Investuotojų skaičius Lietuvoje auga. <...> Dabar [investicinio patrauklumo] reitingas yra aukščiausias per visą Lietuvos istoriją.
Gediminas Kirkilas, LR Seimo narys

Kilmė

Kalbėdama apie fintech sektorių, prezidentė džiaugėsi, kad šioje srityje pasaulis Lietuvą mato lydere. Komentuodamas šį pareiškimą Delfi studijoje G. Kirkilas pasidalino optimistine statistika. Pasak jo, investuotojų skaičius Lietuvoje auga, o investicinio patrauklumo reitingas mūsų šalyje yra aukščiausias per visą istoriją.

Šiam G. Kirkilo pareiškimui paantrino ir V. Bakas.

Susisiekus su G. Kirkilo atstove ir paprašius atsiųsti šiuos teiginius pagrindžiančių argumentų, politiko atstovė pasidalino oficialiais „Investuok Lietuvoje“ duomenimis ir Pasaulio Banko skelbiamu „Doing Business“ indeksu.

Kas tiesa

Remiantis „Investuok Lietuvoje“ pateikiamais oficialiais statistiniais duomenimis, 2018 metais Lietuvoje vykdyti 45 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektai. Nuo 2010 metų TUI projektų Lietuvoje skaičius tolygiai augo. Augo ir TUI projektų planuotų sukurti darbo vietų skaičius.

Vienintelė išimtis – 2018 metai, kuomet nuo 2017 metais planuotų sukurti 5060 darbo vietų praėjusiais metais šis skaičius krito iki 4600 darbo vietų. Mažesnį darbo vietų kiekį, atsižvelgiant į kylantį TUI projektų skaičių, galima paaiškinti tuo, kad sprendimą kurtis Lietuvoje priėmė mažiau didelių gamybos investuotojų, tačiau daugiau nedidelių, bet itin aukštos kvalifikacijos darbo vietas sukuriančių bendrovių, vykdančių tyrimų ir produktų vystymo funkcijas.

Šie duomenys pagrindžia G. Kirkilo išsakytą mintį, jog investuotojų skaičius Lietuvoje auga.

Pagal investicinio patrauklumo reitingą „Ease of Doing Business“, kurį kasmet skelbia Pasaulio Bankas, Lietuva šiemet atsidūrė keturioliktoje vietoje, aplenkdama atitinkamai šešioliktoje ir devynioliktoje pozicijoje likusias kaimynes Estiją ir Latviją.

Remiantis šiuo indeksu Lietuva taip pat aplenkė tokias ekonomiškai stiprias valstybes kaip Vokietija (24 vieta), Austrija (26 vieta), Prancūzija (32 vieta).


Lyginant su ankstesnių metų duomenimis, šiemet Lietuva „Ease of Doing Business“ reitingų lentelėje užkopė aukščiausiai nuo 2005-ųjų metų, kada šis reitingas pradėtas skaičiuoti. Paskutinį kartą į panašias aukštumas, penkioliktą vietą, Lietuvai buvo pavykę užkopti tik 2006 metais.

Remiantis visais pateiktais statistiniais duomenimis, galima teigti, kad laidoje „Delfi Dėmesio centre“ kalbėdamas apie rekordinį Lietuvos investicinio patrauklumo reitingą ir augantį investuotojų skaičių G. Kirkilas sakė teisybę.

  • Šaltiniai
  • „Ease of Doing Business“ reitingas, www.doingbusiness.org
  • „Investuok Lietuvoje“ duomenys
  • Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenys
  • Elektroninis susirašinėjimas su G. Kirkilo atstovais
  • Laida „Delfi Dėmesio centre“, 2019.06.11
  • Paskutinis prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas