV serialus apie narsų žmogų, kovojantį su slaptųjų driežažmogių ordomis.

Vieni bus fantastiniai, kiti – labiau subalansuoti namų šeimininkėms. Ir raudonoji Amerika žiūrės čepsėdama, nes žmonės jau seniai nebuvo taip ištroškę. Nugalėti kitaip manančius (užkrėstus) bendrapiliečius. Ir dar niekada jie nebuvo šitaip įjunkę valandų valandas spoksoti į ekranus, nes skaitymo įgūdžių jau seniai nebeturi.

QAnon, vienas naujesnių mitų, bus išnarstytas, optimizuotas ir išdalintas porcijomis. Kad užtektų iki 2024 metų rinkimų. Ir gerokai ilgiau. Jei politinės muilo operos padėjo kažkokiam Zelenskiui iš kažkokios Ukrainos, tai turėtų dar geriau veikti Amerikoje, kur kadaise buvo sugalvoti ir pastatyti sapnų fabrikai – kino studijos.

Dar negirdėjote apie QAnon? Sveikinu – jūs gyvenate švaraus vandens burbule ir nesidomite tvenkinio drumzlėmis. Bet leiskite įvarvinti keletą lašų į jūsų užutėkį: tokia nuodų dozė neprivers imti bijoti 5G ryšio ar sukelti nenumaldomą norą vežtis į infekcinę ligoninę filmuoti palatų.

QAnon yra visas ankstesnes kliedesio teorijas apibendrinanti nauja religija, kurios nariai šėtono karalystei priskiria mokslą, mediciną, žiniasklaidą, valstybės institucijas ir daugelį kitų vakarietiškos demokratijos institucijų. Atrodytų kaip baltos Teksaso kumelės sapnas, tačiau tai rimta. Aiškėja, kad prie šio projekto nagus yra prikišę vyrukai iš Rusijos.

QAnon yra visas ankstesnes kliedesio teorijas apibendrinanti nauja religija, kurios nariai šėtono karalystei priskiria mokslą, mediciną, žiniasklaidą, valstybės institucijas ir daugelį kitų vakarietiškos demokratijos institucijų.

Tikslios judėjimo ištakos ir data nėra aiškūs, bet žinoma tai, kad 2017 metų spalį interneto sąmokslo teorijų platintoja, kažkokia Tracy Diaz, staiga tapo labai populiari.

Jos žinomumą kaip ant mielių pradėjo auginti „Twitter“ paskyros, kurių rusiška kilmė nekelia jokių abejonių. Šimtai jų vėliau buvo uždaryta, tačiau kompanija „Twitter“ viską išsaugojo savo tarnybinėse stotyse, iki šiol analizuoja jų veikimo algoritmus.

Žodis QAnon pirmiausia pasirodė 2017 m. lapkričio 2-ąją paskyroje CrusadersPost, kuri iki tol, be kita ko, dalindavosi Rusijos valdžios atstovų pranešimais. Tą patį lapkritį QAnon staiga tapo populiariausia šių 4 tūkstančių paskyrų grotažymė, kurią per kelias savaites ištransliavo 17 tūkstančių kartų.

Vėliau prisidėjo SlicksTweetz ir kitos panašios su Rusija siejamos (vėliau panaikintos) paskyros, atkartojusios pranešimus šimtus ar tūkstančius kartų.

Jos taip pat buvo naudojamos visokeriopai palaikyti ponios Diaz platinamą dezinformaciją, o kai lapkritį ji paskelbė apie naujo mistinio personažo Q atsiradimą, veikla dar labiau suaktyvėjo ir išplito į „YouTube“.

Kas yra tas Q? To niekas (kol kas) nesako. Paslaptis. Bet ne tai svarbu. Juk net prasčiausias Egipto žynys suvokė: negalima visą laiką gąsdinti, reikia suteikti vilties. Paslaptingasis Q ir yra didžioji viltis tikintiems, kad visi satanistai ir pedofilai bus demaskuoti, išvolioti degute su plunksnomis, pasodinti ant kuolo. Toks lyg ir Drąsius Trumpas, kuris sugeba ne tik skaldyti, bet ir telkti. Paprasta ir efektyvu, ypač, kai procesus programuoja pasąmonės inžinieriai.

Paslaptingasis Q ir yra didžioji viltis tikintiems, kad visi satanistai ir pedofilai bus demaskuoti, išvolioti degute su plunksnomis, pasodinti ant kuolo.

Šiemet spalio mėnesį agentūros „Reuters“ žurnalistai (pagal naują teoriją – tiesiog šėtono tarnai) atliko „QAnon“ tyrimą, apimantį daugybę šio socialinio-politinio reiškinio pjūvių. COVID-19 pandemija ir įtampa dėl karantino suteikė galingą postūmį visam judėjimui, o prezidento Trumpo laikysena dar labiau sutelkė istorine prezidento misija įtikėjusius žmones. Rusijos ambasada Vašingtone kategoriškai atmetė įtarimus prisidėjus kuriant šią sąmokslo teoriją, pareikšdama, kad „mūsų šalis niekada nesikiša į kitų valstybių vidaus reikalus“.

Kremlius. Niekada. Nesikiša. Pareiškimas, rimtai pretenduojantis laimėti juokingiausios metų frazės rinkimus.

Ponia Diaz, gavusi tokią skaitmeninio dopingo poziciją, per labai trumpą laiką tapo efektyviu objekto Q transliacijos kanalu, kur įrašai renka dešimtis milijonų peržiūrų. Ką galvoja tie, kurie tai nuolat žiūri ir dalijasi? Ogi nieko, nes savarankiško galvojimo praktikas ši auditorija yra seniai apleidusi. Apie mitus nereikia galvoti. Jais turi tikėti. Ir laikyti ginklą gerai suteptą.

Viruso nėra. Hillary Clinton – pedofilų imperijos bičių motina. Billas Gatesas gamina mikroschemas, kad perimtų jūsų kūnus. Visa tradicinė žiniasklaida yra parsidavusi slaptosioms velnio garbintojų sektoms. Juos nugalėti ir žmones išlaisvinti gali tik šventosios ugnies nešėjas Q. Ko gero, tai yra pats Donaldas Trumpas, todėl turime juo tikėti ir palaikyti.

Žmonių tikėjimas tvirtas, o visi argumentai, tyrimai ir įrodymai – seniai nuvertėjusi valiuta, peršama tų, kuriais pasitikėti seniai nebegalima. Didysis 2020-ųjų mūšis Amerikoje galbūt ir pralaimėtas, bet tai – tikrai ne pabaiga. Veikiau – naujas šventos kovos etapas.

Visa tai regėdamas ir skaitydamas galvoju apie žmones, penktajame amžiuje gyvenusius Vakarų Romos imperijoje. Ar jie suprato, kad prasideda Viduramžiai? Ar nujautė, į kokią tamsą grimzta tai, kas ką tik atrodė amžina, tvaru ir logiška? Net jei ir suprato, ką darė, kad sustabdytų tą iš kažkur sukilusį visuotinį sveiku protu nesuvokiamą žmonių užsidegimą sunaikinti viską, kas buvo sukurta iki jų?