Prieš pusmetį atsiradusio naujojo koronaviruso pandemija „nė nepriartėjo prie pabaigos“, pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis ir jo vadovaujama PSO sulaukia vis daugiau griežtos JAV kritikos dėl jos atsako į koronaviruso krizę. Į tai PSO jau paskelbė atsaką – suformavo nepriklausomą ekspertų grupę jos atsakui į pandemiją įvertinti.

Nepriklausomai pasirengimą pandemijai ir atsaką į ją vertinančių ekspertų grupei vadovaus buvusi Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Helen Clark ir buvusi Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf. „Jūsų pagalba pasaulis supras tiesą, kas įvyko, ir [sužinos] atsakymus, kaip kurti geresnę ateitį vieningai žmonijai“, – sakė Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas T. A. Ghebreyesusas šios Jungtinių Tautų agentūros būstinėje Ženevoje.

Po virtinės JAV kaltinimų gegužės mėnesį vykusioje Pasaulio sveikatos asamblėjoje organizacijos narės susitarė atlikti nepriklausomą tyrimą JT agentūros atsakui į koronaviruso protrūkį įvertinti. JAV prezidentas Donaldas Trumpas kaltino PSO nesugebant suvaldyti koronaviruso pandemijos ir esant „Kinijos marionete“. Ir net jei į tokius kaltinimus PSO vadovas dar gali tikėtis atsakymo, tai sąmokslo teorijų šalininkų platinamuose įrašuose apie t. A. Ghebreyesusą – maliarijos ekspertą, mikrobiologijos daktarą iš Etiopijos pastaruoju metu vis pasirodo citatos, kurias melagingai priskiria būtent PSO vadovui.

Kas melas


„Tik kontrolė, totali kontrolė gali išgelbėti mus, kaip rūšį nuo išmirimo. Nereikia bijo mikroschemos – tai yra toks pat aparatas, kaip ir tonometras. Ji leis geriau sekti jūsų sveikatos būklę ir saugos jus nuo užkrato šaltinio arba atvirkščiai – sveiką žmogų nuo jūsų, jei užkrato šaltinis esate jūs. Karantino metodas suteikia tam tikrų rezultatų, tačiau neigiamai veikia ekonomiką“, – esą pasakė T. A. Ghebreyesusas, o PSO neva pridūrė, kad pirmaisiais naujas mikroschemas išbandys Afrikos gyventojai.

Toks įrašas su tariama T. A. Ghebreyesuso citata pastarosiomis dienomis ypač aktyviai plinta rusų kalba ir feisbuke platinamas lietuviškoje sąmokslo teorijų mėgėjų grupėje „UNFOLLOW MAKARONAVIRUS MEDIA“. Be kelių lietuvių pasidalijimų ypač aktyviai šiuo įrašu, originaliai išdėliotu vienos religingos bulgarės tinklaraštininkės dalijasi šimtai asmenų, o pats įrašas nuo liepos 6-osios buvo peržiūrėtas beveik 56 tūkst. kartų.

Daugelyje pasidalijimų prie įrašo pridėtas ir šaltinis – automatizuotai kuriamo turinio platforma „Yandex Zen“. Tačiau tai nėra originalusis įrašo šaltinis, nors karikatūromis gausiai išmarginto straipsnio autorius „Dmitrijus Litvinas“ teisingai netgi nenurodo, iš kur buvo ištrauktos tariamos citatos.

Tai padaryti nesunku, mat citatos ir visas straipsnis su tariamu mikroschemų diegimu žmonėms – populiari sąmokslo teorija skelbia apie vakcinas, su kuriomis į žmonių kraują pateks ir mažytės, žmoniją kontroliuosiančios mikroschemos – priklauso satyriniam tinklapiui „Panorama“.

Dar balandžio gale išleistame „Panorama“ straipsnyje išties priskirtos minimos PSO vadovo citatos, tačiau po pačiu straipsniu pažymima, kad „Panorama“ yra satyrinis tinklapis, tad tikėti informacija ir ją platinti kaip tikrą gali tik visiški naivuoliai arba suklaidinti asmenys. Bet kuriuo atveju ši informacija apie tariamas T. A. Ghebreyesuso citatas yra melaginga.

Šaltiniai


PSO vadovas: COVID-19 pandemija nė nepriartėjo prie pabaigos

Po griežtos kritikos PSO pradeda nepriklausomą tyrimą jos atsakui į pandemiją įvertinti

«Наша идея в двух словах — „Больше ада“»: интервью с авторами сатирического сайта «Панорама», которому порой верят СМИ

Об издании ИА «Панорама» — старейшее советское и российское информационное агентство.