Bideno atvejis yra ypatingas keliais atžvilgiais. Jis nėra itin populiarus. Naujausios apklausos rodo, kad 42 proc. rinkėjų jį teigiamai vertina, 57 proc. neigiamai. Tik 32 proc. respondentų mano, kad J. Bidenas nusipelno būti perrinktas prezidentu. Esama rimtų abejonių dėl asmeninių jo savybių: 67 proc. apklaustųjų mano kad jis nėra pakankamai ištvermingas ir energingas, kad galėtų veiksmingai eiti prezidento pareigas, 65 proc., kad jis neįkvepia pasitikėjimo, daugiau negu pusė galvoja, kad jis nėra sąžiningas ir patikimas. Šie neigiami vertinimai nebūtinai nulems nesėkmę, nes respublikonų partijos kandidatai, ypač buvęs prezidentas D. Trumpas dar mažiau mėgstami.

Būdas, kuriuo Bidenas paskelbė apie savo kandidatavimą, daug ką pasako apie jo būsimos rinkimų kampanijos taktiką ir pagrindines temas. Jis tai padarė ne priešais minią rinkėjų ar spaudos konferencijoje, o trijų minučių trukmės vaizdo klipe. Tai mėgdžioja tai, ką jis darė 2020 m., tačiau tuo metu siautė Kovido pandemija ir žmonės buvo raginami izoliuotis. Dabar aplinkybės kitos. 80 metų Bidenas labiau nei bet kuris kitas pastaruoju metu prezidentas imasi priemonių išvengti forumų, kuriuose jis turėtų tiesiogiai atsakyti į žurnalistų klausimus, o žurnalistai galėtų jo nesurežisuotus atsakymus patikrinti, užginčyti, prašyti išplėsti. Bideno komanda ne be pagrindo nuogąstauja, kad jis užmirš pavardes, datas, netiksliai apibūdins savo programas, tuo sustiprindamas įsitikinimą/įspūdį, kad jo sveikata susilpnėjusi.

Vaizdo klipe pabrėžiama, kad Bidenas gintų laisvę ir demokratiją, taip pat asmenines teises, ypač teisę į abortą, nuo norinčių jas atimti radikalizuotų D. Trumpo šalininkų išpuolių. Jis ne kartą nufotografuotas su viceprezidente Kamala Harris, nedviprasmiškai pabrėždamas, kad jie kandidatuos kaip komanda. Nestebina, kad klipe itin daug dėmesio skiriama juodaodžiams amerikiečiams, nes jie yra stipriausi jo rėmėjai. Pabaigoje jis prašo suteikti jam galimybę užbaigti savo pradėtus darbus. Klipe jis kritikuoja savo politinius oponentus, bet ir ragina siekti vienybės. Žadėdamas suvienyti šalį, jis be pagrindo kaltina respublikonus ketinimu panaikinti socialinį draudimą ir valstybės sveikatos draudimą.

Bideno prezidentavimas nėra vienodai vertinamas, nors jis nėra nesiliaujančių nesėkmių litanija, kaip ją bando vaizduoti respublikonai. Jis sutelkė veiksmingą koaliciją priešintis Rusijos agresijai prieš Ukrainą. Vidaus politikoje jo vykdoma pramonės politika siekia didinti puslaidininkinių lustų gamybą, sumažinant Amerikos priklausomybę nuo kitų šalių. Priimtas įstatymas, kuris investuos 1,2 trilijono JAV dolerių į infrastruktūrą, taigi, į nacionalinį tiltų ir kelių tinklą, oro uostus, viešąjį transportą ir plačiajuostį internetą, vandens kelius ir energetikos sistemas. Dar šimtai mlrd. dolerių investuojama į Amerikos ekonomikos dekarbonizaciją bei kovą su klimato kaita – didžiausia tokia investicija Amerikos istorijoje. Antra vertus, šios išlaidos smarkiai padidino infliaciją, dėl kurios nekentėjo daugelis amerikiečių ir kuri dar gali sukelti recesiją.

Bidenas ambicingas, jis pirmą kartą kandidatavo į prezidentus 1988 m., antrą kartą po dvidešimt metų, abu kartus labai nesėkmingai. 2020 m. jis tapo partijos kandidatu ne dėl ypatingų asmeninių savybių ar itin patrauklios rinkiminės programos, bet dėl to, kad Bidenas, skirtingai negu iki tol vyravęs demokratų kandidatas B. Sanders, turėjo rimtų šansų įveikti Trumpą. Tą jis padarė. Ir gerai, kad padarė.

Padėtis dabar kita. Pagrindinį rūpestį kelia Bideno amžius ir sveikata bei jo numatytas įpėdinis. Jam jau 80 metų, jis būtų 86 metų savo antros kadencijos pabaigoje. Jo fiziniai, bet ypač kognityviniai gebėjimai silpnėja, tad jo komanda imasi ypatingų priemonių jį apsaugoti nuo galimų suklupimų, patekimų į padėtis, kuriose būtų akivaizdus, jog jo protas neadekvatus prezidentavimo iššūkiams įveikti. Todėl vengiama spaudos konferencijų, jis savo kalbos skaito iš teleprompterio, jam rengiami išsamūs informaciniai lapai, kuriuose ne tik pabrėžiamos pagrindinės kalbos temos, bet ir nurodymai, ką ir kada daryti. Tai gali būti tik atsargumo priemonės, tačiau jos nebūtų taikomos, jei nebūtų manoma, kad jų reikia.

Bidenas turi žinoti ir patirti, kad amžius daro savo. Kaip kiekvienas vyresnio amžiaus žmogus, jis laikinai užmiršta vardus, datas, įvykius. Akivaizdus jo atminties susilpnėjimas, antraip jis įsimintų pagrindines kalbos mintis, užuot pasikliovęs užrašais ir kitomis atminties skatinimo priemonėmis. Ir jei ne Bidenas, tai bent jo komandos nariai žino, kad vyresnių negu 80 metų žmonių sveikata gali greitai pablogėti. Optimistiškai prileidžiama, kad jo sveikata liks pastovi.

Antroji ir nemažesnė problema – tai, kad Kamala Harris yra jo įpėdinė. Ji nepopuliari ir nekompetentinga. Nepaisant jos abejotinų kvalifikacijų, Bidenas negali atsiriboti nuo pirmosios juodaodės viceprezidentės, nesukeldamas juodaodžių bendruomenės įniršio. Pagal 2023 m. balandžio mėn. apklausos duomenis 53 % rinkėjų turėjo apie ją nepalankią nuomonę, tik 41 %. palankią; 37 % yra labai nepalankios nuomonės, ir tik 15 proc. labai teigiamos.. Nors jai buvo pavesta spręsti imigracijos krizę, ji beveik nieko nedarė, per pirmuosius kadencijos metus tik kartą nuvyko prie sienos susipažinti su padėtimi. Daugelis jos kalbų yra tokios painios, kad jos apibūdinamos kaip "žodžių salotos" - terminas, paprastai vartojamas apibūdinti itin nenuoseklią kalbą, kuri kartais pasireiškia sergant šizofrenija. Harris nenusimano apie užsienio reikalus.
Bidenas teigia, kad rinkėjai nutars, ar jis pakankamai sveikas būti veiksmingu prezidentu. Bet rinkėjai gali klysti, arba už jį balsuoti vien dėl to, kad negali balsuoti už respublikoną. O kas būtų, jei jis rimtai susirgtų ir Harris turėtų perimti prezidento pareigas.

Bidenas per daug savimi pasitiki, mano, kad yra nepakeičiamas kandidatas. Tai nepateisinama puikybė, hubris, kuris užgožia sveiką nuovoką ir puoselėja pranašumo iliuzijas. Viliuosi, kad iki metų pabaigos Bidenas nutars atšaukti savo kandidatūrą, perleis vadovavimą jaunesniems politikams pačiame savo jėgų žydėjime, o ne gyvenimo saulėlydyje. Tuo jis pasitarnautų JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)