2021 m. kovo pabaigoje A. Reed ir S. Ambrulevičiaus pora Švedijos Stokholmo „Globe“ arenoje vykusiose planetos pirmenybių šokių ant ledo kovose galutinėje 32 porų įskaitoje užėmė 15-ąją poziciją, kuri suteikė kvietimą į 2022 m. žiemos olimpines žaidynes Kinijoje.

Ši sportininkų pora galės dalyvauti 2022 m. žiemos olimpinėse žaidynėse, bet tik tuo atveju, jeigu A. Reed bus suteikta Lietuvos pilietybė.

Lietuvos Prezidentas turi diskrecijos teisę spręsti dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka už nuopelnus Lietuvos valstybei. Tokią Lietuvos Prezidento diskreciją saisto tik iš Konstitucijos kylantys ir įstatymo nustatyti reikalavimai, inter alia konstituciniai imperatyvai, kad tai turi būti ypatingi ir neabejotini nuopelnai pačiai Lietuvos valstybei, kad tokių nuopelnų turintis asmuo turi būti susijęs su Lietuvos valstybe nuolatiniais faktiniais ryšiais, integravęsis į Lietuvos visuomenę.

Kaip dar 2006 m. lapkričio 13 d. nutarime pažymėjo Konstitucinis Teismas, šis Konstitucijoje įtvirtintas dvigubos pilietybės draudimas nėra absoliutus – pagal Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalį įstatyme gali ir turi būti numatyti atskiri atvejai, kai asmuo gali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis.

Taigi, kiti nei filiacija pilietybės įgijimo pagrindai, inter alia pilietybės suteikimas užsienio valstybės piliečiams išimties tvarka už nuopelnus Lietuvos valstybei, Konstitucijoje eksplicitiškai nenustatyti – paisydamas Konstitucijos, juos nustato įstatymų leidėjas.

Šiuo metu galiojančio LR Pilietybės įstatymo 20 straipsnio 1 dalis numato, kad „Respublikos Prezidentas, vadovaudamasis šiuo įstatymu, gali išimties tvarka suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei turintiems kitų valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės, kurie integravosi į Lietuvos visuomenę, netaikydamas jiems šio įstatymo 18 straipsnyje numatytų pilietybės suteikimo sąlygų“.

To paties straipsnio 2 dalyje numatyta, kad „Pagal šį įstatymą ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei laikoma užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės veikla, kuria asmuo ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos Respublikos valstybingumo stiprinimo, Lietuvos Respublikos galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo.

Pagal šį įstatymą laikoma, kad asmuo integravosi į Lietuvos visuomenę, jeigu jis nuolat gyvena Lietuvos Respublikoje ir sugeba bendrauti lietuvių kalba, o jeigu nuolat negyvena Lietuvos Respublikoje, – sugeba bendrauti lietuvių kalba ir yra kitų akivaizdžių įrodymų, patvirtinančių, kad asmuo yra integravęsis į Lietuvos visuomenę“.

Pacituotos normos kontekste pažymėtina, kad įstatymais ar kitais teisės aktais negali būti nustatytas koks nors baigtinis nuopelnų Lietuvos valstybei, dėl kurių užsienio valstybės piliečiui Lietuvos Respublikos pilietybė gali būti suteikta išimties tvarka, sąrašas.

O tai, ar užsienio valstybės pilietis turi nuopelnų Lietuvos valstybei, pagal galiojantį teisinį reguliavimą sprendžia tik Respublikos Prezidentas.

Allison Reed reikšmingai prisidėjo ir iki šiol prisideda prie Lietuvos Respublikos valstybingumo stiprinimo, autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo, dalyvauja puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius, garsinant Lietuvos vardą.

Teigti, kad atstovavimas Lietuvai pasaulio ir Europos čempionatuose, kitose tarptautinėse varžybose negarsina Lietuvos vardo, yra nepagrįsta.

O teiginiai, jog į olimpines varžybas, t.y. didžiausias ir svarbiausias pasaulio sporto šakų varžybas, patekę sportininkai tiesiog yra aukšto meistriškumo ir tai nesusiję su Lietuvos valstybingumo stiprinimu, neabejotinai parodo tik paviršutinišką požiūrį apskritai į sporto reikšmę, jo įtaką valstybei, visuomenei, be to, nesupratimą išskirtinės atitinkamos sporto šakos – dailiojo čiuožimo situacijos

Kritiškai vertintini teiginiai, kuriais menkinamos sportininko pastangos ir išskirtinis pasiaukojimas garsinant Lietuvos vardą.

O teiginiai, jog į olimpines varžybas, t.y. didžiausias ir svarbiausias pasaulio sporto šakų varžybas, patekę sportininkai tiesiog yra aukšto meistriškumo ir tai nesusiję su Lietuvos valstybingumo stiprinimu, neabejotinai parodo tik paviršutinišką požiūrį apskritai į sporto reikšmę, jo įtaką valstybei, visuomenei, be to, nesupratimą išskirtinės atitinkamos sporto šakos – dailiojo čiuožimo situacijos.

Dailusis čiuožimas – labai specifinė sporto šaka, Lietuvos yra vos keletas aukščiausio lygio dailiojo čiuožimo sportininkų, todėl formuojant dailiojo čiuožimo poras vien iš sportininkų, jau turinčių Lietuvos pilietybę, Lietuva iš esmės neturėtų faktiškai jokių šansų ne tik kad laimėti, bet ir patekti į olimpines žaidynes.

O Sportininkų „natūralizacija“ dailiajame čiuožime – jau seniai įprastu tapęs reiškinys. Pavyzdžiui, praėjusiame pasaulio čempionate vien šokių ant ledo rungtyje iš 32 porų net 18 (56 proc.) buvo „mišrios“. 2018 m. Pjongčango olimpinėse žaidynėse iš 24 šokių ant ledo porų 11 (46 proc.) buvo „tarptautinės“ – bent vienas čiuožėjas buvo gimęs svetur ir tik vėliau įgijęs atstovaujamos šalies pilietybę.

Be to, užsienio šalyse perspektyviems sportininkams pilietybė suteikiama net ir tuo atveju, kai valstybėje yra daug stiprių savų sportininkų.

Faktai apie A. Reed vykdomą Lietuvos vardo garsinimą, atstovavimą Lietuvai aukščiausio lygio sporto renginiuose, neabejotinai patvirtina jos jau esamus nuopelnus pačiai Lietuvos valstybei, todėl šiuo atveju Lietuvos pilietybės suteikimas negali būti vertinamas vien tik kaip galimybė ateityje išgarsinti Lietuvą.

Pažymėtina, kad Alisson Reed ne vienerius metus aktyviai dalyvauja ir Lietuvos visuomeniniame gyvenime, deklaruoja čia gyvenamąją vietą, didelę dalį savo laiko praleidžia Lietuvoje, o jos leidimas gyventi Lietuvoje galioja iki 2026 m. Taigi, A. Reed aktyviai integruojasi į Lietuvos gyvenimą, be to, mokosi lietuvių kalbos. Faktai apie A. Reed vykdomą Lietuvos vardo garsinimą, atstovavimą Lietuvai aukščiausio lygio sporto renginiuose, neabejotinai patvirtina jos jau esamus nuopelnus pačiai Lietuvos valstybei, todėl šiuo atveju Lietuvos pilietybės suteikimas negali būti vertinamas vien tik kaip galimybė ateityje išgarsinti Lietuvą.

Ketverius metus Alisson Reeed, net ir neturėdama Lietuvos Respublikos pilietybės aktyviai garsina Lietuvos vardą. Suteikus A. Reed Lietuvos pilietybę, ji turėtų galimybę kartu su Sauliumi Ambrulevičiumi atstovauti Lietuvos Respublikai aukščiausiu lygmeniu, t. y. 2022 m. Žiemos olimpinėse žaidynėse, kurios įvyks Kinijoje.

