Rinkimų dėmėsio centre yra ir liks D. Trumpas – pagiežingas savanaudis, kuris veikiausiai taps nuteistu nusikaltėliu. Keturiose atskirose bylose jam pateikti kaltinimai dėl 91 nusikalstamos veikos, tad labai maža tikimybė, kad kiekvienu atveju jis bus išteisintas. D. Trumpo galimi nusikaltimai neatbaido jo rėmėjų, gal net didina populiarumą, nes jie tiki jo pasakojimu, esą jis persekiojamas be pagrindo. Jis lieka respublikonų numylėtinis, nors yra politinis lūzeris, didele dalimi atsakingas už Respublikonų partijos politines nesėkmes 2018 m., 2020 m. ir 2022 m. rinkimuose.

Prieš kokius metus dar būta vilčių, kad tarp respublikonų atsiras kandidatų, kurie galės rimtai varžytis su D. Trumpu. Tos viltys nepasiteisino. Praeitą savaitę D. Trumpas lengvai laimėjo Respublikonų partijos pirminius rinkimus Ajovos valstijoje, sulaukęs daugiau negu pusės dalyvių palaikymo. Abu jo pagrindiniai varžovai – Nikki Haley ir Ronas DeSantisas – laimėjo apie 20 proc. balsų. Trys kiti kandidatai nutraukė savo rinkimines kampanijas. Panašus likimas laukia R. DeSantiso, kuris prieš metus atrodė kaip žmogus, kuris galėtų mesti sėkmingą iššūkį D. Trumpui. Bet R. DeSantisas negebėjo užmegzti ryšių su rinkėjais, sekmadienį pranešė sustabdęs rinkimų kampaniją, o savo rėmėjus paragino remti D. Trumpą.

Jei N. Haley atvirai išvardytų jo trūkumus, ji šautų sau į koją, supykdydama jo šalininkus, kurie sudaro daugumą respublikonų rinkėjų. N. Haley nedrįsta tvirtinti, kad D. Trumpas netinka būti prezidentu.

Lieka N. Haley – 51 metų indų kilmės buvusi gubernatorė bei JAV ambasadorė Jungtinių Tautų Organizacijoje. Patyrusi politikė ir veiksminga kalbėtoja, ji gebėjo pritraukti daugiau rėmėjų negu kiti kandidatai. Bet įveikti D. Trumpą beveik neįmanoma. Jei N. Haley atvirai išvardytų jo trūkumus, ji šautų sau į koją, supykdydama jo šalininkus, kurie sudaro daugumą respublikonų rinkėjų. N. Haley nedrįsta tvirtinti, kad D. Trumpas netinka būti prezidentu. Kritikuodama D. Trumpą, ji smerkia ir J. Bideną, vadindama juos „dviem nemėgstamiausiais politikais Amerikoje“, kuriuos supa chaosas, negatyvumas ir praeities nuoskaudos. Šiomis dienomis jos kritika gerokai paaštrėjo. Net jei N. Haley laimėtų antradienį vyksiančius pirminius rinkimus Naujojo Hampšyro valstijoje, jos pergalė nesustabdys D. Trumpo pergalingo žygio į nominaciją.

J. Bidenas yra gana nepopuliarus. Net trys ketvirtadaliai suaugusiųjų mano, kad jis per senas antrą kartą eiti prezidento pareigas. Dauguma potencialių demokratų pirminių rinkimų rinkėjų (54 proc.) norėtų, jog „kitas demokratas“ mestų iššūkį J. Bidenui dėl jų partijos 2024 m. prezidento rinkimų nominacijos. Naujausios apklausos rodo, kad daugiau rinkėjų palaiko D. Trumpą negu J. Bideną, net ir tose šešiose svyruojančiose valstijose – Arizonoje, Džordžijoje, Mičigane, Nevadoje, Pensilvanijoje ir Viskonsine, – kurios veikiausiai nulems rinkimus. 53 proc. rinkėjų balsuotų už N. Haley, 47 – už J. Bideną.

Plati įvairialypė koalicija, palaikiusi J. Bideną 2020 m., pradeda byrėti. Gerokai mažesnė dalis juodaodžių, ispanakalbių ir jaunesnių nei 30 metų amžiaus rinkėjų ketina balsuoti už J. Bideną. Jo besąlygiška parama Izraeliui, abejingumas Gazos Ruožo gyventojų kančioms kelia pasipiktinimą, ypač tarp jaunimo. Svyruojančių valstijų rinkėjai teigė, kad labiau pasitiki D. Trumpu nei J. Bidenu ekonomikos, imigracijos ir užsienio politikos klausimais.

Rinkimų kampanija bus nuožmi, kupina melagienų, dezinformacijos, klaidinančių užuominų. Abi pusės iš visų jėgų stengsis laimėti, jų nuomone, egzistenciškai svarbią kovą dėl „Amerikos sielos“. Nereikia nė sakyti, kad jų požiūriai į tai, kas tai yra, labai skiriasi.

Rinkimų kampanija bus nuožmi, kupina melagienų, dezinformacijos, klaidinančių užuominų. Abi pusės iš visų jėgų stengsis laimėti, jų nuomone, egzistenciškai svarbią kovą dėl „Amerikos sielos“. Nereikia nė sakyti, kad jų požiūriai į tai, kas tai yra, labai skiriasi.

Demokratai teigia, kad D. Trumpas kelia grėsmę demokratijai ir teisinei valstybei, niekina Konstituciją, yra potencialus autokratas (neseniai pareiškė, kad taps diktatoriumi, bet tik pirmąją naujos kadencijos dieną), kerštingas ir trokštantis nubausti tuos, kurie jam prieštarauja. Jei anksčiau demokratai pabrėždavo D. Trumpo išskirtinumą, tai dabar labiau linkę vadinti daugumą respublikonų MAGA (angl. Make America Great Again) ekstremistais. Šis teiginys neabejotinai įskaudins nuosaikius respublikonus, kurie neliks skolingi. Jau ir taip įtempta situacija dar labiau paaštrės.

Demokratai vaizduos respublikonus kaip siekiančius primesti savo įsitikinimus visiems gyventojams, pavyzdžiui, priimant itin griežtus abortų draudimus, kuriems dauguma amerikiečių nepritaria. Pasipriešinimas prieš abortus nukreiptiems įstatymams suvaidino bene svarbiausią vaidmenį, mažinant demokratų pralaimėjimus 2022 m. Kongreso rinkimuose.

Respublikonai priekaištaus demokratams, kad jie siekia pakeisti JAV veidą, leisdami vis didesniam nelegalių migrantų skaičiui atvykti į JAV ir suteikdami jiems palankesnes sąlygas nei vietiniams, „tikriems“ amerikiečiams. Nesuvaldoma migracija yra vienas pačių jautriausių klausimų JAV politikoje.

Respublikonai priekaištaus demokratams, kad jie siekia pakeisti JAV veidą, leisdami vis didesniam nelegalių migrantų skaičiui atvykti į JAV ir suteikdami jiems palankesnes sąlygas nei vietiniams, „tikriems“ amerikiečiams. Nesuvaldoma migracija yra vienas pačių jautriausių klausimų JAV politikoje. Prieš kelias dienas J. Bidenas pripažino, kad pietinė siena nėra saugi. Muitinės ir sienos apsaugos tarnybos duomenimis, 2023 finansiniais metais federaliniai agentai prie pietinės sienos susidūrė su beveik 2,5 mln. migrantų. Jų priežiūra yra nepakeliama finansinė našta miestams ir valstijoms.

Infliacija, pragyvenimo lygis ir ūkio būklė bus kita respublikonų puoselėjama tema. JAV ūkio padėtis yra pavydėtina: infliacija smarkiai sulėtėjo, nedarbo lygis nesiekia 4 proc., akcijų rinka klesti, bendrojo vidaus produkto augimas didesnis negu kitų išsivysčiusių šalių ir atrodo, kad pasiseks išvengti recesijos. Bet nelygioje Amerikoje daugiausia ūkio augimo vaisių tenka turtingiesiems. J. Bideno prezidentavimo laikotarpiu infliacija viršijo darbo užmokesčio augimą, todėl nepasiturintiems žmonėms sunku apmokėti sąskaitas, o kiekvienas apsilankymas maisto parduotuvėje primena, kaip viskas pabrango. Įsivaizdavimas, ar finansinė padėtis geresnė, ar blogesnė, dažnai lemia, kaip žmogus balsuos. Gruodį smarkiai ūgtelėjęs vartotojų pasitikėjimas – gera žinia J. Bidenui.

Nors dauguma gyventojų apklausų rodo, kad rinkėjai labiau palaiko D. Trumpą negu J. Bideną, yra nusivylę J. Bideno prezidentavimu ir savo ekonomine padėtimi, Demokratų partijos šulai mano, kad paskutinę minutę nemažai žmonių nutars nebalsuoti už nenumatomą ir piktybišką D. Trumpą. Taip, ko gero, ir bus. Bet neaišku, ar atsisakę atiduoti savo balsą D. Trumpui, jie pakels ranką balsuoti už seną vyrą, kurio protinis aštrumas mažėja. Ar jie nuspręs apskritai neiti į rinkimų apylinkes, taip nepalaikydami demokratų kandidatų Kongreso rinkimuose. Laimėti prezidento postą, pralaimėjus abejus Kongreso rūmus, būtų išties fiktyvi Pyro pergalė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)