Staiga iš pakelės krūmų iššoko medžiotojų būrys. Jo priekyje buvo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Ministras suriko: „Ugnis!“. Pykšt pokšt sutratėjo salvės. Bet nė vienas šernas nekrito. Šratai rikošetu atšoko nuo žvėrių (afrikiniu maru sergančių šernų šeriai tampa geležiniai, todėl norint šerną nušauti iš pradžių reikia jam nudirti kailį).

Atšokę šratai kliudė du medžiotojus. Jie buvo sužeisti. Bet ministras iškart susiorientavo. Jis staigiai mobiliuoju telefonu be SIM kortelės paskambino 112 (dabar 112 galima skambinti ir be SIM, ir netgi be telefono. Vidaus reikalų ministras viską sutvarkė). 

Atvažiavo greitoji. Sužeistieji buvo nugabenti į Žvėryno infekcinę ligoninę. Bet ligoninė nebuvo pasirengusi tinkamai juos priimti. Nei tualetai kaip tualetai, nei vonios kaip vonios, langai seni, koridoriuose jautėsi bacilų kvapas. Iš lauko pusės medinė ligoninė neperdažyta ir pan.
„Esame situacijoje, kurią vadinu nusikalstamu aplaidumu Lietuvoje, Europoje ir turbūt pasaulyje tokių sąlygų infekcinėje ligoninėje tikriausiai niekur nerasime“, – pasakė tuo metu Vilniaus Žvėryno ligoninėje besilankanti šalies prezidentė. Ji įvardino kaltininkus, – tai Sveikatos apsaugos ministerija bei jos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. „Sveikatos ministerijos aplaidumas, – pasakė prezidentė, – kelia nuostabą. Ir norėčiau pakviesti sveikatos ministrą, kuris labai daug žada, daug šneka, pradėti realiai dirbti“.

Toks pareiškimas turėjo ministrą pastatyti „ant ausų“. Bet ministras sureagavo neadekvačiai. Jis neprisipažino esąs kaltas ir nepasmerkė savo ministerijos, ir pavaduotojų neatleido iš darbo. (O taip visada būdavo anais laikas, kai ką nors subardavo pirmasis partijos sekretorius ar svečias iš Maskvos). 

Ministras pakvietė prezidentę paiškylauti, – atvykti į kitas ligonines, kurios, pasirodo, esančios daugelį metų panašios ar dar blogesnės būklės nei Žvėryno ligoninė. Ir dar ministras padarė nekorektišką užuominą: kodėl gi prezidentė nemačiusi viso to daug anksčiau, nors prezidentaujanti jau penkti metai? Ir dar ministras padarė dviprasmišką užuominą: kodėl buvo iškraustyta Raudonojo kryžiaus ligoninė, nors buvo visai geros būklės, lyginant su Žvėryno ligonine (ten į remontus buvo sukišti milijonai)? 

Nenoriu nieko gąsdinti, bet negaliu ir tylėti. Lietuvos specialiosios tarnybos, pasinaudodamos naktinio matymo prietaisais, jau pastebėjo Gedimino aikštės prieigose nuo Vilnelės pusės du įtartinus šernus. Jie uostė orą, dairėsi, kur link eiti, – ar pasukti prospektu link Vyriausybės ir Seimo, ar link Daukanto aikštės. 

Lietuvos specialiosios tarnybos akylai stebi šernus ir nuolat informuoja apie jų judėjimą suinteresuotas žinybas. Padėtis kol kas kontroliuojama. Bet ar ilgam? 

I š v a d a. Sveikatos apsaugos ministras per ilgai užsibuvo ministerijoje. Reikia nedelsiant patikrinti ministro Vytenio Povilo Andriukaičio anglų kalbos žinias. (Kuo baigiasi anglų kalbos egzaminas ministrams, visi žinome.) Priešingu atveju kiauliškasis afrikinis gali paralyžiuoti prezidento rinkiminę kampaniją. 

Beje, gerbiamas skaitytojas šiame tekste gali pastebėti nelogiškumų ar net nesąmonių. Tai neišvengiama – rinkimai.