Užminė Arūnas Valinskas, Tautos prisikėlimo partijos, Seimo rinkimuose surinkusios šešiolika mandatų ir besiderančios dėl naujos valdančiosios koalicijos, vadovas galvosūkį. Ir ne iš lengvųjų.

Galvosūkis štai koks.

Vasario pabaigoje A.Valinskas televizijos kanalo TV3 eteryje pristatė ir vedė, kaip pats ir apibūdino, vienkartinę valandos laidą apie „Leo LT“ – ką tik sukurtą vadinamąją nacionalinę energetikos bendrovę. Tie, kurie žiūrėjo šią laidą, pavadintą „Kam tarnaus „liūtukas“?, tikrai prisimins, mat laidos herojus buvo ne kas kitas, o Žilvinas Marcinkevičius, tuometinis bendrovės „NDX Energija“ vadovas. Bendrovė, priklausanti tai pačiai verslininkų grupei, kuri valdo ir „Maximos“ prekybos centrus, Lietuvos Vyriausybę jau daugiau nei prieš metus sugundė imtis energetikos įmonių konsolidavimo, po kurio privatininkams priklauso trečdalis viso Lietuvos energetikos sektoriaus.

Toji laida buvo kiek neįprasta. Pirmiausia ji buvo vienkartinė. Antra, oponuoti Ž.Marcinkevičiui laidos vedėjas A.Valinskas pakvietė labai margą opoziciją. Tarp oponentų buvo ir vietoje nenustygstantis radikalusis Petras Gražulis, ir santūrus „Lietuvos žinių“ redaktorius Valdas Vasiliauskas, ir menkai kam žinomos partijos „Lietuvos kelias“ vadovė Lilijana Astra. Trečia, kažkodėl diskusija vyko ne tarp žmonių, o visų likusių dalyvių su Ž.Marcinkevičiumi, patogiai įsitaisiusių priešais savo oponentus.

„Ar kilo įtarimų, kad laida galėjo būti užsakyta „NDX Energijos“, kad pateiktų visuomenei šiek tiek pagražintą „Maximos“ savininkų veidą ir galutinai įtikintų jų esą gerais motyvais kuriant „Leo LT“?“ – klausiu dar vieno šios laidos dalyvio liberalcentristo Gintauto Babravičiaus.

„Jei taip subjektyviai, tai man toks įspūdis buvo susidaręs. Toje laidoje buvo kviestas dalyvauti Artūras Zuokas (LiCS pirmininkas – I.M.), bet, kadangi įtarėm, kad laida tam tikrais aspektais bus tendencinga, tai nutarėm, kad aš eisiu vietoje jo“, – sako liberalcentristas. Kas jiems kėlė tokius įtarimus? Sako, kad supratę iš laidos struktūros, kai sužinojo, jog laida bus konstruojama „vieno prieš visus“ principu.

„Ir kad prisikvietė radikalų“, – papildė liberalcentristas, kurio partija šiuo metu su A.Valinsku derasi dėl valdančiosios koalicijos.

Lygiai to paties klausiu ir dar vieno laidos dalyvio, stovėjusio tarp oponuojančiųjų Ž.Marcinkevičiui, t.y. kitoje barikadų pusėje, Rimanto Dagio, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų nario, besidarbuojančio ir Seimo Antikorupcijos komisijoje.

„Na, kad režisūros būta, įtariau. Tokia režisūra yra labai keista. Vienoje pusėje solidus Marcinkevičius stovi, o kitoje – kažkoks chaosas, esą nėra ten jokio sutarimo. O ir klausimai buvo orientuoti labiau į vieną pusę. Jaučiau ir vedėjo simpatijas Marcinkevičiui“, – sako R.Dagys.

Vis dėlto įtarimai ir yra tik įtarimai, kad ir kokie jie rimti atrodytų. Ir greičiausiai niekam nebūtų ši istorija įdomi, jei ne pats A.Valinskas.

Laidos vedėjas išsiduoda

Štai kaip prakalbo būsimasis (greičiausiai) Seimo Pirmininkas, apie šią laidą paklaustas žurnalisto Virgio Valentinavičiaus portalo alfa.lt vaizdo konferencijoje: „Jie („NDX Energija“ – I.M.) darėsi sau „pijarą“, norėdami tą idėją paskleisti žmonėms. Jie nusipirko televizijos eterį (už jį mokama), sumokėjo už studiją ir jiems tiesioginiame eteryje reikėjo žmogaus, kuris veda.“

„Ar žinote, kad A.Valinskas viešai pripažino, jog „NDX Energija“ laidą vis dėlto iš tikrųjų pirko ir kad jūsų įtarimai nebuvo iš piršto laužti?“ – paklausiau savo pašnekovų, politikų, kurie turbūt irgi ne vieną panašią „nuodėmę“ ant savo pečių nešiojasi, tad atskirti, kas kur, jie veikiausiai sugeba geriau nei bet kuris kitas pilietis. Ir dar paklausiau, ar prieš laidą juos kas nors perspėjo, kad jie filmuojasi reklamoje: kitaip tariant, „pijaro“ laidoje.

Ne, tikrai niekas jų neperspėję, tikino pašnekovai, ir aš tikiu, kad tai – tiesa. Nes manęs, taip pat dalyvavusios šioje laidoje ir net pateikusios klausimą, kiek tokia laida galėjusi kainuoti, Ž.Marcinkevičiui viešai, o A.Valinskui – užkulisiuose, niekas neperspėjo.

„Kaip su tokiu melagėliu ketinate dirbti vienoje koalicijoje?“ – toliau provokuoju buvusius Ž.Marcinkevičiaus ir A.Valinsko pašnekovus ir būsimus pastarojo kolegas, kurie kartu su juo kuria naują valdančiąją koaliciją, kelsiančią Lietuvą iš rimtos krizės.

„Reikia tai turėti galvoje – bus problemų“, – lyg juokdamasis, lyg rimtai pasakė R.Dagys, kuris dargi tikisi, jog kritiška A.Valinsko nuomonė apie visą „Leo LT“ projektą yra vis dėlto nuoširdi jo pozicija.

G.Babravičius pasidžiaugė nedirbsiąs su A.Valinsku, mat į Seimą nepapuolė, bet pridūrė, kad tokių ir panašių manipuliacijų visuomenės nuomone Lietuvos žiniasklaidoje yra labai daug ir jam dėl to tikrai „skauda dūšia“.

Tiesa, ir pats A.Valinskas toks atviras, kaip alfa.lt vaizdo konferencijoje, nebuvo. Savo žodžių nepaneigė, netgi patvirtino tai, kad jo vasario mėnesį vesta laida apie „Leo LT“ buvo reklaminė, už kurią buvo mokami pinigai, bet nei kam, nei kiek, nei kaip sakė nežinąs ir negalįs nieko pasakyti.

„Mane samdė kaip laidos vedėją. Aš savo darbą atlikau ir buvau nešališkas. O visais kitais klausimais kreipkitės į prodiuserių kompaniją, kuri laidą rengė. Į Jogailą Morkūną ir Edmundą Jakilaitį. Jie prie šitos laidos dirbo“, – atsakė į mano klausimus A.Valinskas, pridūręs, kad vis tiek parašysianti taip, kaip norinti, kad ir kiek jo klausinėčiau.

Kas prisipažins mokėję už reklaminę laidą, skaitykite "Atgimime".

Taip pat „Atgimime“ skaitykite:

Kaip užkimšti „Sodros” skylę

Po pirmojo rinkimų turo apsižiūrėta, kad nueinanti Gedimino Kirkilo Vyriausybė naujajai paliko dovanėlę – milijardinę „Sodros” skylę deficitiniame biudžete, kuris ir taip suplanuotas įskaičiuojant procentu didesnius socialinio draudimo mokesčius. Kaip ją užlopyti, ekonomikos profesoriaus Romo Lazutkos klausia Neringa Lašienė.

Vieno politruko istorija

Pulkininko laipsnius Lietuvos kariuomenėje gauna net buvę sovietiniai politrukai ir komunistų partijos nomenklatūrininkai. Gauna visiškai teisėtai. Daugiau apie tai skaitykite Ričardo Čekčio tyrime.

Mirtinos dešiniųjų koalicijos nuodėmės

Septyni demoniški gundymai pagalius į ratus kaišo naujai liberalcentristų, liberalų, konservatorių ir krikdemų bei „prisikėlusiųjų” koalicijai. Net mažiausios klaidos gresia šitos sąjungos mirtimi.

Europos Sąjungos „meilutė“ maišo protą ir principus

Gruzijos ir Rusijos konflikto padarinius padėti spręsti pasišovusi ES balansuoja ant dujų poreikio bei pačios inicijuotos sutarties laikymosi svarstyklių. Daugiau apie tai Ieva Baubinaitė.