Dėl sėkmingo Lietuvos atstovavimo tarptautiniuose čempionatuose, A. Reed sulaukė didelio tiek Lietuvių sporto bendruomenės, tiek ir Lietuvos visuomenės palaikymo. Kaip yra sakiusi Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos vadovė: „Jei iškovosime olimpinį, tai jau bus didelis dalykas. Tiesiog kosmosas <...> Allison jau turi nuopelnų šaliai. Su Sauliumi jie buvo vienuolikti Europoje, penkti „Grand Prix“ varžybose, laimėję kitas rimtas tarptautines varžybas. Ji turi leidimą gyventi Lietuvoje, jos ryšys su Lietuva yra stiprus – jau atstovauja mūsų šaliai ketvirtą sezoną, o rezultatai po truputį vis kyla. Tai – stipri pora, kuri papuoštų olimpines žaidynes“.

Respublikos Prezidentas, spręsdamas, ar asmeniui suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę, turėtų vadovautis Tautos ir Lietuvos valstybės interesais, o sprendžiant, ar tokiam asmeniui suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka, turi būti įvertinamos visos asmenį apibūdinančios aplinkybės.

Iš kitos pusės, Alisson Reed dailiojo čiuožimo partneris Saulius Ambrulevičius, dalyvaudamas įvairiuose aukščiausio lygio dailiojo čiuožimo sporto varžybose, garsina Lietuvos vardą nuo 2007 m., o nuo 2017 m. tai daro kartu su Alisson Reed. Atmetus A. Reed prašymą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo, Saulius Ambrusevičius taip pat prarastų galimybę atstovauti Lietuvos Respublikai 2022 m. Žiemos olimpinėse žaidynėse. Susiklosčius tokiai situacijai, nukentėtų ir Lietuvos pilietis, kuris didžiąją savo gyvenimo dalį garsino Lietuvos vardą tarptautiniu mastu ir iš kurio būtų atimta galimybė atstovauti Lietuvai aukščiausio lygio varžybose.

Žinoma, Lietuvos istorijoje buvo tiek sėkmingų, tiek ir nesėkmingų pilietybės dailiojo čiuožimo sportininkams suteikimo pavyzdžių. Štai suteikus Lietuvos pilietybę Rusijos dailiojo čiuožimo sportininkei Margaritai Drobiazko, ji kartu su Lietuvos piliečiu Povilu Vanagu daugybę metų sėkmingai garsino Lietuvos vardą tarptautinėse varžybose.

Iš kitos pusės, Lietuvos pilietybę suteikus Amerikos dailiojo čiuožimo sportininkei I. Tobias, ji su Deividu Stagniūnu taip ir neturėjo galimybės toliau garsinti Lietuvos vardo, bet tik dėl D. Stagniūno patirtos traumos, po kurios jis savo sportinę karjerą baigė.

Pagrįsta vertinti, kad Alisson Reed pilnai atitinka visus teisės aktuose nustatytus reikalavimus, todėl jai turėtų būti suteikta galimybė ir toliau dar aukštesniu lygmeniu atstovauti Lietuvai ir garsinti jos vardą.

Pagrįsta vertinti, kad Alisson Reed pilnai atitinka visus teisės aktuose nustatytus reikalavimus, todėl jai turėtų būti suteikta galimybė ir toliau dar aukštesniu lygmeniu atstovauti Lietuvai ir garsinti jos vardą.

Lietuvos pilietybės suteikimas Alisson Reed be jokių abejonių atitinka Lietuvos valstybės ir visos Lietuvos visuomenės interesus. Dėl šios priežasties tikimės, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas pasinaudos jam suteikta diskrecijos teise ir suteiks Lietuvos pilietybę Alisson Reed, kartu suteikdamas ir galimybę atstovauti Lietuvos Respublikai, garsinti jos vardą visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)