Teiginiai

Klaidinanti žinutė

Verdiktas


Nėra jokių įrodymų, kuriais remiantis galima būtų teigti, kad ligų protrūkiai yra planuojami ar vyksta tik tam tikrais aiškiais apibrėžtais periodais. Atvaizde vienintelis teisingas skaičius – naudojo koronaviruso pandemijos data, nes PSO šios ligos protrūkį pandemija įvardijo 2020 m. kovo 11 d. Kitų nurodytų ligų – maro, choleros ir ispaniškojo gripo – protrūkių datos nesutampa su tikrosiomis.

Melo detektoriaus komentaras


Panašių teiginių ir atvaizdų, kurie esą įrodo, kad pandemijos kyla ne atsitiktinai, o tarsi yra specialiai sukeliamos, jų laikas kontroliuojamas, jos įvyksta dėsningai tam tikru metu, socialiniuose tinkluose pasirodydavo ir anksčiau. Tokia informacija buvo itin pastebima tik prasidėjus naujojo koronaviruso pandemijai 2020 m. pirmoje pusėje.

Atvaizde, kurio plitimas lietuviškose socialinių tinklų paskyrose pastebėtas spalio mėnesį, didžiųjų ligų protrūkių datos nurodytos neteisingai. Jame nurodyta maro, choleros, ispaniškojo gripo ir naujojo koronaviruso datos, tiesa, nepatikslinama, ar tai – ligos protrūkio pradžios data, bet kadangi data tik viena galima daryti prielaidą, jog atvaizdo autorius turėjo omenyje būtent datą, kada prasidėjo pandemija.

Maras

Visų pirma, kalbant apie maro pandemiją nėra tikslu minėti tik vieną pradžios datą. Istorikai išskiria net tris maro pandemijas – Justiniano marą, pavadintą tuometinio Bizantijos imperijos imperatoriaus Justiniano I vardu, kuris vyko 541 – 544 metais; Europoje siautusią „juodąją mirtį“ nuo 1347 iki 1352 metų nusinešusią ketvirtadalį visos Europos populiacijos ir trečiąja pandemija vadinamą 1894 m. vykusį maro protrūkį Kinijoje. Taip pat kartais minimas anksčiau už trečiąją pandemiją įvykęs mažesnio masto maro protrūkis Londone, fiksuotas tarp 1665 ir 1666 m.

Taigi, nė vieno didžiojo maro protrūkio pradžios data nesutampa su atvaizde nurodytais 1720 metais.

Cholera

Atvaizde teigiama, kad choleros pandemija kilo 1820 metais, tačiau tai nėra tiksli vadinamosios pirmosios choleros pandemijos data. Pirmoji choleros pandemija kilo 1817 m. Indijoje ir tęsėsi iki 1824 m., tačiau atvaizdo autorius atrinko tik tą choleros pandemiją, kuri pasirodė „patogi“ tvirtinti esą pandemijos vyksta pagal tam tikrus dėsningumus.

Nutylima, kad po pirmosios choleros pandemijos vyko ir antrasis ligos protrūkis (1829 – 1851 m.), trečiasis (1852–1859 m.), ketvirtasis (1863 – 1875 m.), penktasis (1881 – 1896 m.), šeštasis (1899 – 1923 m.) ir septintasis, prasidėjęs 1961 m. Indonezijoje ir, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, besitęsiantis iki šiol. Visi šie choleros protrūkiai taip pat vadinami pandemijomis.

Ispaniškasis gripas

Ispaniškojo gripo protrūkis užfiksuotas 1918 m. ir tęsėsi iki 1919 m. Atvaizde su šia liga susieta data 1920 m., tačiau šiuo metu protrūkis jau buvo nurimęs, taigi, ir ši data neatitinka tikrosios. Ispaniškasis gripas per trumpą laiką palietė 500 mln. žmonių arba trečdalį visos pasaulio populiacijos ir pražudė mažiausiai 50 mln.

SARS-Cov-2 viruso pandemija

Apie naująjį koronavirusą arba SARS-Cov-2 pasaulis sužinojo dar 2019 m., kai apie pirmuosius atvejus buvo pranešta Kinijoje, kur pirmą kartą ir užfiksuotas šis virusas, sukeliantis COVID-19 ligą, tačiau tiesa, kad pandemija protrūkis pavadintas tik 2020 m., taigi, tik ši data iš visų atvaizde nurodytų atitinka realybę. PSO naujojo koronaviruso protrūkį pandemiją įvardijo 2020 m. kovo 11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)