Teiginiai


Komentaras prie vaizdo įrašo, kuriame matomi popieriaus lapelius deginantys asmenys: „Ukrainoje, Berdičevo mieste žmonės išėjo į gatves deginti sąskaitų už dujas – nes kainos kyla, o galinčių jas apmokėti praktiškai nebeliko.“

Verdiktas


Šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 2020 m. sausio mėnesį ir su dabartiniais įvykiais nėra susijęs. Jame užfiksuoti sąskaitas už naują tais metais įvestą mokestį – dujų pristatymą – deginantys Malyno miesto gyventojai.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojų dėmesio sulaukė kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašas, kuriame nufilmuoti keli, daugiausia pagyvenę, žmonės, deginantys popieriaus lapelius. Praėjus pusei įrašo minutės kamera pakreipiama į vyrą, laikantį ant koto pakabintą Ukrainos vėliavą. Įrašu pasidalinusių žmonių teigimu, jame matomi asmenys yra Berdičevo miesto Ukrainoje gyventojai, gavę išaugusias sąskaitas už dujas ir negalintys jų apmokėti, todėl sąskaitos tiesiog sudeginamos.

Išskaidžius įrašą atskirais kadrais ir atlikus kelių kadrų atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad šis įrašas nėra naujas ir neatspindi šių dienų įvykių. Tas pats reportažas į „Youtube“ platformą buvo įkeltas paskutinę 2020 m. sausio mėnesio dieną Ukrainos 1+1 TV kanalo naujienų programos „TSN“ paskyroje. Ukrainiečių kalba įrašas pavadintas: „Žytomyro srities Malyno gyventojai sudegino sąskaitas už dujų tiekimą“.

Apie šią protesto akciją pranešė ir kiti ukrainiečių žiniasklaidos kanalai. Straipsniuose nurodoma, kad Malyno mieste keliolika gyventojų priešais miesto dujų valdymo departamentą sudegino gautas sąskaitas už dujų tiekimą. Tokiu elgesiu gyventojai išreiškė pasipiktinimą nauju įstatymu, kuriuo remiantis nuo 2020 m. pradžios jiems tenka mokėti ne tik už dujas, bet ir už jų transportavimą, taigi, deginami lapeliai yra ne sąskaitos už dujas, bet už jų pristatymą.

Skirtingai nei tvirtino socialinių tinklų vartotojai, sąskaitų deginimas vyko ne Berdičevo, o Malyno mieste, deginamos buvo ne sąskaitos už dujas, o už jų pristatymą gyventojams. Be to, įvykis vyko ne šiuo metu, o 2020 m. sausio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją