Manoma, kad vienas iš penkių tokių charizmatinių lyderių gali būti sociopatas – asmuo, turintis socialumo sutrikimą. Toks vadovas nesilaiko taisyklių, negerbia bendrų normų, pažeidžia kito žmogaus teises. Jam nerūpi, ką kitas žmogus jaučia ar galvoja. Kito ateitis, likimas, gyvybė – „argi tai svarbu“? Tokie vadovai lengvai aukoja darbuotojus, be skrupulų uždaro kelią užtvėrusį oponentą į automobilio bagažinę, pasiunčia sekėjus myriop.

Iš ko pažinsi sociopatą?

  • jam egzistuoja tik paties sukurtos taisyklės;
  • lengvai tampa agresyvus ar impulsyvus;
  • jam svetimas kaltės ar sąžinės graužaties jausmas;
  • laikosi nuostatos, kad tikslas pateisina bet kokias priemones, įskaitant manipuliaciją, apgaulę, kitų kontrolę;
  • sociopatai beveik nejaučia jausmų, neturi empatijos;
  • sociopato emocijos primityvios: pyktis, susierzinimas, įsiūtis;
  • labai retai sociopatas veikia komandoje. Geriausiu atveju – tik keletas klusnių patikėtinių.

Tokio žmogaus elgesys spinduliuoja ryžtu, o tai viena svarbiausių lyderio savybių. Sociopatas, pasižymėdamas atkaklumu bei noru daryti įtaką, nuo pat pradžių pelno kitų pasitikėjimą, nesikankina abejonėmis, lengvai manipuliuoja kitais, todėl pasiekia užsibrėžtą tikslą.

Dėl šių priežasčių sociopatas tiesiog užprogramuotas lyderiavimui. Sociopatai mėgsta didelius užmojus: verslus, kuriuose sukasi stambūs pinigai, aukštus politinius postus, jie ilgų distancijų bėgikai, pasiryžę ant tikslo aukuro sukrauti daugybę aukų.

Ką gi daryti, jei turite reikalą su vadovu ar lyderiu sociopatu?

1. Išeikite. Šiame žaidime laimėtojų nebus. Nebent jums patinka galios žaidimai be taisyklių. Jei liksite, jumis bus manipuliuojama, būsite papirkinėjamas ir spaudžiamas.

2. Niekada nepasitikėkite šiuo žmogumi. Jis išduos jus, kai tik jam bus naudinga tai padaryti. Tikitės, kad jis kažkada praregės, prabils sąžinė? Lauksite ilgai – visą gyvenimą.

3. Padėkite kitiems. Gali būti, kad šalia yra įstrigusių, išgyvenančių didelę baimę žmonių, kuriems reikalinga jūsų pagalba.

Jums atrodo, kad dalis Europos pateko į vieno sociopato pinkles? Man taip pat. Praregėję pasaulio valstybių lyderiai sprendžia, ką daryti: tikėtis, kad agresorius pasikeis (beviltiška), neprovokuoti, susitaikant su brutalumu, stabdyti galia ir valia. Valios, deja, turi ne visi. Valia - stipriausia, brangiausia žmonijos valiuta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją