Šioje diskusijoje tik R. Karbauskis ramus. Jis sako, kad čia ne jo kratosi bendražygiai. Čia taip nuo klausimų išsisukinėja ir V. Pranckietis, ir S. Skvernelis. Žurnalistai, anot R. Karbauskio, klausia, oponentai provokuoja, tai, esą, S. Skvernelis su V. Pranckiečiu atsišaudo. Su humoru, suprask. Ir tai, esą, yra suderinta frakcijos viduje. Ir R. Karbauskis žino, ką ir kodėl šitaip kalba jo Seimo pirmininkas ir jo Premjeras.

„Mes esame komanda“, – sako R.Karbauskis.

Bet jei taip akyliau pažiūrėtume, tai susirūpinusiais veidais po valdžios koridorius lakstantys S. Skvernelis su V. Pranckiečiu šiandien mažai juokauja. Jų abiejų, o ypač S. Skvernelio, kūno kalba išduoda, kad bet koks klausimas apie R. Karbauskį jau erzina.

Bet dar labiau erzina, kad kasdien vis atsiranda pagrindo klausti tokių klausimų.
Jei taip akyliau pažiūrėtume, tai susirūpinusiais veidais po valdžios koridorius lakstantys S. Skvernelis su V. Pranckiečiu šiandien mažai juokauja. Jų abiejų, o ypač S. Skvernelio, kūno kalba išduoda, kad bet koks klausimas apie R. Karbauskį jau erzina.
Indrė Makaraitytė

Nes R. Karbauskis kalba apie viską. Apie mokesčius, apie kandidatus, apie tai, kas jam iš kandidatų patinka, o kas – nepatinka. Štai, pavyzdžiui, S. Skvernelis, paklaustas apie socialdemokratų kandidato Dariaus Petrošiaus konfliktą su valstiečiu Povilu Urbšiu, kai šis išsakė įtarimų dėl galimų šio kandidato ryšių su Šviniumi ar pasipelnymo iš sklypų perpardavimo, buvo gerokai nuosaikesnis nei R. Karbauskis. Žiūrėsim, kalbėsim, žinot, atskirų frakcijos narių pozicija yra atskirų frakcijos narių pozicija. Visi ją gali turėti. Ir P.Urbšio juk neužčiaupsi.

Taip kalbėjo S. Skvernelis.

Tačiau R. Karbauskis kalbėjo visai kitaip. Šis buvo gana tiesmukas – taip, aš tikiu P. Urbšiu ir man taip pat D. Petrošius kelia įtarimų. Negana to, R. Karbauskis pabrėžtinai teigė – taip, aš taip pat vertinau visus kandidatus į ministrus. Visus.

Ir štai pagaliau slėptas valstiečių kandidatų į ministrus sąrašas išaiškėjo.

Opozicija realiai prisikalbinti neturi prie ko. Kam gali užkliūti Linas Kukuraitis ar Jurgita Petrauskienė? Šie žmonės laisvai galėtų dirbti bet kurioje Vyriausybėje – čia jų nori politikai, pritrūkę tarp savų normalių žmonių, o ne jie jų.
Absoliuti dauguma R. Karbauskio frakcijos narių jaučiasi jam dėkingi ir gal net skolingi. Net per rinkimų kampaniją potencialiais ministrais vadintų politikų-ekspertų-specialistų žinomumo nekaip nebūtų pakakę jiems laimėti rinkimus ir pavieniui Saulius Jakeliūnas, Dovilė Šakalienė, Virginijus Poderys, jūs patys suprantate, neturi ne iš tolo tiek svorio, kiek R. Karbauskis ir jo struktūra. Nei jie verslininkai, nei turtingi magnatai, nei įtakingi veikėjai.
Indrė Makaraitytė

Tuomet opozicija griebia kitą kampą – kodėl S. Skvernelio komandoje tėra tik keli žmonės iš valstiečių komandos? Iš tos komandos, su kuria ir S. Skvernelis atėjo į valdžią, kūrė programą, mes juos girdėjome kalbant viešai ir pagal juos maždaug įsivaizdavome, kokia gali būti valdžia pagal valstiečius. O dabar? O dabar kabinetas – tikrai katė maiše, nes visiškai neaišku, ką bendra su valstiečiais ir jų programa turi būsimieji ministrai. Ir L. Kukuraitis, J. Petrauskienė, V. Šapoka ar R. Masiulis. Net jei pastarasis – tikras Dalios Grybauskaitės favoritas.

Bet iš tikrųjų jie yra Sauliaus Skvernelio nepriklausomybės ministrai.

Valstiečiai yra tikrai neįprastas darinys. Naujosios frakcijos Seime sudėtis yra labai spalvinga, joje dominuoja agronomai ir inžinieriai ir kad frakcijoje – nedaug partinių. Ir jie visi supranta, kad R. Karbauskis yra svarbus jų pergalės Seime faktorius, tiksliau, pats svarbiausias.

Absoliuti dauguma R. Karbauskio frakcijos narių jaučiasi jam dėkingi ir gal net skolingi. Net per rinkimų kampaniją potencialiais ministrais vadintų politikų-ekspertų-specialistų žinomumo nekaip nebūtų pakakę jiems laimėti rinkimus ir pavieniui Saulius Jakeliūnas, Dovilė Šakalienė, Virginijus Poderys, jūs patys suprantate, neturi ne iš tolo tiek svorio, kiek R. Karbauskis ir jo struktūra. Nei jie verslininkai, nei turtingi magnatai, nei įtakingi veikėjai.

Jie žinomi, bet pinigai juk R. Karbauskio. Milijonai pinigų.

Tuo tarpu S. Skvernelis pernelyg gerai apie save galvoja, kad visus kreditus už valstiečių pergalę Seimo rinkimuose atiduotų R. Karbauskiui. Jis jai atnešė daug žinomumo, nacionalinį svorį ir simpatijų.

Ar jis nenusipelnė savo, tik savo, o ne S. Skvernelio ir R. Karbauskio ministrų kabineto?
S. Skvernelis asmeniškai mano, kad taip. Todėl žino, kad bet kuris iš valstiečių niekada nebus lojalus tik jam. Net jei ir labai norėtų.

Žinoma, niekas dabar krizių neplanuoja ir Vyriausybės darbas vargiai įmanomas, jei ji neturi palaikymo Seime. Tačiau krizės ištinka visada ir visus politinius darinius. Net jei šį it senovės baltų užkalbėjimais yra užbūręs Naisių įkūrėjas.