Teksto pradžioje nurodoma, kad publikacija yra išversta iš vokiečių kalbos. Originalo kalba testas internete publikuotas šių metų birželio 8 dieną. Išvados, esą natūralus imunitetas geriau apsaugo nuo viruso straipsnio autorius priėjo vertindamas birželio 1 dieną „medRxiv“ duombazėje patalpintą tyrimą.

Klaidinanti žinutė

„medRvix“ yra platforma, kurioje talpinami ankstyvos stadijos medicinos srities tyrimai. Taigi, tyrimas, minimas sapereaude.lt patalpintame tekste dar nebuvo peržiūrėtas ir įvertintas kitų mokslininkų. Dėl šios priežasties, studija, pavadinimu „Anksčiau persirgusių asmenų vakcinacijos nuo COVID-19 būtinumas“ šio teksto rašymo metu negali būti vertinama kaip patikimas informacijos šaltinis. Tik tada, kai tyrimas sulauks kitų mokslininkų atsako jo tezės bus patvirtintos arba paneigtos.

Visų antra, straipsnio antraštė, kurioje natūralaus imuniteto suteikiama apsauga palyginama su įgyta pasiskiepijus yra netiksli. Joje minimas natūralus imunitetas gali klaidinti skaitytojus, mat tekste kalbama visai ne apie pasyvų natūralų imunitetą, perduodamą kūdikiui per motinos pieną, bet apie įgytą arba specifinį imunitetą, aktyvuojamą persirgus COVID-19 infekcija.

Netiesa ir tai, kad aukščiau minėto tyrimo autoriai priėjo išvados, jog persirgus infekcija įgytas imunitetas apsaugo geriau, nei įgytas pasiskiepijus.

Iš tiesų, atlikdami šį tyrimą mokslininkai siekė išsiaiškinti, ar verta skiepyti vakcina nuo COVID-19 asmenis, kurie jau buvo persirgę infekcija natūraliai, ypač atsižvelgiant į tai, kad kai kurios šalys vis dar jaučia COVID-19 vakcinų trūkumą.

Siekiant tai išsiaiškinti 5 mėnesius stebėti Klivlando klinikos, įsikūrusios JAV, Ohajo valstijoje, darbuotojai. Iš 52 238 klinikos darbuotojų 1359 iš 2579 jau anksčiau persirgusių COVID-19 infekcija darbuotojų buvo nepaskiepyti, o 22 777 iš 49 659 infekcija nesirgusių darbuotojų buvo paskiepyti. Vėliau palyginti paskiepytų ir nepaskiepytų darbuotojų sveikatos duomenys.

Iš 1359 infekcija anksčiau persirgusių ir nepaskiepytų darbuotojų nė vienas pakartotinai COVID-19 liga nesusirgo. Tokius pat gerus rezultatus pademonstravo ir persirgusių bei pasiskiepijusių asmenų grupė bei nepersirgusių ir pasiskiepijusių asmenų grupė. Pastebimai didesnis COVID-19 atvejų skaičius pastebėtas nesirgusių ir nesiskiepijusių asmenų grupėje.

Pagrindinė tyrimo išvada buvo ta, kad apsaugą nuo užkrato suteikia tiek imunitetas, įgytas natūraliai persirgus infekcija, tiek įgytas pasiskiepijus. „Asmenims, persirgusiems SARS-CoV-2 infekcija, vargu ar bus naudinga skiepytis nuo COVID-19, todėl vakcinas prioriteto tvarka galima saugiai skirti tiems, kurie dar nebuvo užsikrėtę“, – išvadose pabrėžia tyrimo autoriai.

Taigi, tyrime, kuriuo mėgina remtis sapereaude.lt publikuoto teksto autorius, apskritai nėra kalbama apie tai, kas suteikia geresnę apsaugą nuo infekcijos – persirgimas COVID-19 liga ar pasiskiepijimas – tiesiog konstatuojama, kad apsaugą organizmui suteikia abu būdai.

Tiesa, kol kas pasaulio sveikatos ekspertai nelinkę teigti, kad persirgę COVID-19 infekcija neturėtų skiepytis nuo šios ligos, nors, be abejo, svarbu atsižvelgti į tai, ar šalis neturi vakcinų trūkumo ir jeigu šis jaučiamas – pirmiausia skiepyti tuos žmones, kuriems apsaugos reikia labiausiai.

Pasaulio sveikatos organizacija raginimą skiepytis ir persirgusius žmones motyvavo tuo, kad vakcina dar labiau sustiprina imuninį atsaką. Be to, iki šiol nėra tiksliai žinoma, kiek ilgai trunka organizmo apsauga persirgus COVID-19 infekcija. Dar viena priežastis, kodėl vertėtų pasiskiepyti net ir po ligos yra ta, kad vakcinos suteikiamas imunitetas yra stabilesnis, imuninį atsaką lengviau prognozuoti, kai, tuo tarpu, antikūnų, susidariusių žmogaus kūne persirgus infekcija skaičių labai sunku numatyti, vieniems žmonėms gali pasireikšti stipresnis imuninis atsakas, kitiems – silpnesnis.

Išvados: remiantis šia informacija galima teigti, kad sapereaude.lt publikuotu tekstu siekiama suklaidinti skaitytojus. Straipsnio antraštėje teigiama, esą tyrimais įrodyta, kad natūralus imunitetas veiksmingumu lenkia įgytą pasiskiepijus, tačiau minėtame tyrime apie tai apskritai nekalbama. Tyrimo autoriai siekė išsiaiškinti, ar tikslinga skiepyti jau COVID-19 persirgusius žmones ir priėjo išvados, kad tiek persirgimas infekcija, tiek vakcinacija suteikia pakankamą apsaugą, todėl vakcinas pirmiausia reikėtų skirti žmonėms, kurių nesusidūrė su liga, todėl vis dar yra neapsaugoti.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad tai – ankstyvos stadijos tyrimas, kol kas dar nerecenzuotas kitų mokslininkų, todėl jo vis dar negalima laikyti patikinimu informacijos šaltiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)