Per Dž.Floydo sulaikymą gegužės 25 d. D.Šauvinas keliu spaudė ant žemės gulinčio, antrankiais surakinto recidyvisto kaklą, nors tas neva skundėsi, kad negali kvėpuoti.
respublika.lt

Kaip buvo užfiksuota įvykio vaizdo įrašuose, prie žemės prispaustas G. Floydas iš tikrųjų skundėsi, kad negali kvėpuoti, taigi, vartoti žodį „neva“ čia būtų neteisinga.

Dimisijos generolo nuomone, D.Trampas esą „skaldo šalį“, o jo veiksmai yra pasityčiojimas iš Konstitucijos. Netrukus jis faktiškai patvirtino, kad parduotuves plėšiančių nusikaltėlių gaujų veiksmai šalį tik vienija ir atitinka Konstitucijos dvasią...
respublika.lt

Buvęs JAV gynybos sekretorius Donaldo Trumpo administracijoje Džeimsas Mattisas iš tiesų sukritikavo D. Trumpo reakciją į vykstančius protestus, tačiau „Atlantic“ publikuotame straipsnyje, kuriame ši kritika ir buvo išsakyta, nėra jokių įrodymų, kad Dž. Mattisas palaikytų riaušininkus. Politikas straipsnyje išsako savo palaikymą taikiems protestuotojams, reikalaujantiems vienodų teisių visiems piliečiams ir ragina „neleisti, kad mus išblaškytų nedidelis įstatymų pažeidėjų skaičius“.

„Protestuose dalyvauja dešimtys tūkstančių sąžiningų žmonių, reikalaujančių, kad gyventume remiantis mūsų vertybėmis – mūsų kaip žmonių, ir mūsų kaip tautos vertybėmis“, – straipsnyje komentavo Dž. Mattisas.

neįmanoma prispaudus keliu pasmaugti žmogaus. Kaip žmogus, ne vienerius metus užsiiminėjęs dziudo bei žinantis tą jausmą, kai tave smaugia, galiu pasakyti, jog tokiu būdu žmogaus nenudobsi...
Audrius Butkevičius, politikas

Dar birželio 1 dieną nepriklausomi medicinos ekspertai patvirtino, kad Dž. Floydas buvo uždusintas. Mirtis vyrą ištiko gabenant jį į ligoninę po to, kai policijos pareigūnas sulaikytąjį 8 minutes dusino prirėmęs prie žemės keliu. Taigi, teiginys, kad keliu nužudyti žmogaus neįmanoma yra neteisingas.

Todėl labai drąsiai galiu teigti, kad tą poną recidivystą pasmaugti buvo iš anksto sumanyta. Kitaip tariant, buvo iš anksto kuriama šių riaušių priežastis.
Audrius Butkevičius, politikas

Nėra jokių įrodymų, patvirtinančių šį teiginį. Oficialių šaltinių duomenimis, Dž. Floydas buvo sulaikytas bandantis parduotuvėje atsiskaityti padirbtu 20 dolerių banknotu. Vyras mirė dėl 8 minutes ir 46 sekundes trukusio kaklo ir nugaros spaudimo, kurį atliko policijos pareigūnai.

koronavirusu sergančiųjų ir mirčių skaičius - 15 tūkstančių mirusių respublikonų valdomose valstijose ir virš 180 tūkstančių tose valstijose, kurios yra valdomos demokratų. Eikime dar toliau: 30 stambiausių miestų, kuriuose vyksta riaušės, yra valdomi demokratų... Jau vien tik šito pakaktų, norint suprasti, jog čia susiduriame su grynai politiniu veikimu, o ne kažkokiu spontanišku, neorganizuotu piliečių pasipiktinimu.
Audrius Butkevičius, politikas

Tai – neteisinga manipuliacija skaičiais. Iš 100 didžiausių JAV miestų net 64 merai yra demokratai, 29 – respublikonai, 3 valdomi nepriklausomų merų, o 4 – nepartinių merų.

Protestai vyksta 80 didžiųjų JAV miestų. 59 iš jų merai yra demokratai, o 18 – respublikonai. Taigi, protestai vyksta ir demokratų, ir respublikonų valdomuose didžiausiuose JAV miestuose, tačiau demokratų valdomų miestų sąraše yra daugiau dėl to, kad jie valdo daugiau nei dvigubai daugiau didžiųjų JAV miestų.

Teiginys, kad demokratų valdomose valstijose naujasis koronavirusas pasiglemžė daugiau aukų yra teisingas, tačiau tai tiesiog atspindi geografinį šių partijų palaikytojų pasiskirstymą. Demokratai valdo didžiąsias tankiai apgyvendintas teritorijas, tuo tarpų respublikonus labiau palaiko menkiau apgyvendintos kaimiškos valstijos.

  • Šaltiniai
  • List of current mayors of the top 100 cities in the United States; ballotpedia.org
  • Mapping US cities where George Floyd protests have erupted; aljazeera.com
  • Divided by COVID-19: Democratic U.S. areas hit three times as hard as Republican ones; reuters.com
  • State, independent autopsies agree on homicide in George Floyd case, but clash on underlying cause; reuters.com
  • James Mattis Denounces President Trump, Describes Him as a Threat to the Constitution; theatlantic.com
  • How Did George Floyd Die? Here’s What We Know; nytimes.com