Tvarkiečiai ir lenkai, matyt, eis su visais. O darbiečiai neis su nieku. Jie jau išėjo, ir juos, nulipančius nuo politinio teatro scenos, partijos krikštatėvis Viktoras Uspaskichas peržegnojo, tardamas šiuos žodžius: „Eikit lauk, seni pirdylos“. Taigi koalicijos lygtis vis dar turi daug nežinomųjų.

Žymiai paprastesnė, bet ne mažiau intriguojanti, yra premjero lygtis. Jei konservatoriai tampa koalicijos ašimi, tai premjeras Gabrielius Lansbergis. Jei valstiečiai ašis, tai premjeras Saulius Skvernelis. Daugiau ašių nenusimato, nenusimato daugiau ir kandidatų į premjerus. Taigi katras geriau Lietuvai – G. Landsbergis ar S. Skvernelis?

G. Landsbergis tvirtina, kad šią lygtį rinkėjai jau išsprendė per pirmąjį rinkimų turą ir rado teisingąjį sprendimą. Tas sprendimas – tai jis, Gabrielius Landsbergis, yra geriausias Lietuvai.

Televizijos pokalbyje su laidų vedėju Gintaru Deksniu G. Landsbergis paaiškino, kad rinkėjai, per pirmąjį turą atiduodami pirmenybę konservatoriams, savaime jau nulėmė jam premjero postą. Ir dar paaiškino, kad rinkėjai nusprendė, jog jis yra / bus geresnis premjeras už išeinantį premjerą Algirdą Butkevičių ir už galimą, bet iš tiesų jau nebegalimą, premjerą S. Skvernelį.

Tačiau atidžiau pasigilinus į pirmojo turo rinkimų rezultatus, kyla abejonių, ar tikrai taip yra. Ar rinkėjai, pasakydami, jog konservatoriai yra geriausi, pasakė, kad ir G. Landsbergis yra geriausias.
Vienintelis iš konservatorių sąrašo asmuo, kurį rinkėjai išrinko per pirmąjį turą, yra Ingrida Šimonytė. Rinkėjai lyg tyčia išrinko tik ją vieną, kad nereikėtų politikams ginčytis, kuris dabar iš jų geriausias Kiti irgi geri, bet truputį mažiau geri ir todėl dar turės pasikamuoti antrajame ture, o gal net kituose rinkimuose.

O G. Landsbergiui rinkėjai atidavė tik dviem procentais balsų daugiau negu pralaimėjusios partijos pirmininkui A. Butkevičiui.

Jurgis Jurgelis
Būkime tikri, kad G. Landsbergis antrajame ture laimės. Bet jis jau nebebus pirmas, nes pirmà, kaip sakėme, jau yra.

Jei Vladas Gaidys suorganizuotų gyventojų apklausą ir paklaustų, kas geriau – Gabrielius ar Ingrida, tai visko galėtų atsitikti. Žinoma, premjero portfelio likimas per apklausas nesprendžiamas. Bet mes apsvarstyti, kas geriau, galime. Gal iš tiesų I. Šimonytė?

I. Šimonytė su medaliu baigė gimnaziją. Ji Vilniaus universitete studijavo ekonomiką bei finansus. G. Landsbergis VU studijavo istoriją ir tarptautinius santykius.

Abiejų studijos yra įdomios ir prasmingos, bet prie premjero posto tarsi labiau dera ekonomisto / finansininko diplomas.

G. Landsbergis, TV laidų vedėjo G. Deksnio paklaustas, ar premjeras gali sėkmingai dirbti be ekonominio išsilavinimo, atsakė, kad premjeras privalo kalbėti užsienio kalbomis. Ir esą gėda, kai mūsų premjeras nekalba. Čia G. Landsbergis, matyt, norėjo įgelti A. Butkevičiui, kuris turi ekonominį išsilavinimą, bet kurio anglų kalba kiek šlubuoja.

Pasidarė smalsu, kokiomis užsienio kalbomis kalba G. Landsbergis. Šiuo klausimu kreipiausi į „Google“, kuris iš karto atsakė, jog G. Landsbergis kalba angliškai, rusiškai ir prancūziškai. Šaunu.
Tada pasmalsavau, kokiomis užsienio kalbomis kalba I. Šimonytė. Gavau atsakymą, jog ji laisvai kalbanti anglų, lenkų, rusų kalbomis ir dar turi švedų kalbos pagrindus. Tada aš tiesiog mechaniškai padėjau pliusiuką prie I. Šimonytės pavardės.

Yra dar vienas svarbus parametras – tai darbinė veikla, darbinė patirtis. G Lansdsbergis, baigęs studijas, dirbo LR Vyriausybės kanceliarijos Užsienio ir Europos reikalų skyriaus patarėju. Vėliau, kaip jau pamename, jis tapo europarlamentaru ir gan aktyviai reiškėsi. Tiesa, prieš tai jis buvo išrinktas konservatorių partijos pirmininku.
TV pokalbyje su G. Deksniu G. Landsbergis per kelias minutes spėjo dvidešimt-trisdešimt kartų pasakyti žodelį „aš“ ir tik kelis kartus žodelį „mes“, t. y. konservatorių partija. Vaizdas toks, kad jis vienas, kaip koks Messis ar Ronaldo nori įmušti visus įvarčius. Toks jaunatviškas entuziazmas žavi, bet vargu ar jis yra racionalus.
Jurgis Jurgelis

G. Šimonytė po studijų dirbo Finansų ministerijoje, kur karjerą pradėjo vos ne nuo žemiausios pakopos – vyr. ekonomistės pareigų ir perlipo visais karjeros laipteliais: buvo skyriaus vedėja, departamento vadovė, ministerijos sekretorė, ministro pavaduotoja ir finansų ministrė.
Šiuo metu I. Šimonytė yra Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja. Ji taipogi dėsto Vilniaus universitete, yra Vilniaus universiteto tarybos pirmininkė. Gal esu neobjektyvus, bet pliusiuką vėl norisi rašyti prie I. Šimonytės pavardės.

Atėjo laikas pasiremti kokiu nors pripažintu autoritetu. Tegul šiuo atveju tuo autoritetu bus profesorius Vytautas Landsbergis. Profesorius sako, kad būti premjeru Gabrieliui Landsbergiui tikrai užtektų geros valios, užtektų ir kompetencijos. „Ministras pirmininkas nebūtinai turi būti visų sričių specialistas. Kompetencija vadovauti, sutelkti žmones, aiškiai kalbėti, duoti kryptis – aš manau, jis turi tų kompetencijų“.

Viskas tikrai taip. Bet ministrui pirmininkui visgi pravartu būti kai kurių sričių specialistu.
V. Landsbergis sako, kad „jam (G. Landsbergiui. – J. J.) dar prieš akis ir brandos laikotarpis“.
Šitai minčiai norisi pritarti. G. Landsbergiui kaip premjerui galimai brandos kažkiek trūksta. Branda priešaky.

Stebint G. Landsbergio pasisakymus, krinta į akis tas gal kiek perdėtas jaunatviškas kritiškumas, savikritiškumo stoka. Anot G. Landsbergio, viskas, ką darė socdemai, yra blogai. Negirdėjau, o gal praklausiau, kad socdemai nors ką nors būtų padarę bent patenkinamai. O štai A. Butkevičius esąs kažkoks didžiojo blogio įsikūnijimas ir nemoka angliškai.
Gerbiamas S. Skvernelis pasisako už profesionalų vyriausybę. Tad galima tikėtis, kad S. Skvernelis tinkamai įvertins savo profesinį pasirengimą tapti premjeru ir mielai perleis premjero portfelį I. Šimonytei.
Jurgis Jurgelis

G. Landsbergis vėl ir vėl piktinasi galimai socialdemokratiškomis auksinėmis šakutėmis, bet pamiršta N kartų brangesnį galimai konservatorišką auksinį tualetą.

G. Landsbergis, dalyvaudamas priešrinkiminiuose debatuose ekonomikos klausimais taip įsileido kritikuoti A. Butkevičiaus darbus, kad užmiršo, ko atėjęs. O atėjo pristatyti konservatorių programoje numatytus pagrindinius darbus ekonomikos srityje. Dėl programos nepristatymo profesorius Romas Lazutka parašė jam dvejetą, kiti vertintojai parašė daugiau. Tuo tarpu G. Landsbergio kritikos objektas A. Butkevičius profesoriaus įvertintas „patenkinamai“.

Jau minėtame TV pokalbyje su G. Deksniu G. Landsbergis per kelias minutes spėjo dvidešimt-trisdešimt kartų pasakyti žodelį „aš“ ir tik kelis kartus žodelį „mes“, t. y. konservatorių partija. Vaizdas toks, kad jis vienas, kaip koks Messis ar Ronaldo nori įmušti visus įvarčius. Toks jaunatviškas entuziazmas žavi, bet vargu ar jis yra racionalus.

Tą patį vakarą „Dėmesio centre“ kalbinta rinkimų favoritė I. Šimonytė turėjo, ko gero, ne mažesnę teisę itin garsiai tarti „aš“. Įsiminė jos frazė: „Lengvi keliai – ne mums“, bet galėjo pasakyti „Lengvi keliai ne man“ arba „Aš nesirenku lengvų kelių“. Ko gero, tai būtų teisinga, bet pasakė kitaip nei G. Landsbergis.

Gerbiamam skaitytojui gali pasirodyti, kad teksto autorius jau pamiršo S. Skvernelį. Jokiu būdu ne. Tik manau, kad čia viskas gali išsispręsti paprasčiau.

Gerbiamas S. Skvernelis pasisako už profesionalų vyriausybę. Tad galima tikėtis, kad S. Skvernelis tinkamai įvertins savo profesinį pasirengimą tapti premjeru ir mielai perleis premjero portfelį I. Šimonytei.

Taigi, mano galva, uždavinio – kuris premjeras Lietuvai būtų geriau – G. Landsbergis ar S. Skvernelis, – atsakymas būtų toks: „Lietuvai geriau I. Šimonytė“.