Kasmetiniam gripo sezonui pernai ruošėsi ir Lietuva. Dabar per visą informacijos srautą, susijusį su koronavirusu gripo grėsmė jau tapo gerokai primiršta, nors iš pradžių Lietuvoje kalbėta būtent apie gripo epidemiją bei šalies pasiruošimą jo protrūkiui.

Tačiau būtent pasiruošimo veiksmai gripo epidemijai sukurstė sąmokslo teoretikų fantaziją – esą netgi viešai prieinami dokumentai tik ir įrodo, kad Lietuva jau pernai ruošėsi šiuo metu siaučiančio viruso pandemijai, o netrukus ims visus priverstinai skiepyti.

Kas melas


„Gripo pandemija suplanuota 2019 metais“
, – tokią teoriją ne visai užtikrintu tonu iškėlė feisbuko vartotojas, prisidengęs Yin Yang. Įrašu pasidalijo daugiau nei 100 feisbuko vartotojų, o peržiūrėjo keli tūkstančiai.

Įkėlęs vaizdo įrašą jo autorius pažymėjo, jog tai neva įrodo Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įsakymas Nr. V-899 „Dėl pasirengimo gripo pandemijai 2019–2023 metų programos patvirtinimo“.

Vartotojas Yin Yang ne tik pateikia šio įsakymo nuorodą, bet ir savo įraše bando analizuoti jo turinį. Tačiau kalbėdamas apie turinį įrašo autorius kalba jau ne apie gripo pandemiją, bet apie koronaviruso pandemiją, kas yra du skirtingi dalykai.

Pavyzdžiui, cituodamas pasirinktus A. Verygos įsakymo punktus „Yin Yang“ tikino, kad esą numatyti kaupti antivirusiniai vaistai, bet buvo uždrausti.

Iš tikrųjų Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įsakymu kovą Lietuvoje medikams uždrausta receptais skirti, o vaistininkams – parduoti vaistus, kuriais JAV bandyta gydyti nuo koronaviruso – „Lopinavir/Ritonavir“ ir „Hidroksichlorokviną“.

Be to, pasak įrašo autoriaus, pasirengimo gripo pandemijai priemonių plano suskaidymas į etapus, pavyzdžiui, į pirmąjį, tarppandeminį periodą, kai naujas gripo viruso potipis, sukeliantis sezoninį gripą nenustatytas, bet plinta tarp žmonių, gali būti nustatomas ir gyvūnams antrąjį gripo pandemijos pavojaus periodą, kai naujo potipio gripo virusas jau nustatytas žmonėms, reiškia ne ką kitą, kaip pasiruošimą antrajai bangai.

Iš tikrųjų ministro įsakyme rašoma apie įprastus pasirengimo etapus gripo pandemijai. Tokie pasirengimo gripo pandemijai programos patvirtinimo planai įsakymų forma Lietuvoje nustatomi nuolat.

Pavyzdžiui, Programos priemonių plane 2008–2009 m. numatyta, kaip pasirengti kritinei situacijai, gerinti susirgimų, sukeltų gripo ir pandeminio gripo viruso, nustatymą, užkirsti kelią gyventojų panikai, mažinti socialinius bei ekonominius nuostolius.

Tačiau svarbiausia tokioje sąmokslo teorijoje, kurioje lyginamas pasirengimas gripo sezonui ir veiksmai koronaviruso pandemijos metu yra pats faktas, kad gripas ir koronavirusas – tai du skirtingi virusai. Specialistai jau ne kartą yra pateikę paaiškinimus, kuo skiriasi sezoninis gripas, pasirengimo etapai jam, kokios yra vakcinos ir kuo kitoks yra naujasis koronavirusas, nuo kurio dar nėra sukurta vakcina.

Pasiruošimo gripo sezonui planas patvirtintas kasmet augant susirgusiųjų gripu. ULAC duomenimis, 2018-2019 sezono metu nustatytas 49 661 gripo atvejis, mirė 26 žmonės. Valstybės lėšomis pasiskiepijo kiek daugiau nei 129 tūkst. gyventojų, savo lėšomis – kiek daugiau nei 29 tūkst. žmonių. Šiam sezonui buvo parūpinta ir daugiau vakcinų nuo gripo.

Šaltiniai


WHO characterizes COVID-19 as a pandemic 11 March 2020

2019–2020 influenza season: repurposing surveillance systems for COVID-19

Artėjant baisiam gripui vakcinų nėra: pasiskiepyti gali tik turintys pinigų

ĮSAKYMAS DĖL PASIRENGIMO GRIPO PANDEMIJAI 2019–2023 METŲ PROGRAMOS PATVIRTINIMO

Pasirengimas gripo pandemijai

Patvirtinta pasirengimo gripo pandemijai programa

Veryga uždraudė skirti vaistus, kuriuos JAV naudoja koronavirusui gydyti