Gandų, kad kaukės silpnina imunitetą, buvo galima rasti internete tik įvedus prievolę jas nešioti. Vien gegužės mėnesį tokių pareiškimų socialiniame tinkle „Facebook“ buvo galima rasti per 30 tūkstančių. Lietuva – ne išimtis, taip manančių žmonių taip pat atsiranda, o ministrų kabinetui atnaujinus prievolę nešioti kaukes, tokių mitų internete galima rasti dar daugiau.

„Kaukės neapsaugo nuo viruso, jos tik silpnina imunitetą, kad būtų žmogus dar labiau pažeidžiamas, nes niekas nežiūrėjo į sudėtį kaukės, iš ko pagamintos, nes Kinija gamina, kas pigu, todėl kitiems nuo ilgo nešiojimo atsiranda galvos skausmai“, – taip teigia vienas socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas, raginantis ir kitus pamiršti kaukes bei šia žinia dalintis su draugais.

Klaidinanti socialiniame tinkle patalpinta žinutė

Naujienų agentūra „Reuters“ nerado nei vieno įrodymo, patvirtinančio šį teiginį, o skaičių, rodančių akivaizdžią kaukių dėvėjimo naudą, apstu. Interneto puslapyje masksavelives.org pateikiama statistika, kurioje matyti, kad šalyse, kuriose žmonės nesistengia dėvėti kaukių, mirčių skaičius yra ženkliai didesnis, nei tų šalių, kuriose kaukės nešiojamos masiškai. Pavyzdžiui, Japonijoje, kur kaukių nešiojimo kultūra yra paplitusi, mirčių užfiksuota tūkstantis, tuo tarpu JAV, kur kaukes piliečiai nešioja vangiai, virš 153 tūkst.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja dėvėti kaukes, nes jos gali apsaugoti ne tik patį asmenį, bet ir žmones, su kuriais jis susiduria. Be to, centro teigimu, naminių kaukių dėvėjimas padeda prevenciškai, nes į aplinką išsiskiria mažiau iš nosies ir burnos išeinančių lašelių, kuriuose gali slypėti COVID-19 viruso sukėlėjai SARS-CoV2.

Tačiau yra žmonių, kurie nešioja vienkartines medicinines kaukes kelis kartus. Tokiu atveju Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėja apie galimą sveikatos pavojų, nes prieš tai naudota kaukė gali būti užteršta ir jos daugkartinis naudojimas gali pakenkti jos nešiotojui.

Specialistai ragina netikėti nepagrįstomis kalbomis apie kaukių keliamą pavojų ir vietoj to stiprinti savo imuninę sistemą į maisto racioną įtraukiant kuo daugiau vaisių ir daržovių, reguliariai mankštinantis ir pakankamai miegant.

Gražina apribojimus tam, kad nereiktų uždarinėti verslo

Klaidinančioje „Facebook“ platformoje patalpintoje žinutėje, kurios autorius neigia kaukių naudą siekiant apsisaugoti nuo viruso, baiminamasi, esą kalbos apie antrąją viruso bangą ir grįžtantys apribojimai skirti tik tam, kad būtų sugniuždytas smulkusis verslas. „Visos viruso bangos yra skelbiamos dažniausiai su tokiu tikslų, kad sužlugdyti smulkius verslus, žmonės prarastų darbus, kad išliktų tik stambiausi, nes kažkam yra palanku praturtėti netikėtai“, – rašoma „Facebook“.

Tačiau ši informacija taip pat yra nepagrįsta, o trečiadienį vykusiame pasitarime dėl kaukių dėvėjimo viešose uždarose vietose prievolės įtvirtinimo, toks sprendimas buvo įvardijamas, kaip nauda verslui.

Vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, jog įteisinama prievole siekiama ne tik apsaugoti Lietuvos žmones, bet ir šalies ekonomiką, įskaitant ir verslus. Pasak E. Jankevičiaus, verslai nebus ribojami ar uždarinėjami, tačiau, kad taip būtų galima elgtis, visuomenės reikalaujama dėvėti kaukes. Priešingu atveju, jei žmonės nesilaikys saugumo reikalavimų ir sudarys terpę virusui sklisti, teks imtis griežtesnių priemonių.

Mitų mozaiką papildė gandais apie testus bei vakcinas

Dar vienas punktas, minimas klaidinančioje žinutėje susijęs su planuojamomis įsigyti vakcinomis nuo naujojo koronaviruso. Trečiadienį pasidalintame Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime skelbta, kad bus siekiama įsigyti vakciną nuo COVID-19 viruso, kurios pradžiai turėtų užtekti 70 procentų Lietuvos gyventojų.

Žinutės autorius padarė išvadą, neva įsigytos vakcinos bus skirtos paprastiems piliečiams paskiepyti, o likę 30 procentų gyventojų – seimo nariai ir visuomenės grietinėlė – liks neskiepyti. Tai – užuomina į pastaruoju metu aktyviai plintančią sąmokslo teoriją, neva žmonės bus skiepijami prieš savo valią, išskyrus išrinktuosius, kurie vakcinos išvengs.

Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos vedėjas Vytautas Beniušis teigė jog šie išvedžiojimai yra išgalvoti, o vakcinos pirmiausia bus skirtos tiems žmonėms, kuriems kyla didžiausia rizika susirgti.

„Pirmiausia vakcina būtų skiriama toms visuomenės grupėms, kurioms kyla didžiausia grėsmė užsikrėsti koronavirusu. Tai būtų vyresni nei 65 metų žmonės, lėtinėmis ligomis sergantys žmonės ir panašiai, o paskui ir visai visuomenei. Šie internete plintantys skaičiai yra dezinformacija ir nepagrįstos sąmokslo teorijos“, – sako V. Beniušis.

Taip pat pirmenybė būtų skiriama sveikatos priežiūros įstaigų specialistams, slaugos ir globos institucijų darbuotojams, vaistininkams ir kitiems.

Klaidinančia žinute pasidalijęs internautas rūpinosi ir dėl koronaviruso testų, teigdamas, neva iš nosies imamas testas pažeidžia audinius, o testo rezultatai vis viena nebūna tikslūs. Ši informacija taip pat neteisinga.

„Pagaliukas negali pasiekti smegenų barjero, jei nėra didelės jėgos, kuri galėtų sulaužyti kaulus ir pažeisti audinius. Savo neurologijos praktikoje nematėme jokių komplikacijų“, – sako Didžiosios Britanijos neuromokslų asociacijos komiteto narė Liza Koulthard.

Smegenys turi daugybę apsaugos sluoksnių, kaip kaukolę, kuri yra apdengta apsaugine membrana ir skysčiais, bei kitus ląstelių sluoksnius, todėl tokie pažeidimai yra neįmanomi, kuomet tamponas švelniais judesiais yra įvedamas į nosiaryklę ir po kelių sekundžių ištraukiamas.

  • Šaltiniai
  • Jack Goodman and Flora Carmichael, „Coronavirus tests: Swabs don't damage the brain and other claims fact-checked“, bbc.com
  • „Partly false claim: Staying at home and wearing a face mask weakens the immune system“, reuters.com
  • Victoria Forster, „Wearing A Mask To Protect Against Covid-19 Coronavirus Will Not Weaken Your Immune System“, forbes.com
  • worldometers.info
  • Sam.lrv.lt