Kodėl šiandien vokeizmas (iš angliško wokeism) – judėjimas, siekiantis ginti mažumų, silpnesnių ir diskriminuojamų (pagal odos spalvą, lytį, seksualinę orientaciją, tikėjimą) visuomenės narių teises ir įtvirtinti socialinį teisingumą – suvokiamas neigiamai, kaip kraštutinių kairuoliškų pažiūrų reiškinys, pasižymintis perdėtu jautrumu galimai diskriminacijai bei visiškai netoleruojantis kitaip mąstančiųjų?

Vokeizmas tapo kruopščiai kito kalbą prižiūrinčią sistema, kai viena nuomonės grupė, laikydama save aukštesne ir teisingesne, nusprendžia, kas visuomenėje tinkama ir leistina, o kas ne.
Vokeizmas tapo kruopščiai kito kalbą prižiūrinčią sistema, kai viena nuomonės grupė, laikydama save aukštesne ir teisingesne, nusprendžia, kas visuomenėje tinkama ir leistina, o kas ne.

Iš esmės pastebėti neteisybę diskriminuojamųjų atžvilgiu yra teigiamas veiksmas, nes nukentėjusieji sulaukia paramos ir empatijos, o ne kaltinimų, visuomenėje užtikrinamas teisingumas ir sąžiningumas. Tačiau prižiūrintys teisingumą ir aršiai kovojantys su įsišaknijusiu „monstru“ žmonės nesunkiai patys gali tapti monstrais, o skleidžiama empatija – neapykanta.

Vokeizmas asmenį mato kaip priklausantį socialinei grupei, kuri yra arba engianti, arba nukentėjusioji – į visuomenėje vykstančius reiškinius žvelgiama per agresoriaus-aukos akinius. Tokiu žvilgsniu – per priklausymo privilegijuotajai arba nuskriaustajai grupei – į pasaulį siūloma žvelgti ir kitiems.

Tokia kova su galima diskriminacija neskatina visuomenėje trokštamo pokyčio, o skatina skirtį, sukelia piktą atsaką arba konfliktą. Reikia pripažinti ir tai, kad stebėti kitų elgesį (ir klaidas) žymiai paprasčiau nei kurti, statyti, dirbti.

Budri akis stebi įvykius, netinkamas kito elgesys pasmerkiamas. Pasmerkiamas nevertinant konteksto ir detalių. Jei mane išvarė iš čempionato ir įskaudino, taip padarė dėl to, kad esu jauna moteris.

Jei manęs nepriėmė į darbą, nepriėmė dėl to, kad esu kitos rasės ar tautybės. Vertinant įvykius, asmeninė patirtis (suvokimas) yra svarbesnė nei objektyvūs faktai – „mano tiesa“ yra „tiesa“, o priklausymas konkrečiai socialinei grupei reikšmingesnis nei kiekvieno (ir teigiamos, ir neigiamos) asmeninės savybės.

Suprantama, kad tokia kova su galima diskriminacija neskatina visuomenėje trokštamo pokyčio, o skatina skirtį, sukelia piktą atsaką arba konfliktą. Reikia pripažinti ir tai, kad stebėti kitų elgesį (ir klaidas) žymiai paprasčiau nei kurti, statyti, dirbti.

Verslo įmonės ir korporacijos stengiasi veikti pagarbiai ir etiškai, atliepti visuomenės poreikius, skatinti abipusį pasitikėjimą. Todėl dalis verslo organizacijų, daugiausia pramogų, technologijų ir prekybos sektoriuose, nusprendė aktyviai įsitraukti į vokeistinį judėjimą. Tyrėjų nuomone, įmonių savininkai ir aukščiausio lygio vadovai nepritaria vokeizmo idėjos sklaidai ir propagavimui, kadangi šis veiksmas negerina organizacijos rezultatų. Idėją labiausiai palaiko vidurinės grandies – ypač rinkodaros ir komunikacijos bei žmogiškųjų išteklių – vadovai.

Įvairovę, lygybę ir įtrauktį (ang. diversity, equality and inclusion – DEI) skatinantis vokeizmas organizacijose suvokiamas kaip socialiai atsakingas elgesys. DEI principas įdiegtas darbuotojų atrankoje, talentų valdymo programose, o vėliau ir rinkodaroje – pozicionuojant prekės ženklą, reklamuojant prekes, valdant organizacijos komunikaciją – kaip vienas iš būdų prekės ženklui stiprinti ir pritraukti tūkstantmečio kartos atstovų.

2022 m. DEI programoms JAV korporacijos skyrė 9,3 milijardo JAV dolerių, o iki 2030-ųjų DEI programų suma augs iki 30 mlrd. JAV dolerių. Pavyzdžiui, po George‘o Floydo mirties 2020 m. „Walmart“ 100 mln. JAV dolerių parėmė NVO Rasinės lygybės centrą, o „Google“ pareikalavo, kad jos tiekėjai-mažmenininkai bent 15 proc. produkcijos pirktų iš juodaodžiams priklausančių verslų.

Tikimasi, kad DEI praktika organizacijose atveria naujas verslo galimybes, padeda pritraukti aukšto lygio specialistų, gerina kasdienio darbo veiklas ir procesus. Siekiama keisti žmonių bendravimo įmonėse įpročius, mažinti privilegijuotųjų galią, sudaryti sąlygas pasisakyti mažiau girdimiems ar nustumtiems į užribį.

Nuo 2020-ųjų DEI mokymas, ypač LGBT klausimu, buvo aktyviai diegiamas ir vidurinėse mokyklose bei universitetuose. Tačiau programų įgyvendinimo būdas sulaukė rimto visuomenės ir politikų pasipriešinimo, nes imta grubiai tildyti tam nepritariančiuosius, paminant kalbos laisvės ir pagarbos kitaminčiui principą.

Iki 2022-ųjų net 21 JAV valstijoje buvo priimti teisės aktai, ribojantys DEI iniciatyvas ugdymo įstaigose. 2023 m. birželį JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą, kad priimant studentus į universitetą asmens rasė neturėtų būti vertinama – išlygos pagal rasę negali būti daromos.

Matydami įjautrintas bendruomenes, proga netylėti pasinaudojo politikai. JAV Respublikonų partijos nariai bene pirmieji pajuto ir įžodino vokeizmo grėsmę: „greitai nebegalėsime nei gatve praeiti, nei pasisakyti – būsime užpulti woke minios“, – kalbėjo Mike‘as Pence‘as, o karvedžio pareigas kovoje su vokeizmu užėmęs Floridos senatorius Ronas DeSantisas pasakė: „vokeizmas kovoja prieš tiesą, todėl mes kovosime su vokeizmu.“

Svarbu visiems visuomenės nariams sudaryti vienodas sąlygas ir galimybes ugdymui ir švietimui, tačiau karjeros sprendimai (priėmimas į mokslo įstaigas, darbinimas, kėlimas pareigose) turi būti priimami remiantis tikrais pasiekimas, įgyvendintu rezultatu. Kova su diskriminacija užtildant kito nuomonę sukelia stiprų neigiamą atsaką ir gilina konfliktus.

Visgi vienu didžiausių supurtymų tapo Harvardo (taip pat Kolumbijos, Pensilvanijos ir kt.) universiteto studentų elgesys su žydų tautybės bendramoksliais po to, kai „Hamas“ grupuotė 2023 m. spalį užpuolė Izraelį.

Į sudėtingą konfliktą vėlgi buvo žvelgiama per primityvius vokeizmo (teisingas engiamos (musulmonų) grupės atsakas privilegijuotiesiems izraelitams) akinius. Nuvilniję palestiniečių grupuotę palaikantys mitingai kvietė susidoroti su žydų tautybės studentais.

Pirmą kartą JAV istorijoje Kongrese liudijant prestižinių universitetų prezidentams, Harvardo universiteto Dekanė Claudine Gay nesugebėjo aiškiai pasmerkti antisemitizmo. Kongrese atliktas tyrimas atskleidė daugiau atvejų, kai vokeizmo standartų neatitinkanti nuomonė universitetuose buvo grubiai užgniaužta.

Tuo pačiu paaiškėjo, kad Claudine Gay išrinkimas minėto universiteto dekane galėjo būti įgyvendinamos DEI politikos dalis, nes rinkimų metu ji nebuvo stipriausia kandidatė, tačiau atitiko DEI principus. Dekanė atsistatydino iš pareigų 2024 m. pradžioje, o jos pasitraukimas vertinamas ir kaip teisybės atstatymas (išrinkta ne pagal nuopelnus), ir kaip diskriminacija (galios pozicijoje esanti grupė (respublikonai ir jų rėmėjai) pasinaudojo galimybe).

Ką leidžia suprasti pastarųjų mėnesių įvykiai?

Svarbu visiems visuomenės nariams sudaryti vienodas sąlygas ir galimybes ugdymui ir švietimui, tačiau karjeros sprendimai (priėmimas į mokslo įstaigas, darbinimas, kėlimas pareigose) turi būti priimami remiantis tikrais pasiekimas, įgyvendintu rezultatu.

Kova su diskriminacija užtildant kito nuomonę sukelia stiprų neigiamą atsaką ir gilina konfliktus. Empatijos ir tolerancijos mažėja, daugėja pykčio ir susiskaldymo.

Pasaulis gerokai įvairesnis nei tik kelios privilegijuotųjų ir engiamųjų grupės, o toks požiūris į reiškinius yra primityvus ir klaidingas. Metas vienpusius vokeizmo akinius pasidėti į šalį ir pažvelgti į įvykius plačiai atmerktomis, smalsiomis, nešališkomis akimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)