Lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose paviešintas vaizdo įrašas sulaukė didelio susidomėjimo – juo pasidalinta 4,2 tūkst. kartų. Įraše rodomas prie ligoninės aparatų prijungtas kūdikis. Kas kelias sekundes vaiko galūnės ima tirtėti. Komentare prie įrašo rašoma: „DAKTARĖ PRIVERTĖ pasiskiepyti prieš gimdymą , kitaip jos nepriims , tai ji pasiskiepijo ! Pasižiūrėkite koks kūdikis gimė ! Iki šiol jis ligoninėje ! DALINKITES ! Turi atsakyti tie NUSIKALTELIAI !“.

Prieš kelis mėnesius tas pats vaizdo įrašas sparčiai plito ir angliškose, čekiškose socialinių tinklų paskyrose, tačiau kartu su juo skelbiama žinutė buvo išsamesnė.

Prie daugelio įrašų pasidalinimų skelbiama (aut. past. – pateikiame vertimą iš anglų į lietuvių kalbą):

„Mano dukterėčia praeitą mėnesį susilaukė antrojo vaiko ir visą nėštumą vengė skiepytis. Likus mėnesiui iki vaiko gimimo ji buvo perspėta, kad reikės atlikti Cezario pjūvį ir ligoninė bei gydytojai tvirtino, kad ji nebus įleista į ligoninę, jei nepasiskiepys. Jausdama spaudimą ir nerimaudama dėl kūdikio sveikatos ji pasijuto priversta paklusti ir pasiskiepijo nuo COVID-19. Dabar kūdikis yra ligoninėje, patiria protarpinius nervinius traukulius, kurie vis stiprėja. Kūdikiui reikės ištirti smegenis, nes jie nesupranta, dėl ko tai vyksta. Visi tyrimai, kuriuos jie atliko, buvo neigiami, todėl juos perkelia į Great Ormond Street ligoninę tolimesniems tyrimams.“

Kad informaciją patikrinti būtų sudėtingiau, vėliau tas pats vaizdo įrašas platintas, pateikiant visą informaciją, išskyrus paminėtą ligoninės pavadinimą.

Melagingoje žinutėje praleista informacija apie ligoninę, kurioje neva buvo gydomas kūdikis

Ta pati dezinformacija buvo platinama ir čekiškuose socialiniuose tinkluose. Ją patikrino faktų tikrintojai fakticke.info.

Melaginga žinutė, platinama čekų kalba

Susisiekus su žinutėje minimos Great Ormond Street ligoninės atstovais paaiškėjo, kad šioje ligoninėje nebuvo gydomas joks kūdikis, kuriam galėjo būti įtariami šalutiniai poveikiai į vakcinaciją. Apie vaizdo įraše matomą kūdikį ligoninės atstovai taip pat nieko nežinojo – ligoninėje jis nebuvo gydomas.

Pediatrė Sara Horowitz, vis dėlto, pateikė savo įvertinimą, kas galėjo sukelti tokią kūdikio būklę. Gydytojos teigimu, tai galėjo būti Kūdikių abstinencijos sindromas, ištinkantis naujagimius, kurių motinos iki gimdymo piktnaudžiavo narkotinėmis medžiagomis. Šis sindromas pasireiškia drebuliu, prakaitavimu, nerimastingumu.

Pediatrės versiją patvirtina ir vaizdo įraše matoma įranga – prie kūdikio prijungtos lašelinės. S. Hrowitz teigimu, kūdikiams, kurių motinos kenčia nuo priklausomybės, lašelinėmis lašinami labai smarkiai praskiesti opiatai, kol kūnas pamažu atsikrato narkotinių medžiagų.

Kūdikių abstinencijos sindromas – itin rimtas reiškinys, keliantis pavojų naujagimio gyvybei. Jis ištinka tada, kai gimus kūdikiui jis liaujasi gavęs narkotines medžiagas, prie kurių buvo įpratęs, augdamas priklausomos nuo narkotikų motinos gimdoje. Tokiam kūdikiui pasireiškia absinencija, tačiau pasitelkus šiuolaikinę mediciną ši kondicija visiškai išgydoma ir daro menką įtaką tolimesnei vaiko raidai.

Taigi, remiantis pateikta informacija, negalima teigti, kad vaizdo įraše matomas kūdikis kenčia dėl to, jog motina prieš jam gimstant pasiskiepijo nuo COVID-19. Iš tiesų, turimi moksliniai tyrimai rodo, kad vakcinacija nuo naujojo koronaviruso yra visiškai saugus būdas nėščioms moterims įgyti imunitetą virusui ir nekelia pavojaus nei motinai, nei jos vaisiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės